FacebookTwitterLinkedIn

De unde vine pasiunea ta pentru iahturi?
Dacă te gândești că sunt născut în Sicilia, un loc unde marea este un element care face parte din viața de zi cu zi a locuitorilor insulei, iar bărcile sunt parte din priveliștea cotidiană, nu e greu să înțelegi de unde vine această pasiune… Producerea acestor ambarcațiuni a fost visul meu secret, un vis născut din pasiune, din instinct, cred că pot spune chiar din dragoste: dragoste pentru ceea ce fac, pentru munca mea, pentru arta mea, pentru bunul-gust… Aș zice chiar dragoste pentru că sunt… italian. Unii asociază emoția cu muzica, cu o imagine sau cu o piesă de teatru, eu am vrut să emoționez oamenii construind NY24, o ambarcațiune care să fie o operă de artă…

Aveai puțin peste 20 de ani când ai început să lucrezi pentru câțiva producători importanți de iahturi, Ferretti printre ei. Cum ai început acolo, ce făceai? Cum privești acum acea etapă a carierei tale, de ce a fost importantă?
Încă de când eram în Trapani, Sicilia, m-am decis să lucrez pe un șantier naval, așa că am căutat un post în regiunea Marche, unde activează cei mai importanți producători de iahturi, care traversau o perioadă foarte fastă în acea vreme. La început am lucrat la Pershing, unde am muncit din greu în fiecare zi, căpătând experiență în diverse domenii ale construcției de ambarcațiuni: tâmplărie, vopsitorie, călăfătuire… La începutul lui 2008, bazându-mă pe experiența acumulată, am decis să-mi înființez propria afacere, Argo Marine, și să devin unul dintre furnizorii Pershing. Astfel am obținut primul meu contract pentru asamblarea unei linii de iahturi. Curând, contractele mele au sporit ca număr și ca importanță. Astăzi conduc încă firma Ago Marine, care este unul dintre furnizorii principali pentru câteva dintre brandurile grupului Ferretti – avem angajați pe șantierele din La Spezia pentru brandul Riva, în Forlì pentru Wally, în Mondolfo pentru Pershing și în Ancona pentru Custom Line. Pe parcursul anilor ne-am dezvoltat și am început să colaborăm și cu alte șantiere navale italiene prestigioase – Azimut Yachts, Cantieri del Pardo, Franchini Yachts.

Ai devenit antreprenor în 2008, chiar când a început criza financiară. Cum ai depășit provocările acelei perioade?
Nu m-am dat bătut. E drept, am fost nevoit să reduc numărul angajaților și mi-am canalizat eforturile pe zona de servicii și de recondiționare de ambarcațiuni pentru Ferretti și Besenzoni. De altfel, Besenzoni, liderul în domeniul proiectării și construcției de componente tehnologice pentru iahturi, mi-a încredințat câteva contracte importante pe care am reușit să le ducem la bun sfârșit, câștigând încrederea celor cu care am lucrat. Din 2010, când a reînceput creșterea economică și, odată cu ea, și producția de iahturi, am reluat colaborarea cu Ferretti Group pentru câteva vase foarte importante Custom Line care erau construite în La Spezia. Chiar m-am mutat acolo pentru câțiva ani.

Prima ambarcațiune proiectată de tine și de compania ta se numește NY24. Cu ce este diferită? Ce înseamnă acest proiect pentru tine?
Am demarat acest proiect având în minte ideea că moda trece, eleganța rămâne. M-am gândit la un design 100% italian, fără să fie influențat în vreun fel de o perioadă anume. Cam așa a început totul, de la dorința de a crea un produs unic ce nu este supus capriciilor modei. Am ales frumusețea, unicatul, atemporalitatea – toate acestea se regăsesc în ambarcațiunile pe care le construim la Nerea Yacht. După mine, NY24 nu are competitor – este un produs unic prin calitate, versatilitate și posibilități de personalizare. Apoi am considerat că, la dimensiunile pe care le are, ambarcațiunea noastră poate deservi două scopuri: să fie un cruiser de zi cu zi – multor posesori de vile de la malul mării sau din apropierea lacurilor le place să dețină o ambarcațiune cu care să facă o plimbare în zilele însorite. La o lățime de 2,5 metri, barca poate fi transportată în remorca unui SUV, deci poate fi dusă oriunde. Pe de altă parte, m-am gândit că poate deservi un vas mai mare, eventual un superiaht cu care să împărtășească imaginea high-end, materialele de calitate, finisajele și atenția pentru detalii. Barca noastră are o înălțime mică, pentru a putea încăpea în garajul unui superiaht.

În ce fel a beneficiat NY24 de experiența ta? Ai fost implicat, de exemplu, în designul ei?
Eu am avut o idee. Și am discutat această idee cu doi arhitecți tineri și foarte talentați, Alessio Battistini și Davide Bernardini, de la studioul de design ideaeITALIA, și de aici s-a născut proiectul NY24. Trebuie să-ți spun că în timp am dezvoltat o relație foarte apropiată cu Alessio și Davide, ei având ocazia să studieze și să analizeze gusturile mele, conceptul, ideea mea despre frumusețe. A fost minunat să lucrăm împreună: ideea mea s-a conturat în schițele făcute de Davide și Alessio, pe care mai apoi tot eu le-am transpus în realitate. Cât privește designul ambarcațiunii, criteriul principal a fost frumusețea. Am vrut să fac un iaht care să nu fie trendy, ci să fie etern. Ori de câte ori urc la bord, am satisfacția să descopăr finisaje făcute într-un mod aparte, pe care numai un anumit nivel de experiență îl poate garanta. Probabil li se întâmplă și altora, dar mie, personal, îmi place când mă aflau în fața unui obiect care este făcut special pentru mine. Și asta caut să le ofer clienților mei, o ambarcațiune care este croită pe măsura lor.

Pe cine admiri în industria iahtingului?
Am început să capăt experiență în domeniul afacerilor cu bărci lucrând la Pershing și încă am clar în minte felul în care decurgeau acele zile în care urcam la bordul prototipurilor construite de Tilli Antonelli, fondatorul prestigiosului brand. Signor Antonelli venea, se uita, se gândea și apoi propunea o soluție, de obicei cea mai bună. L-am admirat mereu pe Antonelli, și atunci când a urcat la bordul NY24 a fost un moment de mare emoție pentru mine. Am avut norocul să ne facă unele observații, mi-a făcut și câteva complimente… E o plăcere să vezi un om care a investit atâta pasiune în munca lui încât întreaga industrie consideră de mulți ani că tot ce face Domnia Sa este un produs de mare valoare.

Ce faci în timpul liber? Unde ai fost în vacanță anul acesta?
Am o familie numeroasă, eu și soția mea avem trei fete, Chiara, Mia și Mariasole. Ador să-mi petrec timpul liber cu ele: Chiara, fiica mea cea mare, are 11 ani și promite să fie o bună navigatoare în categoria Optimist – îmi place să merg cu ea la diverse competiții în țară. Mia și Mariasole au opt și șase ani, și bineînțeles că le plac plimbările cu barca – în special cu cele construite de tatăl lor. Apoi îmi plac și câinii și caut să-mi fac cât de mult timp pentru simpaticul meu Alaskan Malamute. În vacanțe, călătorim mult. Sigur, anul acesta a fost mai special, dar tot am mers o săptămână într-o superbă podgorie de pe insula Ischia.

Ce-ți place cel mai mult în ceea ce faci?
Îmi place procesul prin care o idee se dezvoltă într-un concept și apoi se materializează – îmi place să văd cum o idee prinde viață. Îmi plac provocările – și activitatea mea mi le oferă constant. Nu e tocmai o muncă ușoară, dar rezultatele îmi dau satisfacție.

În trecut, marinarii erau foarte superstițioși. Numele companiei tale vine de la una dintre nimfele mării. Te simți protejat – tu, afacerea ta, familia ta?
Nu sunt foarte superstițios, dar cu siguranță am o pasiune pentru mitologie. Totul are un sens și urmează o anumită logică, după părerea mea. Începând de la Argo Marine și legenda argonauților, m-am gândit apoi la Nereo și nimfele lui, cele 50 de Nereide care, împreună cu Tritonii, făceau parte din anturajul lui Poseidon, zeul mării. Numele s-ar traduce prin „cel care plutește pe apă”, ceea ce este cât se poate de expresiv pentru o companie care produce bărci, exprimând în același timp fascinația mea pentru mitologie. Acesta a fost motivul principal al alegerii acestei denumiri.

Ai devenit antreprenor într-un an de criză și ți-ai lansat primul iaht în zorii altei crize, a pandemiei. Care este lecția pe care ai învățat-o în pandemie?
Da, ciudată coincidență… De fapt, Nerea Yacht s-a născut chiar în anul dinainte de pandemie, dar e adevărat că avem câteva proiecte care au fost amânate din cauza pandemiei – și amânate nu înseamnă anulate. Sunt convins că posesorii de ambarcațiuni le-au folosit anul acesta cât s-a putut de mult și vor face la fel în viitor pentru că momentele petrecute pe mare sunt cele care dau naștere celor mai frumoase amintiri. Pandemia ne învață că nu avem timp de pierdut, trebuie să folosim timpul pe care îl avem făcând ce ne place cu adevărat, fiindcă aceasta este adevărata libertate – să ai timp ca să faci ce-ți place mai mult. Motiv pentru care mottoul nostru este Let Nerea Set You Free.