FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei în 2017       

Dezvoltare. La aniversarea a 25 de ani de impact pe piață din România, Deloitte este în plină expansiune, ca număr de angajați, ca cifră de afaceri, ca portofoliu de competențe și de clienți. Anul nostru financiar începe la 1 iunie, așa că ne este greu să ne raportăm la planuri și rezultate cu referire la anul calendaristic, însă aproape toate activitățile în care suntem implicați sunt într-o creștere susținută, în unele cazuri de peste 20%, în altele mai puțin, în funcție și de dinamica de piață a segmentului respectiv, de nivelul de maturitate a practicii și de eficacitatea echipei implicate.

Un alt cuvânt de ordine este schimbarea. Avem cinci noi parteneri, atât promovați intern, cât și atrași din piață sau din rețeaua noastră internațională, avem coordonatori noi în două dintre cele patru mari divizii de business și un nou Managing Partner. Avem șapte noi directori în activități de asistență pentru clienți și trei noi directori ca lideri ai echipelor de suport intern. Am angajat câteva sute de colegi noi și suntem probabil cea mai mare echipă de servicii profesionale, dacă luăm în considerare și colaboratorii din centrele de servicii care deservesc rețeaua internațională. În fine, am completat suita de servicii cu competențe noi, tinzând spre a asigura o expertiză profesională care să acopere toate nevoile potențiale ale clienților, de la originarea idelor până la implementarea soluțiilor. Avem astfel de avansări foarte promițătoare în general în zone legate de tehnologie (securitate cibernetică, digitalizare, analiză de date, implementare de sisteme etc.), inclusiv prin deschiderea unui nou centru de competențe tehnologice care deservește întreagă rețea internațională, în care vom angaja în anii următori până la 1.000 de specialiști.

Evoluția domeniului în 2017

Preocupările noastre sunt cele ale clienților noștri, ne impresionează neplăcut ceea ce nu încurajează investițiile noi sau extinderea activității businessurilor existente, ceea ce diminuează încrederea și predictibilitatea, ceea ce afectează echilibrele pe termen lung sau ceea ce ne-ar putea vulnerabiliza în perspectiva unei viitoare crize.

Ne impresionează plăcut performanțele clienților noștri, încrederea investitorilor străini, curajul antreprenorilor locali, inovația, leadershipul și creșterea pe care le vedem în multe afaceri, în multinaționale sau în companii românești.

Lucruri bune în România în 2017

Creșterea economică este fără îndoială un aspect foarte pozitiv. Ne-am dori să fie în mai mare măsură bazată pe investiții și pe atragerea fondurilor europene și în mai mică măsură pe consum din import, dar nu avem cum să nu celebrăm un avans atât de important al PIB-ului.

În directă corelare cu creșterea economiei în ansamblu, companiile din România au înregistrat în general avansuri considerabile și par a miza în continuare pe creștere. Domeniul bancar s-a întărit prin consolidări, vânzări de portofolii de credite neperformante și creșterea profitabilității. Comerțul este într-o evidență expansiune, la fel și imobiliarul și majoritatea industriilor și serviciilor. Anul 2017 a fost unul bun pentru companiile din România.

În plan social, anul 2017 a întărit coeziunea societății civile și a reconfirmat angajamentul cetățenilor în favoarea valorilor și alianțelor occidentale, a statului de drept și a economiei de piață libere.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Inițiativele și deciziile Guvernului ne influențează activitatea, în primul rând, în măsura în care influențează activitatea clienților noștri. Există o preocupare majoră a acestora cu privire la instabilitatea legislativă și fiscală care generează impredictibilitate de natură a descuraja investițiile și afecta planurile de afaceri. Clienții noștri suspectează uneori, mai în glumă, mai în serios, că noi am putea să ne bucurăm, în calitate de consultanți, că operăm într-un climat atât de volatil, în care este atât de mare nevoie de aportul nostru. Noi vedem însă practici Deloitte din țările avansate și cu legislație stabilă unde veniturile sunt de câteva ori mai mari decât în practică noastră, păstrând proporțiile cu privire la dimensiunile PIB-ului. Se pare că un mediu stabil, predictibil și încurajant pentru business aduce mult mai multe oportunități pentru toată lumea, inclusiv pentru noi cei din servicii profesionale.

Agenda României în 2018

Stabilitate și predictibilitate în legiferare, în conformitate cu valorile și angajamentele occidentale și administrare competentă, debirocratizată și onestă, cu personal restructurat și plătit mult mai competitive, pentru a atrage și motiva oameni de cea mai bună calitate.

Creșterea economică sustenabilă, cu atenuarea manifestărilor pro-ciclice, bazată pe investiții private și publice – atragerea investițiilor străine, accesarea fondurilor europene, folosirea unor instrumente de finanțare a dezvoltării infrastructurii.

Asigurarea existenței și calificării forței de muncă, actualmente principala frână a creșterii economice – reversarea tendințelor în migrația forței de muncă locale, acceptarea selectivă a lucrătorilor străini, infrastructura care să valorifice forța de muncă din zonele cu șomaj mai ridicat, programe de ucenicie și calificare profesională.

Strategia companiei pentru 2018

Alături de cei mai mulți dintre clienții noștri, pariem, la rândul nostru, pe creștere, atât prin cota de piață suplimentară în serviciile tradiționale, cât și prin extinderea segmentelor în care operăm. Suntem însă preocupați de eficiență și profitabilitate, căci există o dinamică a costurilor și a disponibilității competențelor care nu mai poate fi ignorată sau absorbită ca până acum în marje. Eficiența implică procese, tehnologie, training, dar și selectivitate în acceptarea misiunilor.

În ceea ce privește zonele de creștere, ne concentrăm mai degrabă pe consultanță decât pe conformare, deși așteptăm avansări în ambele dimensiuni ale contribuției noastre. Mizăm pe diverse competențe care implică tehnologie, pe integrarea diverselor noastre competențe în jurul unor industrii prioritare cum ar fi servicii financiare, energie, retail și câteva altele, pe asistență multidisciplinară în tranzacții și pe consultanță în diferitele industrii reglementate.

Considerăm o prioritate absolută menținerea și chiar întărirea capacității de a atragere, reține, motiva și dezvolta accelerat competențele diverse și înalte de care au nevoie clienții noștri.

Citiți aici mai multe LECȚII PENTRU 2018!