FacebookTwitterLinkedIn

Steve Jobs, cel care a adus iPhone-ul în mâinile oamenilor din întreaga lume, nu a avut, inițial, înclinații spre domeniul tehnologic. El s-a născut pe 24 februarie 1955, în San Francisco. Când avea 17 ani, acesta a renunțat la studii, după numai un semestru, iar timp de un an și jumătate a mers la diferite cursuri pentru a descoperi ce i-ar plăcea să studieze. După doi ani, în 1974, s-a angajat ca tehnician în ture de noapte la Atari, companie care făcea jocuri video, acolo unde l-a cunoscut pe talentatul inginer și programator Steve Wozniak. În 1974, Jobs a decis să călătorească în India, timp de opt luni, pentru a studia budismul. În 1976, anul în care el ar fi trebuit să își termine studiile, a luat naștere Apple Computer Inc., în garajul familiei sale din Palo Alto.

Jobs, Wozniak și Wayne au creat computerele Apple I și le-au vândut, inițial, fără monitor, tastatură sau carcasă (componente pe care le-au adăugat în 1977). Modelul Apple II a revoluționat, însă, industria computerelor prin introducerea graficei colorate. Vânzările au explodat, de la 7,8 mil. dolari în 1978, la 117 mil. dolari în 1980.

Fondatorii își propuseseră să creeze computere ușor de utilizat, suficient de mici pentru ca oamenii să le poată folosi acasă sau la birou.

În ce privește originea denumirii companiei, există mai multe variante. Una dintre ele este că  Jobs dorea să își poziționeze compania în fața competitorului său, Atari, din punct de vedere alfabetic, în cartea de telefoane.

La nici două săptămâni de la înființare, cel de-al treilea cofondator, Ronald Wayne, care era responsabil mai mult cu partea administrativă, și-a vândut participația, în valoare de 10%, pentru 800 de dolari. El a desenat primul logo al Apple și a scris primul manual de instrucțiuni al computerului Apple I.

Și Steve Wozniak a părăsit Apple în 1983, iar atunci Jobs l-a pus pe John Sculley, președintele PepsiCo, în funcția de CEO. În urma unor tensiuni, în 1985, Jobs a părăsit compania și și-a fondat o altă afacere, NeXT Software. De asemenea, el a cumpărat Pixar, care mai târziu avea să devină un succes al industriei filmelor de animație.

Afacerile Apple au început să scadă în anii 1990, pe fondul competiției cu Microsoft. În 1997, Apple a cumpărat NeXT Software (actualul sistem de operare Mac OS X) și astfel Steve Jobs a devenit CEO interimar. Abia în anul 2000 acesta a devenit CEO al Apple, în mod oficial. Atunci au fost lansate iBook-ul, iPod-ul și aplicația iTunes. Odată cu lansarea primului model de iPhone, în 2007, afacerile Apple au avut creșteri impresionante. Tot în 2007, Jobs a luat decizia de a scoate din denumirea companiei cuvântul „computer“, redenumind-o Apple Inc.

Diagnosticat cu cancer pancreatic, Jobs a murit în 2011, iar conducerea companiei a preluat-o Tim Cook, cel care primise deja atribuții executive încă din 2009. În luna mai a acestui an, Apple a devenit prima companie americană a cărei valoare de piață depășește 800 mld. de dolari și este, pentru a doua oară consecutiv, pe locul doi în topul celor mai valoroase 100 de branduri la nivel mondial, cu o valoare estimată la 235 mld. dolari.