
„Când l-am cunoscut pe soțul meu, era student și stătea într-o cameră de cămin cu încă trei colegi. Una dintre decorațiunile camerei lor era o banană pe care, la o beție, băieții au lipit-o de perete cu bandă adezivă. A stat acolo tot semestrul, în vacanța de iarnă, în sesiune, și a rămas acolo în semestrul doi și în vacanța care a urmat. Când au trecut în anul doi, băieții au dat jos banana, dar au păstrat-o. Vă vine să credeți sau nu, doisprezece ani mai târziu am descoperit că soțul meu încă are banana aceea… Așadar, vă închipuiți surpriza mea când am fost invitată la vizionarea VIP a Art Basel Miami Beach și am văzut Comedian, „creația” lui Maurizio Cattelan…”, scrie criticul de artă Sarah Cascone pentru website-ul Artnet.
Cattelan și-a expus creațiile – trei banane lipite de perete cu bandă adezivă argintie – în timpul ediției de anul trecut a salonului Art Basel Miami Beach, provocând un interes neașteptat. Organizatorii Art Basel au fost nevoiți atunci să impună limitarea accesului în expoziție, datorită numărului tot mai mare al curioșilor care voiau să-și facă un selfie cu bananele lui Cattelan. Pentru a duce nebunia la nivelul următor, artistul georgian David Datuna a mâncat una dintre „opere”.
Galeria pariziană Perrotin a reușit să vândă doi Comedianți cu 120.000 de dolari și unul cu 150.000. Prima cumpărătoare a fost o clientă mai veche a galeriei Perrotin, aflată însă la prima achiziție a unei opere Cattelan. Între timp, au ieșit la iveală și ceilalți cumpărători: Sarah Andelman, fondatoarea buticului Colette, și Billy și Beatrice Cox, foștii proprietari ai companiei Dow Jones. Familia Cox consideră Comedian „unicornul lumii artei” și a promis că îl va dona unui muzeu.
Ce primești, mai exact, când cumperi un Comedian? Artistul îți furnizează banana, banda adezivă argintie și se ocupă de instalarea operei pe perete. „Creația” vine însoțită de un certificat de autenticitate și de un manual cu instrucțiuni care precizează unghiul – 37 de grade – la care trebuie trasă banda, și înălțimea la care trebuie să stea banana față de sol – aproximativ 1,70 metri.
„Suntem recunoscători pentru că am primit Comedian, o foarte bună demonstrație a abilității cu care artistul este conectat la istoria artei moderne. În plus, ocupă foarte puțin spațiu”, a declarat Richard Armstrong, directorul muzeului Guggenheim, pentru New York Times. „Dintre toate operele de artă cu care am de-a face, aceasta este una dintre cele mai simple. Ideea este că … e o banană. Du-te și cumpără o banană…”, a spus curatorul-șef al muzeului, Lena Stringari, citată de Times.
Chiar dacă pare că ne aflăm în transpunerea în realitate a zicalei românești potrivit căreia „un prost aruncă o piatră în baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată”, părerile sunt împărțite: unii consideră Comedian o lucrare de geniu, alții socot că ea demonstrează cât de subțire este delimitarea dintre lumea artei și anarhie. „Fenomenul banana este un studiu al modului în care poveștile se viralizează în lumea noastră hiperconectată – și cât de mult iubesc unii să urască arta contemporană”, scrie Artnet.
Muzeul Guggenheim are o relație îndelungată cu nonconformistul Cattelan: printre altele, i-a găzduit retrospectiva din 2012, intiulată Maurizio Cattelan: All, în cadrul căreia majoritatea creațiilor artistului, din 1989 încoace, au fost suspendate de tavan în rotonda muzeului. În 2016, Catellan a revenit cu o operă nouă, o toaletă complet funcțională, de peste 100 kg, confecționată din aur de 18 k, care a fost instalată în una dintre băile muzeului Guggenheim. „Opera”, evaluată la aproximativ cinci milioane de dolari, a fost furată anul trecut, pe când era expusă la Palatul Blenheim, în Marea Britanie și nu a fost recuperată încă.
Criticul de artă Sarah Cascone a stat de vorbă cu Maurizio Catellan pentru a înțelege care a fost procesul creativ care a produs Comedian. Se pare că artistul cocheta de un an de zile cu ideea și inițial a creat variante ale „operei” din rășină și bronz. „Oriunde mergeam, vedeam banana pe perete: mă obseda, dar era o idee pe care nu o puteam duce la capăt”, i-a spus Cattelan. „Până într-o zi când m-am trezit și am zis: o banană trebuie să fie o banană…”