
Mihai Miron și-a dorit ca imediat după terminarea facultății să contribuie la sistemul medical autohton prin producerea de medicamente. Dorința a început să prindă contur în perioada anilor ’90, pe când era șef de secție la un spital militar din România. A renunțat la locul de muncă bine remunerat și a început să producă medicamente în sistem privat, după ce a înființat Europharma – prima fabrică de medicamente autorizate în sistem privat din România. „Am reușit, în mai puțin de 5 ani, să lansez peste 80 de medicamente, dintre care multe erau formule noi. Am început cu ceea ce cerea piața, pentru că era un deficit de medicamente, și ne-am propus să facem ceea ce e nevoie și nu exista pe piața românească”, a afirmat Mihai Miron la evenimentul Forbes Heroes.
VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES
A produs medicamente precum Parasinus și Omeran, iar, în 1997, a primit o ofertă care i-a conferit titlul de primul antreprenor român din industria medicamentelor care a încheiat o tranzacție de capital privat. Oferta respectivă a venit din partea Smithkline Beecham (actuala GlaxoSmithKline), o companie engleză de medicamente. A devenit director general al companiei în România și Moldova, iar ulterior a obținut o poziție pe Europa Centrală și de Est. După această experiență, Mihai Miron a ajuns la concluzia că, în ceea ce privește mediul de lucru, în România și Anglia sunt mentalități diferite: „A fost o experiență interesantă, inedită chiar, pentru că am trecut de la spiritul antreprenorial neaoș românesc, în care totul era după inspirație și cu mai puține proceduri și reguli, la o corporație extrem de strictă în care englezii făceau legea”, a explicat Mihai Miron în cadrul aceluiași eveniment.
32 de rețete pentru a deveni propriul erou
A părăsit corporația după cinci ani de activitate și s-a reprofilat în alte două domenii: agricultura și zootehnia. A dezvoltat o fermă de vaci în zona Sibiului, care producea lapte. Cum multe fabrici și-au declarat falimentul în acea perioadă, a deschis și o fabrică producătoare de lapte praf, pentru copii: „Am ajuns la un produs finit, care în final are aceleași calități ca și un medicament. Era un business integrat, în care produsul ajungea în farmacii”, a precizat antreprenorul.
După plecarea sa de la corporația căreia i-a cedat primul său business, a creat unul nou în același domeniu: Ropharma. Colaborează cu angajați proveniți atât din mediul antreprenorial, cât și din cel corporatist, iar regulile după care se ghidează sunt internaționale: „Este mai ușor, când aplici acele reguli, să controlezi, să dezvolți, să stăpânești un business și satisfacțiile sunt pe măsură. Din punctul ăsta de vedere, antreprenoriatul în serie poate funcționa în România”, a precizat Mihai Miron.
VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES
Următorul pas a fost să deschidă un laborator de control și cercetare. Pentru a genera noi locuri de muncă, a insistat să lucreze cu localnicii. Deși a întâlnit dificultăți referitoare la pregătirea acestora, a continuat să își urmeze visul, iar, după ce le-a asigurat specializarea necesară, lucrurile au intrat pe făgașul normal. La Forbes Heroes, omul de afaceri a vorbit despre importanța perseverenței: „Nu totul este ușor de la început, dar, dacă crezi cu tărie într-o idee, atunci legea atracției universale funcționează. Și atunci, acea plăsmuire pe care o ai în minte se transformă în realitate, într-o zi”.
Antreprenorul a precizat că business-ul pe care îl deține în domeniul agriculturii și zootehniei nu este la fel de profitabil precum cel farmaceutic, dar este mulțumit pentru faptul că a readus la viață o zonă pustie. Oamenii care locuiau în regiune erau în mare parte plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun, iar terenurile erau părăsite. Mihai Miron a reușit, prin afacerea sa, să-i readucă în locul natal. „Astăzi, am satisfacția ca acei oameni să vină înapoi și să ceară de lucru, dar bucuria mea este că deja au venit instruiți la un alt nivel și randamentul lor este cu totul diferit”, a afirmat el, la Forbes Heroes.
În urmă cu doi ani, a înființat și o livadă în județul Alba, unde sunt crescute soiuri de mere care nu au mai fost produse în țară, până la momentul actual. Pomii au fost achiziționați de la pomicultori din Belgia, care și-au arătat surprinderea atunci când au văzut că roadele s-au păstrat mai bine în România. Mihai Miron a explicat motivul: „Ei nu au în Belgia condițiiile pe care noi le avem în centrul Transilvaniei, în zona Târnavelor. E un mediu foarte prielnic și asta îmi dă curaj să continui și cu această dezvoltare”.
Tot în Transilvania, mai precis în Brașov, omul de afaceri a fondat un spital cu mai multe secții chirurgicale și o secție oncologică. Printre medici se numără și români întorși în țară, după ce s-au specializat în țări străine. Aceștia preferă să aibă salarii mai mici și să fie apreciați de pacienți, decât să primească sume mari în schimbul serviciilor medicale, dar să nu le fie recunoscute meritele: „Mulți au spus că vin și pentru salarii mai mici, nu trebuie să aibă aceleași salarii. Vin ca să fie de folos concetățenilor lor, să poată fi apreciați”, a declarat antreprenorul.
În încheierea discursului de la Forbes Heroes, Mihai Miron a subliniat încă o dată importanța atitudinii unei persoane față de visurile sale: „Dacă vă urmați visul și credeți cu tărie în el, cu siguranță că veți reuși, ba se poate întâmpla și ca realitatea să vă depășească visul”.