FacebookTwitterLinkedIn

Daniel Dines: 48 de ani, București, Tehnologie, 7,7 miliarde de lei

Pe scurt, în 2005, doi antreprenori din România, Daniel Dines și Marius Tîrcă, au fondat o companie de externalizare. După mai mulți ani de explorare a pieței, cei doi români și-au îndreptat atenția asupra domeniului automatizării proceselor robotizate. De atunci, compania UiPath construiește aplicații pentru ca întreprinderile să automatizeze funcțiile repetitive.

În prezent, sintagma „RPA” este utilizată pentru a se referi la utilizarea unui software sofisticat care automatizează procesele bazate pe reguli fără a fi nevoie de supraveghere umană constantă.

„Eroul” ne(re)cunoscut al pandemiei Covid-19, tehnologia RPA, a avut grijă de business-uri din spatele cortinei. Roboții îi ajută pe bancheri să proceseze împrumuturile, iar în spitale, această soluție ajută la procesarea mai rapidă a testelor pentru detectare a noului coronavirus, oferind personalului mai mult timp cu pacienții. Concepută pentru o lume hibridă încă din prima zi, compania UiPath a reușit să treacă la operațiuni la distanță fără să clipească. „Covid în sine nu a afectat modul în care lucrăm”, a declarat Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath, în presa internațională. „Suntem capabili să păstrăm și să depășim obiectivele pe care ni le-am stabilit”, adaugă acesta. Așadar, nu este deloc surprinzător că adoptarea acestei tehnologii este într-o continuă creștere.

În loc să se concentreze asupra propriei tranziții, UiPath i-a ajutat pe alții să „navigheze în apele tulburi” ale pandemiei. Prin implementarea RPA în spitale, tehnologia dezvoltată de către compania antreprenorului a accelerat timpul de răspuns pentru testarea Covid și a redus volumul de muncă al personalului, permițându-le să se concentreze asupra pacienților în locul birocrației aferente. „Am putut economisi două ore pe zi pentru fiecare asistență”, a spus Dines.

TOP Forbes – Clasamentul celor mai bogați români în 2020. Cine sunt cei mai influenți oameni de afaceri din România?

Automatizarea nu a fost adoptată la fel de repede ca alte progrese tehnologice mai puțin costisitoare. Dar acest lucru se schimbă pe măsură ce oamenii de afaceri înțeleg modul în care RPA poate ajuta la recuperarea pierderilor suferite în timpul pandemiei.

În aprilie 2019, UiPath a primit o finanţare record de 568 de milioane de dolari, care a ridicat evaluarea firmei la 7 miliarde de dolari. De asemenea, compania a trecut în urmă cu un an printr-un amplu proces de restructurare în cadrul căreia a renunţat la 400 de angajaţi, inclusiv din România. Din propriile estimări, UiPath deține o cotă de circa 20% din piața globală de RPA.

În luna iulie a acestui an, afacerea lui Daniel Dines a atras o finanțare de 225 de milioane de dolari de la Alkeon Capital Management, un fond de acoperire axat pe tehnologie, iar compania a devenit astfel decacorn, ridicându-și evaluarea la 10,2 miliarde de dolari. Nasdaq, bursa celor mai mari companii de tehnologie din lume, a felicitat atunci business-ul UiPath, fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă într-un apartament de pe strada Delea Veche din București. Compania generează în prezent peste 400 de milioane de dolari venituri anuale și are mai bine de 7.000 de clienți.

La jumătatea lunii septembrie, UiPath și Udacity, platformă globală online pentru formarea forței de muncă în cariere ale viitorului, au lansat programul Nanodegree RPA Developer, care oferă cursanților posibilitatea de a înțelege și facilita tehnologia RPA. Și da, aceste întrebări sunt încă pe buzele multora: Ce vor face oamenii înlocuiți? Cum vor trata economiile mondiale această problemă? Rata șomajului va crește? „Ca să ajungem în zona de AI, trebuie să avem un cumul de tehnologii și o lungă durată de training. Dar exerciții deja s-au făcut cu roboții care răspund la telefon și empatizează cu clienții, așa că nu mai avem mult de așteptat. Robotul vine ca o extindere și ca suport la transformarea digitală. Nu aș vrea să dau definiții de termene, doar aș merge pe chestiuni concrete. Ce faci, ca organizație privată sau de stat, când nu mai poți să chemi oamenii la ghișeu? Procesele, după ce le transferi în digital, după ce trece COVID, nu le mai dai către oameni. Tot timpul te gândești să faci o analiză, câți oameni sunt implicați, cum fac față la cerere. Spre exemplu, am folosit cu succes chatboții. Acolo unde oamenii pierdeau 10 minute pentru procesarea fiecărei cereri, robotul a executat-o în 10 secunde. Există cazuri mai puțin fericite în care oamenii asaltează call-center-urile companiilor de aviație, iar un robot a adus un aport major omului. Nu mai trebuie să se plângă nimeni că tehnologia vine și ne ia jobul, ci  vine să ne ajute”, afirma Răzvan Atim, general manager Eastern Europe UiPath, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020.

UiPath a ajuns la peste 3.200 de angajați, în peste 40 de birouri din întreaga lume, iar anul trecut, compania a generat venituri de peste 360 de milioane de dolari. Primul unicorn românesc a anunțat în vara aceasta că pregătesc listarea la bursa americană în 2021. Oferta publică inițială (IPO) ar putea duce compania, până atunci, la o evaluare de peste 15 mld. dolari, susțin experții. Recent, compania EY anunța o alianță între UiPath și Ernst & Young LLP (EY US), cu scopul de a susține creșterea gradului de adoptare a tehnologiei de automatizare în cadrul organizațiilor.  Daniel Dines susține că în prezent compania adaugă peste 10 clienţi pe zi.