
Silvia Floarea, antreprenor în domeniul educației, este co-fondatorul Learnity, o comunitate de învățare alternativă pentru adolescenți în care aceștia află cine sunt și își explorează pasiunile. „Tot ce construim în cadrul Learnity are ca scop să dezvolte trei tipuri de relații: «eu cu mine», «eu cu ceilalți» și «eu cu mediul». În cadrul fiecărei relații, antrenăm niște «dibăcii» de viață. Acest model își propune să-i pregătească pe elevi pentru o viață de adult împlinită, în care sunt și cetățeni responsabili”, își definește Silvia Floarea proiectul, pe care l-a lansat în 2013. Concret, un elev poate să combine și să aleagă din mai multe experiențe de învățare, precum: evenimente de inspirație, cursuri și training-uri, consiliere și internship-uri. Liceenii își aleg doar ce vor din oferta Learnity. Nu sunt obligați să vină la nimic din ce nu-și doresc, pot renunța dacă nu li se mai potrivește. „În plus, ei pot contribui la rezolvarea problemelor din comunitate sau propun alte perspective și soluții pentru o mai bună organizare a comunității, prin cadrul unei Adunări Generale, în care fiecare dintre noi are un vot și spațiu să vorbească, iar deciziile le ia majoritatea”, detaliază Silvia Floarea.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
S-a născut în Oltenița și a crescut până la 14 ani în comuna Hotarele (județul Giurgiu). Apoi, s-a stabilit în București, „pentru a face carte”, vorba tatălui său, și a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației și a urmat cursurile de Antreprenoriat și Educație Alternativă în cadrul Universității Alternative. Primul său job l-a avut în cadrul unui ONG din domeniul educației, ca project manager pe un proiect dedicat adolescenților. A lucrat vreo patru luni, până la implementarea proiectului, apoi s-a dedicat afacerii Learnity, pe care a înființat-o împreună cu Paul Crăciun, care se ocupă de partea administrativ- financiară.
Silvia Floarea are câteva idei ferme pentru îmbunătățirea sistemului educațional românesc și pentru reformarea acestuia. Mai întâi, investiții în programe de pregătire psihopedagogică a profesorilor, adaptate la metodele și instrumentele moderne de învățare. Apoi, un proces de descentralizare pentru o mai bună autonomie a școlilor. „Directorii și ceilalți profesori care trebuie angajați în școală ar trebui aleși de către școala locală, eventual împreună cu alți actori relevanți din comunitate, și nu de către un inspectorat județean”, subliniază fondatoarea Learnity. În opinia ei, catalogul școlar este un mare „inamic” al școlii, pentru că este făcut public oricui. „Provoacă o competiție total nesănătoasă între elevi, produce depresii grave urmate de ședințe de terapie și tratament medicamentos, generează certuri și tensiuni acasă. De ce? Ține-l măcar privat!”, sugerează Silvia Floarea. Nu în ultimul rând, ea propune înlocuirea mobilierului din clase, graffiti pe pereți și crearea unui design care să dea mai multă energie elevilor și să le trezească creativitatea adormită. „Dincolo de «fanteziile» mele privind un sistem de educație mai bun, cred că cel mai ușor, chiar de mâine, schimbările pot pleca de la profesori, directori și elevi. Omul sfințește locul și momentan asta poate fi de folos în România”, punctează Silvia Floarea.
Despre cea mai mare realizare a sa, Silvia spune: „Cred că e o mare realizare faptul că reușesc să «conving» câteva zeci de adolescenți, în fiecare an (deja 250 până acum) să vină, în medie 12-15 ore pe săptămână, să învețe pentru ei și atât, fără să pun absențe și să dau diplome. Probabil că fac ceva bine”, răspunde antreprenoarea.
Pandemia COVID-19 a influențat cursurile de la Learnity, fiind anulate un mare eveniment și o tabără, dar 90% din activitățile recurente ale elevilor s-au mutat cu succes în online. De asemenea, la ora interviului realizat de Forbes, a fost amânată promovarea înscrierilor pentru anul viitor școlar care începe în toamnă. „Momentan, pandemia nu mi-a cauzat daune financiare irecuperabile. Suntem încă în picioare. Ne adaptăm. Am trecut prin mult mai rău și sunt călită”, declară Silvia Floarea.
Tânăra antreprenoare mărturisește că nu are planuri mari pentru următorii 5 ani: „Sper că voi lucra undeva la 3 luni pe an în consultanță educațională pentru diverse proiecte sau școli și, în rest, voi fi în mare parte pe plajă cu o bere în mână. Vedem ce va fi!”