Cautare
, Forbes Staff

Afaceri |
|

Primul milion

După investiții de un milion de euro, biblioteca Bookster a ajuns la un milion de materiale împrumutate.. După consolidare, urmează extinderea în străinătate.
bogdan georgescu

Să găseşti o problemă socială de care îţi pasă şi pe care vrei să o rezolvi, după care găseşti o idee şi dezvolţi o afacere care să trateze această problemă în mod direct sau indirect. Rețeta anunțată de Bogdan Georgescu în cadrul primei ediții a evenimentului inspirațional Forbes Heroes, în urmă cu mai bine de trei ani, a fost aplicată întocmai de către omul de afaceri care lucrase aproape un deceniu și jumătate în mediul corporatist. „Este foarte important ca afacerea ta să fie profitabilă, să facă bani, să aibă succes. Pentru că dacă ai bani poţi să plăteşti salarii şi taxe şi poţi să investeşti în afacerea ta, dar la baza afacerii tale, misiunea ta nu trebuie să fie profitul, ci rezolvarea acelei probleme sociale”, explica atunci antreprenorul.

Până în prezent, Bookster, afacerea socială pe care Bogdan Georgescu a pornit-o în 2012, a atras investiții cumulate de un milion de euro.

„Ne apropiem de 40.000 de abonați și am sărbătorit recent un milion de materiale împrumutate. Anul acesta ar trebui să cumpărăm în jur de 20.000 de cărți noi”, explică Georgescu.

Potrivit acestuia, la finalul anului Bookster va trece de 40.000 de abonați și va avea în bibliotecă peste 60.000 de cărți, veniturile din acest an urmând
să ajungă la aproximativ 1,5 milioane
de euro.

„Nu putem vorbi despre profit, deoarece avem de rambursat investiția inițială, ceea ce probabil va dura cel puțin încă 4-5 ani. Oricum, Bookster este o afacere socială și noi nu urmărim în mod direct profitul, ci creșterea numărului de oameni care au acces la cele mai bune cărți din lume. Practic, dacă rămâne ceva după ce acoperim cheltuielile și rambursăm „rata” din investiția inițială, investim în dezvoltarea bibliotecii”, adaugă Georgescu.

Fondatorul Bookster este una dintre persoanele care dovedesc că pasul de la corporație la antreprenoriat este, de multe ori, mai ușor decât pare, pentru cei care au curaj. Timp 14 ani, Bogdan Georgescu a condus compania de consultanță imobiliară Colliers România, loc în care și-a descoperit apetența pentru lectură și, mai ales, plăcerea de a-i sfătui pe colegi despre cărţile pe care ar trebui să le citească potrivit profilului şi nevoilor fiecăruia dintre ei. De aceea, biblioteca Bookster se adresează în principal oamenilor din corporații și s-a născut din dorința de a face ceva pentru comunitate și de a-i ajuta pe oameni să își descopere visele și să le atingă.

Bookster s-a născut în cadrul unui incubator de afaceri, Novel Ventures, pe care Bogdan Georgescu l-a organizat în vara anului 2011, și a avut drept co-fondator pe Alexandra Stroe (inclusă pe lista 2015 a Forbes România 30 sub 30), o tânără care tocmai își încheiase un master în Olanda. Afacerea, care aduce aminte, într-o anumită măsură, prin lista de recomandări și prin modelul de afaceri, de Netflix, a pornit după ce Bogdan Georgescu a studiat teoriile moderne de business şi modul cum sunt construite afacerile de succes.

„Unul dintre elementele de bază ale afacerii este conceptul de nevoie-produs-profit. Şi colegii mei cred că şi noaptea dacă îi trezeşti, îți pot spune acest lucru”, spunea Georgescu la Forbes Heroes.

Business-ul care îmbină mediul online, corporațiile și cărțile nu va avea doar o dimensiune națională. Marea Britanie ar putea fi una dintre opțiunile de expansiune ale Bookster, pentru că este „mai aproape de casă”, după cum spune Georgescu, însă Statele Unite rămân prima opțiune pentru extindere internațională.

„Am amânat, însă, puțin, plecarea în străinătate, pentru a consolida operațiunile din România”, adaugă Bogdan Georgescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii