FacebookTwitterLinkedIn

Horia Tecău, născut la Constanța, reprezintă modelul sportivului harnic, care-și vede de treabă cu o tenacitate caracteristică obositorului circuit ATP. La mijlocul lunii aprilie, el se afla pe locul 11 în clasamentul mondial ATP al jucătorilor de dublu.

Proba de dublu nu este deloc mai ușoară decât cea de simplu, numai prin prisma faptului că mai există un coechipier care acoperă o bucată de teren. Schimburile de mingi la dublu aproape că îți taie respirația. Trebuie să fii încordat tot timpul, trebuie să ai sânge rece, să nu-ți tremure nicio geană.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

Horia Tecău s-a afirmat încă din anii de juniorat, când a câștigat proba de dublu rezervată juniorilor la Wimbledon, în 2002, împreună cu Florin Mergea. În același an, cuplul a fost finalist și la Australian Open. Au fost două turnee de Grand Slam care l-au introdus repede pe Tecău în lumea mare a tenisului profesionist. O lume în care nu se iartă nicio slăbiciune. Saltul la seniori n-a fost o problemă pentru constănțean. (Ce coincidență, și Simona Halep este constănțeancă!)

Turneul de la Wimbledon reprezintă pentru Horia Tecău locul în care a suferit de trei ori. Împreună cu cel mai bun partener al său, suedezul Robert Lindstedt, Tecău a pierdut trei finale consecutive pe iarba londoneză (2010 – 2011 – 2012). S-a consolat, în schimb, cu titlul de campion la dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, la Australian Open, în 2012.Parteneriatul cu Robert Lindstedt a fost cel mai bun din cariera de până acum a lui Horia Tecău. Cei doi au câștigat împreună 10 turnee ATP și în 2012 au ajuns pe locul 5 în lume. Din păcate, o serie de accidentări ale suedezului au condus la destrămarea cuplului.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2014, Horia Tecău a jucat cu olandezul Jean-Julien Rojer, după ce mai înainte traversase o perioadă secetoasă în succese împreună cu bielorusul Max Mirnyi. Anul trecut, perechea Tecău – Rojer a cucerit opt trofee în circuitul ATP de pe patru continente, fapt care le-a permis să joace în Turneul Campionilor de la Londra.

Anul acesta, Tecău și Rojer au câștigat în februarie turneul de la ATP de la Rotterdam, fiind recompensați cu 105.920 de euro. În schimb, la Miami au ajuns în sferturi și au ieșit din primul tur la ATP World Tour Masters 1.000 de la Indian Wells (California), în ciuda faptului că au fost cotați favoriți numărul 4.

Până în 15 aprilie a.c., Tecău acumulase câștiguri din tenis în valoare de 165.405 de dolari. În întreaga sa carieră de până acum (simplu și dublu), monitorizările ATP arată că Horia Tecău a obținut premii în valoare de 2.402.114 de dolari. O sumă pe care nu orice campion român a obținut-o în carieră. La 30 de ani, Horia Tecău mai are de jucat câțiva ani buni în circuitul ATP. Nu este nici prea tânăr și nici prea bătrân în proba de dublu. Un titlul de campion la un Grand Slam rămâne un obiectiv realizabil.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

HORIA TECĂU

30 de ani

tenis de câmp, jucător profesionist

În ultimii cinci ani, Horia Tecău a reușit să se afirme în tenisul profesionist, în proba de dublu. Într-un sport extrem de competitiv, nu e puțin lucru să ajungi, la un moment dat, pe locul 11 în lume.