FacebookTwitterLinkedIn

Cezara Tănase și Radu Ionescu și-au dorit să creeze în România un restaurant care să le reamintească de rădăcinile românești, cărora au dus dorul cât au fost plecați în afara țării. Cei doi tineri au mers la Londra pentru a studia.

Acolo, fiind determinați să se angajeze, și-au găsit un job part-time la un restaurant de cartier. Radu a început să gătească tot mai mult acasă mâncarea pe care bunicii lui i-o găteau, astfel că și-a descoperit pasiunea pentru gătit. După ce a absolvit studiile de Global Business Management la Regent’s University şi un master în Marketing Comunications la University of Westminster Business School, Radu s-a înscris la Le Cordon Bleu, unde a obţinut Le Grand Diplome. Cezara a studiat la University of Westminster Business Management şi s-a specializat în Marketing.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Am spus și susținut mereu că educația este fundația fiecărui vis. Londra este perioada care m-a maturizat, uneori mult mai rapid și puternic decât aș fi crezut inițial. A fost fundația care a stat la baza unei filozofii care a fost adusă la viață prin proiectul actual. Conduita, sistemul de valori, respectul și onoarea. Aceste principii la care nu renunț niciodată și fără de care Kaiamo nu ar exista. Cred foarte mult în respectul față de industrie, față de munca în sine, față de breaslă, dar mai ales față de oaspeți. Sunt lucruri elementare învățate pe băncile școlilor din Anglia”, spune Radu Ionescu, fondatorul și chef-ul restaurantului Kaiamo. El este jumătatea creativă a business-ului, în timp ce Cezara Tănase, Project Manager Kaiamo, este partea rațională.

Pe de altă parte, Cezara a fost mai sceptică și s-a lăsat greu convinsă de Radu să revină în țară. „Eu îmi doream foarte mult să ne întoarcem, însă mărturisesc sincer că eram nesigură și mă tot întrebam dacă piața era pregătită pentru un astfel de concept. (…) Eu sunt mai rațională și am tendința de a analiza în detaliu totul, însă Radu are un instinct foarte bun și mă bucur că m-a convins să revenim în țară”, spune ea.

Și-au învins îndoielile și timp de un an și jumătate au conturat proiectul restaurantului Kaiamo, situat în zona pieței Charles de Gaulle din Capitală, care are 250 de metri pătrați și o capacitate de 90 de locuri.

„Atenția la detalii a fost crucială și a stat la baza oricărei decizii, fapt ce a condus la acest delay masiv din punct de vedere al deschiderii oficiale. Însă, acum, privind în trecut, știu că totul a fost pentru un scop cu adevărat vital. Nimic, la Kaiamo, nu este lăsat la voia întâmplării și fiecare element are în spate o poveste puternic înrădăcinată în istoria României și în istoria propriilor mele trăiri”, spune Radu.

Printre principalele provocări pe care le-au întâlnit cei doi antreprenori în realizarea proiectului Kaiamo au fost: șantierul – s-au implicat „de la prima cărămidă, până la ultimul bec”, după cum povestește Cezara; a doua provocare a fost legată de înțelegerea pieței din București și a consumatorilor, iar cea de-a treia provocare a fost legată de găsirea unei echipe potrivite.

În noiembrie 2019, restaurantul a fost inclus în lista The World’s 50 Best Discovery, care conține cele mai bune 1.000 de restaurante din lume, iar planurile celor doi antreprenori sunt ca în următorii doi-trei ani să intre cu Kaiamo în Top 100 restaurante din lume.

În contextul pandemiei de coronavirus, începând cu jumătatea lunii aprilie, Kaiamo, alături de compania Metaminds, oferă personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, al Poliției Locale Sector 1 și SMURD până la 400 de meniuri de prânz pe zi.

Cezara îi sfătuiește pe tinerii antreprenori să nu se abată niciodată de la drumul lor. „O persoană dragă mie mi-a spus că fiecare problemă vine la pachet și cu o soluție, iar asta nu o să uit niciodată. Este important să nu te abați de drumul tău și să nu îți compromiți niciodată standardul. Este crucial să analizezi rezultatele, să încerci să înțelegi ce nu funcționează și apoi să ajustezi. (…) Fii sincer și fii corect, cu tine, dar și cu cei jur. Profită mereu de oportunități. Și nu în ultimul rând, când simt că nu mai pot, îmi amintesc mereu de profesorul meu preferat de la universitate care spunea «Work hard. Be the first one in and the last one out. You will get there!»”