FacebookTwitterLinkedIn

Colonelul Harland Sanders (fondatorul lanțului de restaurante fast-food KFC) și-a început afacerile la 65 de ani, iar Richard Branson, probabil cel mai cunoscut antreprenor din lume, s-a lansat în business la doar 7 ani. O dovadă că vârsta nu este esențială în domeniul afacerilor, ci dorința și curajul, crede Viorel Nica, general manager al companiei de leasing Capital Leasing. ”Diferența nu o face vârsta, ci forța de muncă și înțelegere”, spune Nica.

Însă curajul și determinarea sunt puse la grea încercare de evoluția dramatică a economiei. Cei patru ani de criză au declanșat, în România, o avalanșă de insolvențe și falimente și, implicit, o scădere a apetitului pentru antreprenoriat (numărul de companii nou înființate a scăzut, conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, de la o medie de 145.000 pe an în perioada de boom economic, la circa 125.000 în ultimii patru ani).

Au determinat în schimb o creștere a apetitului pentru siguranță, soldul depozitelor constituite de populație, companii și instituțiile publice crescând în anii de criză cu mai bine de 10 miliarde de euro.

Fără a avea pretenția unui studiu exhaustiv, Forbes România vă prezintă, în acest context, o imagine de ansamblu a investițiilor pe care consultanții, managerii și antreprenorii le recomandă pentru momentele cheie ale vieții.

20-35 de ani

FOCUS PE EDUCAȚIE

Vârsta de 20 de ani este potrivită pentru o investiție în dezvoltarea personală, fie că vorbim despre cursuri, training sau aprofundarea limbilor străine. Cel puțin așa cred managerii și antreprenorii chestionați de Forbes România.

„La 20 de ani, educația și acumularea de experiență în domeniul în care vrei să te afirmi ca profesionist sunt fundamentale, iar vârsta de 20 de ani este cea mai adecvată (din punct de vedere medical, psihologic, social) pentru formarea viitorului profesional“, afirmă Cătălin Copăescu, director general al spitalului privat Delta Hospital.

De-a lungul acestui an, Forbes România a prezentat, în cadrul secțiunii 30 sub 30, studenți în cadrul unor universități prestigioase din străinătate, angajați în multinaționale sau antreprenori de succes. Sunt doar câteva exemple concrete ale importanței investițiilor pentru dezvoltarea personală.

Aflați mai multe pe www.forbes.ro/30-sub-30

PORNEȘTE UN STARTUP!

„La 20-30 de ani, probabil că ar trebui să riști mai mult, să încerci cât mai multe domenii de investiții pentru a descoperi, la fel ca în cazul materiilor de la școală, care sunt domeniile în care poți să excelezi, dar mai ales în care îți face plăcere să lucrezi“, consideră Augustin Russu, director general al producătorului de materiale de construcții Baumix.

Matius Ichim, retail arhitect în cadrul stu­dioului de arhitectură Matius, spe­cializat exclusiv pe arhitectura de retail, merge chiar mai departe și recomandă pornirea unui startup.

„Este o vârstă la care nu ai ce să pierzi riscând, totul con­vertindu-se în experiență“, spune Ichim.

Există însă o nuanță importantă, potrivit lui Ștefan Liuțe, strategy director în cadrul agenției de branding Storience. Liuțe, un antreprenor aflat acum la al doilea startup, recomandă, într-o primă fază, o investiție de la zero alături de câțiva prieteni și abia apoi pornirea unei afaceri pe cont propriu.

RECOMPENSEAZĂ-TE!

Care este definiția succesului? Să ai o casă, o mașină, un cont cu multe zerouri în bancă, să fii proprietarul unei afaceri profitabile? “Având în vedere că noi, românii, avem un simț al proprietății foarte dezvoltat, cred că la 30 de ani ar trebui să investești și în lucruri materiale – casă, mașină și un business – care îți vor aduce echilibru în viață, confort, putere, așezarea pe drumul vieții și mulțumirea de sine că la 30 și ceva de ani ai realizat o parte din ceea ce definește succesul”, spune avocatul Cristina Ghica, partener în cadrul Ghica Law Boutique Firm. Iar cum prețurile imobiliarelor sunt în scădere aproape continuă în ultimii patru ani, o achiziție în acest domeniu se poate transforma într-o investiție profitabilă în condițiile în care piața își va reveni.

Citiți mâine despre investițiile recomandate pentru 35-50 de ani!