FacebookTwitterLinkedIn

Dragoș și Adrian Pavăl: Bacău, Bricolaj și imobiliare, 7,5 miliarde de lei

Frații Dragoș și Adrian Pavăl reprezintă un exemplu de antreprenori români care au pornit de la zero, construindu-și pas cu pas afacerile și reușind să concureze de la egal la egal și chiar să depășească multinaționalele prezente pe piață. Cei doi frați au transformat o simplă afacere locală din Bacău într-un veritabil brand național. Dedeman este cel mai mare lanț de magazine de bricolaj și unul dintre cele mai puternice branduri autohtone.

Odată cu succesul Dedeman, afacerile fraților Pavăl s-au extins semnificativ. Ei au pus bazele Pavăl Holding, o companie cu un capital social de un miliard de euro. În ultimii ani, Dragoș și Adrian Pavăl au fost protagoniștii unora dintre cele mai mari tranzacții imobiliare din România, iar în portofoliul celor doi antreprenori au intrat și participații la firme importante precum Alro Slatina, Cemacon, Electrica, Conpet, Transelectrica sau Antibiotice Iași.

TOP Forbes – Clasamentul celor mai bogați români în 2020. Cine sunt cei mai influenți oameni de afaceri din România?

În 2019, compania Dedeman, care operează lanțul de magazine de bricolaj cu același nume, a înregistrat o cifră de afaceri 8,27 miliarde de lei, în creștere cu 13,7% față de anul precedent. Este cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, înființată în 1992. A fost al șaselea an consecutiv în care afacerea fraților Pavăl a crescut cu un miliard de lei. Dedeman reprezintă mai mult de jumătate din piaţa locală de bricolaj şi este una dintre cele mai mari reţele la nivel regional. Profitul net s-a ridicat la 1,28 miliarde de lei, mai mare cu 26,6% față de 2018, fiind cel mai mare de la înființarea companiei. Numărul mediu de angajați a fost de 10.769, cu 356 mai mult decât în anul precedent. Dedeman se numără printre cei mai mari angajatori din România. Rata profitului pentru anul 2019 a fost de 16%. Lanțul de retail cu materiale de construcții și produse pentru amenajări interioare de tip Do-It-Yourself (DIY), care își promovează ofertele sub sloganul „dedicat planurilor tale”, numără 51 de magazine. La începutul lunii martie a.c., Dedeman a deschis un magazin în Slobozia, în urma unei investiții de 11 milioane de euro, cu o suprafață de 39.000 de metri pătrați.

Acționarul principal al companiei Dedeman este Dedeman Holding SRL. Pentru anul 2019, Dedeman Holding a raportat pierderi de 47,5 milioane de lei. Firma este deținută de Dragoș Pavăl (60%) și Adrian Pavăl (40%).

În 2018, frații Pavăl au fost protagoniștii celei mai importante tranzacții de real estate din România, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Proiectul The Bridge, realizat pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, lângă Pasajul Basarab, a fost evaluat la 145 milioane de euro. Prin această afacere, Dedeman a preluat companiile Upscale Development SRL (Bridge 1), The Bridge 2 Development SRL și The Bridge 3 Office Building SRL, care formează complexul de birouri din București. Anul trecut, firma Upscale Development, controlată de Dedeman (100%), a raportat o cifră de afaceri de 37,7 milioane de lei și un profit net de 7,7 milioane de lei. The Bridge 2 Development a avut afaceri de 18,3 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei. Cea de-a treia firmă a complexului, The Bridge 3 Office Building, a înregistrat pierderi de 2,8 milioane de lei.

În mai 2019, cei doi foști matematicieni din Bacău s-au implicat în cea mai mare tranzacție de real estate din afara Bucureștiului, achiziționând proiectul The Office din Cluj-Napoca de la Nepi Rockastle și Ovidiu Șandor. Valoarea tranzacției nu a fost comunicată, însă, potrivit estimărilor, aceasta se situează în jurul sumei de 130 de milioane de euro. Complexul de birouri The Office este localizat în centrul orașului Cluj-Napoca. La scurt timp după anunțul tranzacției, Dedeman a desemnat compania de consultanță imobiliară Colliers International Romania să ofere servicii de property management pentru birourile The Office.

Tot în cursul anului trecut, frații Pavăl au lansat un fond de private equity, Equiliant Capital, orientat spre investiţii în firme mici şi mijlocii. Fondul este finanțat integral de Pavăl Holding și este administrat de Hermes Capital Management. În 2019, Equiliant Capital a raportat pierderi de 911.000 lei.

În martie 2020, Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a anunțat că Pavăl Holding și-a majorat participația la producătorul de vinuri la 1 milion de acțiuni, respectiv 5% din capitalul social al companiei. Investiția s-a ridicat la 5 milioane de euro. De asemenea, tot în cursul acestui an, Dragoş Pavăl și-a consolidat poziția la producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, cumpărând un pachet de 455.780 de acțiuni. O altă recentă investiție a fraților Pavăl este producătorul de carton ondulat Vrancart (VNC), în care aceștia dețin 17%. Vrancart a raportat o cifră de afaceri de 300,7 milioane de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, în 2019.

Dragoș și Adrian Pavăl mai sunt asociați la PIF Industrial (câte 50%), consultanță în afaceri și management, companie care a avut în 2019 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de lei și un profit net de 829.000 lei.

Dragoș Pavăl recunoaște că ascensiunea companiei Dedeman a fost favorizată de mai mulți factori, printre care și norocul: „Cred că norocul a jucat un rol esențial în tot acest parcurs: norocul de a avea vârsta potrivită la Revoluție, norocul de a ne înconjura de oameni talentați care ne-au urmat și alături de care am edificat fundamentele succesului, norocul de a ne dezvolta într-un mediu economic nu foarte prietenos, dar care ne-a ajutat să fim astăzi suficient de pregătiți să transformăm o situație dificilă într-una favorabilă”.