FacebookTwitterLinkedIn

Ca și alți profesioniști din diferite domenii, oamenii din industria de marketing și publicitate se întreabă ce va urma după ieșirea din pandemie. Cum va arăta comunicarea post-pandemie? Câți bani vor mai fi pentru advertising? Cine va mai fi în „picioare” și câți vor trage obloanele? Sunt întrebări fără răspunsuri convingătoare, pentru că piața de publicitate se află în aceeași stare de incertitudini ca întreaga economie.

Șerban Alexandrescu, cofondatorul agenției independente de publicitate Headvertising (1998), nu se aventurează în pronosticuri și estimări. Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul publicității și marketingului, Șerban Alexandrescu adoptă o poziție realistă și înțeleaptă: este un moment prielnic pentru ca oamenii din publicitatea românească să fie mai uniți și mai cooperanți.

Care sunt oportunitățile acestei crize? „Ceea se întâmplă acum este, pe de o parte, un moment extraordinar și, pe de altă parte, un «un pumn primit în bărbie». Totuși, există oportunități pe termen scurt și pe termen lung ”, a declarat Șerban Alexandrescu în cadrul evenimentului reINVENT Summit 2020, organizat de „Forbes România”. De ce este un „moment extraordinar”? Publicitarul de la Headvertising dezvoltă: când vedem că echipa favorită de fotbal nu joacă bine, cu toții așteptăm pauza, cu speranța că, de la vestiare, „o altă echipă” va reveni în teren. „Acum trăim o astfel de pauză, în care poți să te gândești ce n-a mers bine, ce-ai făcut prost, ce-ai vrut să faci într-un fel, dar nu ți-a ieșit și ce anume ai putea să schimbi. Înainte să înjurăm tot ceea ce ni se întâmplă acum, cred că aceasta este pauza de care aveam nevoie”, a subliniat Alexandrescu.

În același timp, el semnalează o altă oportunitate (deși cuvântul nu-i pe placul său) legată de resursele umane. În ultimii ani, piața de publicitate se plângea de criza de profesioniști. „Acum, ar putea fi o bună «fereastră» de transferuri. Sunt profesioniști care, până acum, nu erau disponibili sau accesibili. Nu mă refer, cinic, la faptul că au fost concediați, dar cred că sunt destui oameni care ar putea fi «clintiți», ca să spun așa”, a precizat șeful de la Headvertising.

Pe termen lung, câștigul acestei crize este că „poți să explorezi fără presiuni, având libertatea de a încerca, de a explora, chiar dacă nu-ți iese”. Șerban Alexandrescu consideră că este un climat bun pentru eliberarea de frică de explorare. „Cred că acesta este momentul în care poți să contești toate «ortodoxiile» din domeniul tău”, punctează publicitarul. Dar el recunoaște că această „contestare” va fi dificilă, pentru că oamenii tânjesc după vremuri normale, „cum a fost înainte”, iar pe de altă parte, „trebuie să avem curajul să inovăm fără să ținem cont de procedurile sau de ceea ce face vecinul de peste gard”. Alexandrescu a precizat: „Într-adevăr, este mai greu, dar nu avem de ales. Trebuie să avem încredere în forțele noastre vizavi de reinventarea lucrurilor”.

Criza nu este o oportunitate doar pentru a vedea lucrurile bune, este și un puternic „pumn în bărbie”. În primul rând, sugerează publicitarul, trebuie „să ai grijă la prețuri”. Scăderea prețurilor, pentru o scurtă perioadă, ar putea să se transforme într-o regulă pe termen lung. „Astfel, vei fi un fomist precar pe termen lung. Chiar dacă o faci acum, trebuie s-o marchezi drept o concesie făcută pentru acest moment. Este foarte important să-ți aperi marjele”, punctează Șerban Alexandrescu. În viziunea sa, „noul normal” se va caracteriza printr-o „vreme proastă tot timpul”. Pentru industria de marketing și publicitate, el speră să existe o coalizare și o cooperare, „fără să ne fie teamă că vom fi percepuți ca un cartel. Cel mai important lucru este să ținem aproape, să fim mai uniți și mai cooperanți, ca să trecem cu bine și prin această criză”.

„Cel mai important lucru este să ținem aproape, să fim mai uniți și mai cooperanți, ca să trecem cu bine și prin această criză.”

Șerban Alexandrescu, cofondator Headvertising