FacebookTwitterLinkedIn

Loredana Ionel, Director de Marketing Beiersdorf România

Forbes: În opinia dvs. care sunt cele mai importante provocări în marketingul următorilor cinci ani? (Câteva predicții despre marketingul următorilor cinci ani.)

Loredana Ionel: Aș începe cu tehnologia, care ia uneori decizii în locul consumatorilor sau care îi ajută să ia decizii mai informate. Marketingul are nevoie din ce în ce mai mult de funcțiuni dedicate în sferă tehnologiei/digitalului.

Apoi emergența unor generații mai puțin consumeriste, mai responsabile social, mai active în comunitățile din care fac parte. Este vizibilă de ceva vreme tranziția către brandurile cu față umană, care se comportă transparent, își asumă greșelile, se implică în cauze importante pentru consumatorii lor și pentru societate, în general.

Și aș menționa și mobilitatea crescută a noilor generații, care creează un tip nou de consumator, cu experiențe multiple de viață și așteptări pe măsură.

Prin urmare, marea provocare pentru un brand este nevoia de adaptare continuă în execuție, inovație, comunicare, fără a pierde însă firul roșu care îl definește și îl diferențiază în mintea consumatorului.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: SORIN CHIRCULESCU (CATENA)

Forbes: Ce sfaturi i-ați da unui tânăr care intră în marketing? (Atât lucruri bune, cât și lucruri mai puțin bune despre marketing.)

Loredana Ionel: Marketingul e acel fir roșu care leagă produsul din fabrică/serviciul de oameni, prin urmare meseria de om de marketing ar trebui să fie mereu una a consistenței pe termen lung.

Pentru tinerii care intră în marketing, aș spune că e important să înțeleagă ce au construit alții înaintea lor și de ce, nu toate lucrurile necesită schimbare.

Mai apoi, i-aș sfătui să fie mereu la firul ierbii: în magazine, în depozit, în fabrică sau acolo unde e relevant ca să înțeleagă bine ciclul de viață al produsului/serviciului. Iar ca fundal pentru inspirație și decizii corecte, să țină mereu ochii și urechile deschise către consumator.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: MIHAELA HRISTEA (BERGENBIER)

Forbes: Care sunt criteriile și principiile pe baza cărora vă alegeți partenerii de comunicare? (agenții de publicitate, media, PR, digital, furnizori)

Loredana Ionel: Ne bazăm parteneriatele pe încredere. Lucrăm aproape întotdeauna pe termen lung, ne dăm astfel șansa și nouă, și agențiilor partenere să ne cunoaștem bine, să avem o înțelegere comună a direcțiilor de business și a provocărilor.

Apreciem la partenerii noștri capacitatea de adaptare, dar aș spune că esențial este curajul de a avea o privire critică: ne bazăm pe partenerii noștri să vină cu idei și să ne tragă de mânecă atunci când au o altă opinie sau o altă lentilă prin care se uită la lucruri.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: GEANINA GHICULESCU (MEGTRO) 

Forbes: Care considerați că este cea mai importantă calitate a unui om bun de marketing?

Loredana Ionel: Ca în toate lucrurile, e întotdeauna vorba de un mix și nu este valabil numai pentru departamentele de marketing. Pot intra aici seriozitatea, adaptabilitatea, gândirea pe termen mediu și lung, asumarea unei doze de risc uneori.

Dar cred că definitorii ar trebui să fie bunul simț și respectul în relație cu consumatorul: iar aici vorbim de la conținutul și tonul comunicării, până la informații utile și complete pe ambalajul de produs.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: MIHAELA LUNGU (MCDONALDS)