FacebookTwitterLinkedIn

Deși n-a câștigat Premiul Oscar 2017 la categoria „Cel mai bun film străin”, în calitate de coproducător al lungmetrajului „Toni Erdmann”, Ada Solomon și-a continuat netulburată activitatea în industria cinematografică europeană. Pentru că, deja, despre Ada Solomon se poate vorbi, fără nicio exagerare, despre o personalitate cu o carieră internațională.

Citește și :Lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, este marele câștigător al Galei Premiilor Gopo 2018

La începutul acestui an, Ada Solomon a preluat preşedinţia European Women’s Audiovisual Network (EWA) de la regizoarea Isabel de Ocampo. Misiunea reţelei este de a încuraja egalitatea de gen pentru femeile care lucrează în domeniul audiovizual privind accesul şi oportunităţile de angajare şi finanţare pe plan european. De-a lungul anilor, Ada Solomon s-a implicat în multe dintre activitățile EWA, precum susținerea unui masterclass la adunarea anuală a membrilor din 2017 și participarea la schema de mentorat pentru producătoarele de film aflate la început de carieră.

Tot la începutul acestui an, producătoarea a câștigat Premiul Iniţiativa Central-Europeană (CEI), în valoare de 3.000 de euro, la Festivalul de Film de la Trieste. Motivația juriului a fost convingătoare: „În zece ani, Ada Solomon s-a remarcat printre cei mai importanţi producători din România, sprijinind tinerii autori. O femeie care a devenit un reper fundamental pentru noua cinematografie românească şi pentru coproducţiile internaţionale”. Anul trecut, HiFilm Productions, compania condusă de Ada Solomon, s-a implicat în producția și lansarea filmelor „Un pas în urma serafimilor”, regia Daniel Sandu, „Țara moartă”, regia Radu Jude, „Ouăle lui Tarzan”, regia Alexandru Solomon, și „Soldații. Poveste din Ferentari”, regia Ivana Mladenovic. Filmul din urmă a stârnit numeroase discuții și proteste în cercurile conservatoare din societatea românească. Prin investiția într-o astfel de poveste polemică, Ada Solomon dovedește că un producător de succes trebuie să aibă și un mare curaj.

Vezi aici lista completă a celor mai influente 50 de femei, ediția 2018