Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

LibertyTechnologyParkClujVoice |
|

„Aici bate inima digitală a Transilvaniei”

În cei cinci ani de la lansare, Liberty Technology Park Cluj a strâns o colecție redutabilă de premii, a devenit exemplu pentru transformarea unei zone defavorizate într-un pol de atracție și a adus aici giganți ai tehnologiei.
BV Liberty Technology Park Cluj

Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj

Cum s-a dezvoltat Liberty Technology Park Cluj?

Când a început proiectul Liberty Technology Park Cluj, zona era pustie, fără activitate. Clădiri vechi, din beton, ale fostei fabrici de mobilă Libertatea. O zonă percepută ca defavorizată, dar pe care ne-am ambiționat să o transformăm într-un ecosistem modern, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, și într-un pol de atracție pentru întreaga comunitate locală. Proiectul dezvoltat pe 4,5 hectare include în prezent cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A.

Am combinat două concepte complementare: parcul-campus, cu spații generoase, care să faciliteze interacțiunea, și ecosistemul tehnologic – o combinație între companii mature, start-up-uri, accelerator de afaceri. Diversitatea și mixul de rezidenți, spațiile de interacțiune, implicarea în activități comune, participarea în calitate de mentori la acceleratorul Spherik, evenimentele cu tematici specifice – toate acestea generează și noi oportunități de business și de dezvoltare. Ne mândrim să spunem că aici bate inima digitală a Transilvaniei.

Planurile noastre nu se opresc aici: vrem să continuăm dezvoltarea conceptului în următorii ani prin integrarea tuturor facilităților din viața cotidiană a comunității – zone de servicii și retail diversificate, chiar și spații de locuit.

Ați realizat reconversia unei zone industriale practic abandonate. Cum a fost receptată această viziune?

Proiectul de reconversie s-a bucurat de o serie întreagă de premii, de care suntem mândri și care ne-au confirmat gândirea corectă, bazată pe o atitudine sustenabilă față de mediul înconjurător, vecinătăți și abordarea față de comunitate. Liberty Technology Park Cluj are un grad ridicat de eficiență energetică și a primit numeroase distincții atât pentru design, cât și funcționalități. Avem certificare BREEAM „Excelent”, am fost desemnați cel mai inovator proiect în piețele secundare la Gala Forbes Best Office Buildings 2016, am fost dublu nominalizați pe lista scurtă la SEE Real Estate Awards, singura competiție dedicată domeniului imobiliar din regiunea de sud-est a Europei, și am câștigat premiul pentru abordare sustenabilă în dezvoltarea unui parc tehnologic, acordat în cadrul galei Forbes Green Awards.

Care este profilul rezidenților Liberty Technology Park Cluj?

Încă de la început ne-am dorit să dezvoltăm o zonă unde oamenii să aibă acces la inovații, la tehnologii și idei, unde să poată comunica atât eficient, cât și creativ între ei. Infrastructura a fost gândită în mod special pentru IT&C.

70% dintre rezidenți sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software și R&D (cercetare și dezvoltare). De asemenea, găzduim și start-up-uri cu finanțare românească și străină. În total, comunitatea Liberty Technology Park Cluj înseamnă peste 2.000 de persoane, dintre care aproximativ 10% sunt expați.

Multe dintre companiile găzduite aici sunt new entry în Cluj, unele chiar în România – au ales orașul pentru că au găsit la Liberty ecosistemul de care aveau nevoie, la momentul potrivit. Își desfășoară aici operațiunile de la Cluj IBM, Siemens, KPMG, Arvato Bertelsmann Altran, Halcyon Mobile, Control Data Systems – ca să dau doar câteva exemple.

Parcul tehnologic și-a lăsat amprenta asupra întregii zone. Cum ați realizat acest lucru?

Încă de la început ne-am dorit să dezvoltăm comunitatea Liberty și să ne implicăm în viața orașului și a regiunii. Am fost parteneri la evenimente majore: conferințe organizate de camere de comerț ori ambasade, competiții de tehnologie, festivaluri de film și muzică.

Comunitatea noastră s-a dezvoltat și prin pasiunile comune. Credem în parteneriate și în impactul pe care îl pot avea acțiunile făcute împreună. Ca exemplu, de cinci ani organizăm împreună cu parteneri deveniți deja tradiționali Liberty on Bike, competiție ce urmărește să promoveze mișcarea în rândul rezidenților și are, totodată, o componentă de implicare socială. În urma acestui proiect, 50 de copii care trăiesc în zone izolate ale Munților Apuseni se pot deplasa mai ușor la școală cu ajutorul bicicletelor primite în cadrul proiectului. De asemenea, de doi ani suntem gazda unei inedite competiții de multirotoare, cu participare internațională.

Ce înseamnă managementul unui proiect atât de complex cum este Liberty Technology Park Cluj?

Cred că este vorba în primul rând de conectivitate, relaționare și gândire strategică. Să fii la curent cu tendințele industriei, cu toate aceste dezvoltări continue, de multe ori disruptive. Să înțelegi comunitatea și să-i anticipezi dorințele. Să ai în minte rolul pe care acest ecosistem îl dezvoltă pe piața locală și regională și să ții direcția bună.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii