FacebookTwitterLinkedIn

Ion Ţiriac: 81 de ani, București, Auto, financiar, investiţii și imobiliare, 6 miliarde de lei

Ion Țiriac se menține pe podium în topul celor mai bogați români, înregistrând o ușoară creștere față de anul precedent. De altfel, antreprenorul și-a crescut afacerile în mod constant dar, după ce a ocupat ani la rând primul loc în Top 500, în ultimele două ediții ale clasamentului Forbes România a fost depășit de Daniel Dines, co-fondatorul UiPath, decacorn specializat pe nișa RPA (Robotic Process Automation) și frații Pavăl, fondatorii retailerului Dedeman.

Totuși, Ion Țiriac rămâne primul român inclus în topul Forbes al bogaților lumii, în 2007, când a înregistrat o avere de 1,1 miliarde de dolari.

Antreprenorul născut la Brașov, în vârstă de 81 de ani, și-a pus nu doar amprenta, ci și numele pe afacerile sale. Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private românești, activând în domenii precum: comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Una dintre cele mai vechi și mai vizibile afaceri ale sale este Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, înființată în 1990, care ulterior a devenit Unicredit Țiriac Bank. Acum cinci ani, Țiriac și-a vândut pachetul de acțiuni deținute la Unicredit Țiriac Bank către grupul italian, banca schimbându-și denumirea în Unicredit Bank. De asemenea, tot atunci antreprenorul și-a vândut participația în Metro Group, devenind astfel unul dintre cei mai „lichizi“ oameni de afaceri.

TOP Forbes – Clasamentul celor mai bogați români în 2020. Cine sunt cei mai influenți oameni de afaceri din România? 

Pe Ion Țiriac pandemia l-a găsit făcând deja restructurări în companiile sale, sub atenta gestiune a lui Petru Văduva, managerul său de criză. Una dintre principalele sale afaceri, Țiriac Auto, important importator pe piața auto din România, a avut în 2019 o cifră de afaceri netă de peste 1,3 miliarde de lei, în creștere cu 7,3% față de anul anterior. Totodată, profitul a înregistrat un declin major, scăzând până la un nivel de aproximativ 1,9 milioane de lei. De asemenea, numărul de angajați a scăzut și el puțin sub nivelul de 1.000 de angajați.

Allianz-Ţiriac, al doilea cel mai mare asigurător de pe piaţa locală, în cadrul căruia omul de afaceri deține o participație minoritară importantă, a încheiat primul semestru din acest an cu o valoare totală a primelor brute subscrise de 688 de milioane de lei. Scăderea înregistrată a fost de 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţia fiind marcată de contextul restricţiilor impuse de starea de urgenţă.

Supranumit Contele Dracula al tenisului în presa străină, el este considerat al doilea cel mai bogat sportiv din lume, după Michael Jordan. Câștigător al Turneului Roland Garros în 1970, împreună cu prietenul său Ilie Năstase, și deținătorul a 22 de titluri în competițiile de tenis, Ion Țiriac a iubit să facă afaceri, dar nu s-a îndepărtat niciodată prea mult de sport. Organizează de aproape 20 de ani turneul de la Madrid, cu premii în valoare de peste 15 milioane de dolari, potrivit antreprenorului. Însă competiția a adus orașului, anul trecut, spre exemplu, peste 130 de milioane de euro din taxe și din cheltuielile care s-au făcut în timpul acestor 10 zile, a anunțat antreprenorul. Tot din 2019, acesta se implică în organizarea unui turneu de golf în capitala Spaniei, inclus într-un circuit european cu premii totale de peste un milion și jumătate de euro.

Dar omul de afaceri continuă să lupte pentru tenis și pentru jucătorii care iubesc acest sport. Ca o recunoaștere a meritelor sale pe teren și nu numai, Ion Țiriac a devenit, începând de anul trecut, președintele Federației Române de Tenis, iar în august 2020 a avut și prima victorie. El a câștigat definitiv procesul împotriva Ministerului Tineretului și Sportului, care blocase finanțarea Federației în ultimii trei ani.

De altfel, nu este prima dată când Ion Țiriac pune pasiunea sportului mai presus de joc și luptă pentru alții. După ce nu a mai jucat, Ion Țiriac s-a dedicat să învețe alte persoane cum să triumfe în acest sport, fiind managerul mai multor tenismeni de renume mondial, printre care și Boris Becker.

A participat la trei finale de Cupă Davis împotriva SUA pe care Țiriac le numește „dezastrul vieții mele de sportiv“. Chiar dacă le-a pierdut, se bucură că a ajuns în finală, că a pus pe harta lumii o țară care nu conta la tenis pe atunci. Este mândru că s-a clasat între primii jucători din lume și se declară împlinit la acest capitol.

Înainte de tenis, Ion Țiriac a jucat hochei și chiar a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck în 1964. Imediat după această competiție a renunțat la hochei pentru tenis, din rațiuni economice. De altfel, cu cei 5.000 de dolari câștigați la Roland Garros și-a cumpărat un Mercedes 280 S, își amintește el acum nostalgic. Iar pasiunea pentru mașini a dus-o la rang de artă, înființând, acum 7 ani, Țiriac Collection, cea mai mare galerie de mașini din România, ce numără în prezent peste 400 de automobile de epocă. Printre bijuteriile sale se află Cadillacul lui Juan Peron, fost președinte al Argentinei, a cărui recondiționare a durat mai bine de doi ani, dar și mașini de la Hollywood sau care au mers la război. „Istoria contează de două ori mai mult decât contează obiectul în sine“, a declarat Ion Țiriac. Nu a vândut nicio mașină din galerie și nici nu își dorește asta. De altfel, unele piese din colecția sa privată sunt de neprețuit. Pentru un Rolls-Royce Phantom i s-a oferit de 10 ori prețul, dar nu a vrut să-l vândă. „O colecție completă de Phantom ca a mea nu se prea găsește niciunde“, spunea el cu mândrie. Țiriac vorbește cu dragoste despre mașini și regretă că nu s-a apucat mai devreme să le colecționeze. În viziunea sa, automobilul se va transforma radical în următorii ani, mai ales dacă se schimbă sursa de energie.

În 2020, toată lumea se plânge de pandemie, dar nu și Ion Țiriac. El numește cu adevărat grei anii ‘50, de după război. Născut în 1939, copilul Ion Țiriac a trăit pe pielea lui vremuri grele. Cu toate acestea, Ion Țiriac afirmă că se simte privilegiat pentru că a făcut ce a vrut în viață, iar asta e cea mai mare avere a lui, a declarat el recent într-un interviu acordat presei.