FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, peste 300 de tineri s-au înscris în preselecția pentru a face parte din echipa României ce avea să participe la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Dintre aceștia, numai zece au fost selectați pentru a face parte din TeamRomania: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată. Iar cei zece tineri s-au dovedit a fi varianta câștigătoare. După două clasări consecutive pe locul 2 la Campionatul european, în 2016 și 2017, echipa României a reușit anul trecut în premieră să cucerească titlul european, podiumul fiind completat de reprezentativele Italiei și Austriei.

Robert Vulpe, cunoscut și ca nytr0gen, are 24 de ani și a fost căpitanul echipei României în finalele European Cyber Security 2019. A studiat informatică la Universitatea din București, iar acum colaborează cu mai multe companii în rolul de Penetration Tester. „Acest rol presupune să mă pun în pielea unui atacator cibernetic și să încerc să intru în sistemele informatice ale acelor companii. De asemenea, fac parte din nucleul StarCluster, un startup care abordează piața IT într-un mod mai puțin convențional.”

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Cunoscut și ca Yakuhito, Mihai Dăncăescu (16 ani) este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Totodată, este cel mai tânăr membru al echipei naționale de securitate cibernetică și unul dintre cei mai tineri deținători ai certificării OSCP (Offensive Security Certified Professional) din lume. „Am ajutat la administrarea mai multor comunități de securitate cibernetica și îmi place să contribui la organizarea concursurilor din acest domeniu.”

Un alt component al TeamRomania a fost Dragoș Albăstroiu. În vârstă de doar 20 de ani, este student la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București. Este pasionat de criptografie, reverse engineering și web exploitation, iar în viitor plănuiește să devină Security Engineer / Researcher sau Software Developer.

Cristian Done (24 de ani) este student la Master în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare și lucrează ca Software Engineer la Amazon Web Services. Se declară foarte pasionat de securitate și de low level programming.

Are doar 19 ani, însă a fost inițiat în lumea securității cibernetice încă din 2018, când a participat la primul său concurs de tip Capture The Flag, unde a reușit să ajungă până în finală. Tudor Moga (Heappie) este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov și este fluent în limbajul de programare Python, pasionat de cum funcționează lumea și obiectele din jurul său, mai ales sistemele informatice. „În viitor plănuiesc să continui să studiez în domeniul acessta, lucru pe care-l voi face mai mult sau mai puțin, tot restul vieții, fiind un domeniu în continuă schimbare și dezvoltare.”

Mihai Cioată (24 de ani) a fost pasionat de mic de calculatoare și mereu și-a dorit să devină un „hacker”, însă știa că va fi un drum lung de urmat până acolo, astfel că a început cu programarea. Edita hărți pentru Warcraft 3, după care a trecut la C++, PHP/MySQL/JavaScript, iar ulterior a ajuns la limbaje de programare precum NodeJS, Python, Golang. „Am o nevoie constantă de noi informații. După o carieră de cinci ani ca programator, m-am decis să mă reprofilez pe securitate cibernetică, iar în momentul de față sunt angajat ca Penetration Tester la KPMG România. Cu siguranță decizia de a schimba domeniul a fost influențată de participarea la ECSC.”

Matei Bădănoiu (25 de ani) este absolvent al masterului de Sisteme Avansate de Securitate Cibernetică din cadrul UPB. Susține că are două pasiuni în viață: mersul pe bicicletă și hacking-ul, pe care a început să-l practice de foarte devreme. „Deși pot fi considerat un «late bloomer» în domeniul securității cibernetice, am știut că vreau să îmi creez o carieră în această nișă, dedicându-mi atât timpul liber, cât și viața profesională acestui scop. Condus de motto-ul «Totul este vulnerabil» și de o curiozitate de a vedea ce se întâmplă cu software-ul atunci când e supus unor situații la care nu s-a gândit nimeni, continui să creez și să dezvolt scenarii de atac cu scopul de a le raporta vendorilor și de a face lumea cibernetică un loc mai sigur. Scenariilor de atac notabile le sunt atribuite statutul de Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) și pentru moment am în repertoriu +10 CVE-uri de la vendori cunoscuți precum Microsoft, Apache, Pivotal, SAS, LiberOffice etc.”

Robert-Florian Dobre (20 de ani) este student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București. Lucrează deja ca Penetration Tester/consultant în securitate cibernetică pentru KPMG România. „Aș vrea eventual să fac un produs de automatizare a detecției de atacuri prin inteligență artificială. Personal, cred că suntem într-un loc bun prin prisma talentelor, dar este încă un domeniu care nu este luat în serios de către companiile din România, acest lucru văzându-se de la întreprinderile mici și mijlocii, până la giganții multinaționali. Oferind servicii de consultanță, pot să spun că accentul încă se pune pe a oferi funcționalitate în cel mai scurt timp, lăsând în urmă multe vulnerabilități. Cred că ar trebui să existe o schimbare în mentalitatea generală, iar aceasta poate pleca doar din board-ul de executivi al fiecărei companii.”

Ioan Dragomir (18 ani) a fost fascinat dintotdeauna de tehnologie, iar primul pas în „cariera” sa de hacker l-a făcut în 2011, când era în clasa a treia. Aderând la un cerc de informatică a reușit să dobândească bazele programării algoritmice și a participat la nenumărate olimpiade de informatică, ajungând în faza națională de șase ori. În prezent este elev la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, însă la anul va aplica și speră să fie admis la MIT.

Alexandru Țop este unul dintre veteranii participării la European Cyber Security Challenge, făcând parte din echipa României la patru ediții. Este student în anul 2 la facultatea de Automatică și Calculatoare la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și este pasionat de partea de securitate cibernetică, hardware hacking și robotică. „Pasiunile mele pe partea de securitate cibernetică includ Digital Forensics, Open Source Intelligence (OSINT), Incident Response, Reverse Engineering si Hardware Hacking. La finalul studiilor mi-ar plăcea să fiu antreprenor în IT.”