FacebookTwitterLinkedIn

Vadim Toader și Ștefan Boronea au pus bazele Proportunity în 2016, un start-up fintech ce folosește inteligența artificială ca să acorde împrumuturi londonezilor pentru a-și cumpăra locuințe. Proportunity funcționează ca un IFN autorizat de autoritățile britanice și acordă credite pe baza unor algoritmi.

„Pe scurt, noi am creat un smart-bank care dă împrumuturi pentru prima casă. Împrumuturile noastre măresc depozitele pentru ipoteca de la bancă – tu ai 5% din prețul casei, noi îți împrumutăm încă 20%. Diferența: noi putem prezice prețurile caselor, minimizând riscul și făcând împrumuturile mult mai ieftine. Asta îi ajută pe oameni să-și permită o casă cu aproximativ 50% mai mare și 10 ani mai devreme, sau să plătească aproximativ 50% mai puțin pe lună”, explică Vadim, absolvent al Universității Oxford. Proportunity a atras rapid atenția investitorilor, a reușit să obțină finanțări de 2,7 milioane de lire sterline până în prezent și a strâns un fond de real-estate de 5 milioane de lire sterline, pe care-l utilizează pentru a aloca împrumuturile. Start-up-ul este susținut de companii precum Google, Entrepreneur First, Starwood Capital, Savills sau Global Founders Capital. Până acum, impactul Proportunity a fost foarte mare pe piața imobiliară din Londra, susține Vadim.

„Anual, sunt vreo 200.000 de oameni în Marea Britanie care acum 20 de ani își permiteau prima casă, dar acum sunt forțati să închirieze. Noi îi putem ajuta să cumpere azi o casă mai mare, pe care fără noi și-ar permite-o abia în 5-10 ani. În Londra, asta înseamnă că putem ajuta vreo 70.000 de oameni anual să devină proprietari. În 6 luni, deja avem vreo 2.000 de oameni înregistrați și până în 2021 sperăm să ajutăm vreo 20.000 să se mute în prima lor casă cu Proportunity.” El și-a propus ca până în 2021 să acorde împrumuturi în valoare de 1 miliard de lire sterline și până în 2030 să ajute un milion de clienți să-și cumpere prima casă și crede că niciun vis nu e prea mare pentru a fi atins.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Nici un vis nu e prea mare. Dacă te sperie, probabil atunci ai găsit ce trebuie. Ține-te de el și spune-le tuturor din jurul tău că asta vrei să faci. Mulți o să râdă. Asta e bine, întărește caracterul! Cred că noi, românii, trebuie să ne obișnuim mai mult să eșuăm. Sistemul pune prea mult accent pe performanță și nu destul pe inovație. Plus, dacă le spui tuturor ce vrei, atunci cineva care te poate ajuta te va auzi. Chiar dacă nu reușesti, punând întrebările bune ajungi să faci ce trebuie.”

În afară de Vadim Toader și Ștefan Boronea, în Proportunity s-a alăturat, din 2018, și Ștefan Rusu, al cărui rol se concentrează pe strategia de dezvoltare a afacerii –  operațiuni, clienți, marketing și strângere de capital.

„Tehnologia noastră permite cumpărătorilor de locuințe accesul la aceleași date și motoare analitice care, până nu de mult, erau privilegiul bancherilor de pe Wall Street sau City of London. Suntem mândri că am reușit să folosim ultimele inovații tehnologice din domeniul Inteligenței Artificiale pentru a crea un produs destinat consumatorului de rând, și nu orice produs, unul conectat cu, poate, cea mai importantă decizie financiară din viața unui om – cumpărarea unei case prin credit ipotecar”, spune Ștefan Rusu, care a fost consultant timp de șase ani în cadrul EY Londra și ulterior și-a înființat propria firmă de consultanță în România.

„Impactul pe termen scurt asupra pieței din Londra va fi accesul tinerilor la locuințe mai repede, iar pe termen lung Proportunity va avea un rol de deconcentrare și balansare a accesului la proprietăți de la investitorii imobiliari către cumpărătorii de rând: tinerii și familiile la început de drum. Mai mult decât atât, tehnologia noastră va permite o informare mai activă a cumpărătorilor și drept urmare o dezvoltare a orașului mai echilibrată”, descrie Ștefan impactul Proportunity asupra pieței imobiliare din Londra.

Vezi aici lista generației 30 sub 30, ediția 2019