FacebookTwitterLinkedIn

Pasiunea lui Matei Oprea pentru domeniul financiar datează încă din timpul liceului. „Nu îmi mai aduc aminte în ce circumstanțe sau când exact s-a produs schimbarea – până atunci îmi doream să devin chirurg”, povestește acesta.

A studiat în cadrul Universității Tehnice din Darmstadt, Germania și a Universității York, din Marea Britanie, având ca domenii de interes economia, ingineria, matematica și finanțele.

Decizia de a pleca din țară pentru continuarea studiilor universitare a venit ca urmare a dorinței sale de a avea acces la sistemul de educație vest-european, pentru a-și putea urma visul de a lucra într-un centru financiar de top din Londra sau New York.

Primul contact direct cu lumea financiară l-a avut la sfârșitul primului an de facultate în Germania, când a făcut un internship pe timpul verii la o bancă de lângă Stuttgart. Tânărul și-a continuat seria de internship-uri și în timpul studiilor pe care le-a desfășurat în Marea Britanie, lucrând în aproape fiecare vacanță în cadrul unor bănci și fonduri de investiții de top din Londra și Paris, precum J.P. Morgan, Barclays Capital, HSBC și Schroders New Finance Capital.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Cu o experiență deja acumulată, și-a făcut debutul carierei de trader la scurt timp după terminarea studiilor, ocupând funcția de fixed income derivatives trader la o bancă de investiții din Londra. Traiectoria carierei sale avea să se schimbe câțiva ani mai târziu, când a făcut trecerea de la „sell side” (bancă) la „buy side” (hedge fund), fiind recrutat de unul dintre cele mai mari hedge fund-uri din Europa pentru a pune bazele tranzacționării de produse derivate pe partea de fixed income. În prezent, Matei Oprea administrează un portofoliu de equity și credit derivates la un hedge fund din Londra.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Ascensiunea tânărului trader poate părea a fi lineară și comodă, însă lucrurile nu stau chiar așa. Chiar după primele luni de muncă a fost supus unor provocări profesionale care, deși au fost dificil de înfruntat, s-au dovedit a fi o oportunitate care i-a crescut expunerea în interiorul băncii foarte rapid, acest lucru ajutându-l să avanseze mult mai repede decât alți colegi de aceeași vârstă, după cum povestește acesta. „Șeful meu a fost mutat în Hong Kong, iar după doar o săptămână de training cu el în Hong Kong a trebuit să mă întorc în Londra pentru a prelua majoritatea produselor pe care le tranzacționa, fără să am foarte multă experiență. Mi s-a spus că în loc să angajeze pe cineva senior s-au decis să observe întâi cum și dacă mă descurc singur, altfel spus <<you can sink or swim>>”.

Recunoaște că perseverența, optimismul și iscusimea de a transforma orice împrejurare într-o oportunitate sunt criteriile definitorii pentru perfomanța de care se bucură în prezent. „Desigur, ca în orice împrejurare, și norocul joacă un rol important, dar după cum spunea Seneca, norocul este când se întâmplă ca pregătirea să se întâlnească cu oportunitatea”.

Vârsta: 28

Compania: LetterOne

Funcția: Trader

A studiat în Germania și Marea Britanie și a avut șansa să lucreze pentru nume importante din domeniul financiar, precum J.P. Morgan, Barclays Capital și HSBC, iar în prezent este trader în cadrul companiei LetterOne, din Londra.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016