
Tudor Fedeleș spune că tot timpul și-a dorit să aibă cunoștințe din cât mai multe domenii. A învățat de la părinții săi tehnici de vânzare și strategie, iar la 18 ani și-a deschis „prima afacere”, un magazin de haine second hand, pe care l-a vândut părinților la scurt timp după ce a plecat să studieze Economie la Universitatea Sorbona din Paris. În anul II, Tudor a făcut un stagiu în cadrul BRD ca asistent trader și astfel a descoperit lumea finanțelor. Acum, este manager de investiții într-un fond de fonduri, LFP I SICAV SIF S.A., din Luxembourg, unde alături de alți doi colegi gestionează șapte subfonduri care totalizează 240 de milioane de euro. În subfondul Equity Power Fund, Tudor, alături de echipa sa, investește în real-estate în Belgia, urmând să construiască cel mai înalt skyscraper din țară.
„În subfondurile Columna Commodities, Aventor Funds și Blackstar Commodities anterior venirii mele și a colegilor mei s-au investit 65 de milioane de dolari în companiile Global Hill Corporation Limited și World Accord, care au fost furați de către cei ce au condus fondul înainte cu ajutorul și neglijența directorilor și prestatarilor de servicii ai fondului. După investigații și nenumărate piedici din partea marilor prestatari instituționali de servicii ai fondului, am identificat responsabilii și am dat în judecată companii de renume pentru fraudă sau neglijență spre recuperarea pagubei”, spune Tudor, care adaugă că acest demers l-a purtat în toată lumea.
Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
„Am acceptat această misiune ca o provocare personală: ca finanțist, nu pot lăsa alți colegi să se comporte cu banii oamenilor ca și cum ar fi ai lor. Puterea de a lupta pentru dreptate vine din povestea celor aproape 400 de investitori care și-au pierdut pensiile.”
În celalte trei subfonduri Tudor și echipa să investesc în acțiuni cotate pe bursă: Shimoda Capital Partners este un grup de firme cu experiență pe piețele emergente, iar Tudor Fedeleș este Managing Director al entității din Luxembourg.
„În șase luni, dacă totul merge bine, vom deschide un fond de investiții cu focus pe România, în parteneriat cu entități și persoane experimentate din țară”, mai spune Tudor, care, de asemenea, este și în Consiliul de Administratie al RomLux (Asociaţia Forumul de afaceri România – Luxemburg, asociație non-profit de cooperare economică și culturală din Luxembourg), care în 2018 a organizat un road show de atragere fonduri pentru fonduri de investiții de tip venture capital în România.
„Prin cele 8-12 evenimente pe care le organizăm anual, am reușit să trimitem în medie asociațiilor non-profit din România o medie de 10.000 de euro anual. În prezent organizăm un roadshow pentru cele mai mari societăți românești cotate la bursă pentru atragere de investitori. Pe piața de capital din România se găsesc unele dintre cele mai bune randamente din UE”, afirmă Tudor.
El consideră că eșecurile sunt mult mai importante decât succesele, deoarece acestea reprezintă lecții din care avem de învățat. Este pasionat de șah, a predat clase de Yoga și Tae Bo și în fiecare an învață un sport nou. În cinci ani, vrea să managerieze fonduri de investiții de peste 9 cifre.
Ce sfaturi are Tudor pentru tinerii care vor să facă performanțe în domeniile lor?
„Să se înconjoare de cei mai buni oameni din domeniul în care vor să facă performanță. Nu pot să subliniez îndeajuns importanța mentorilor (..) De asemenea, aș adăuga că tinerii până în 30 ani trebuie doar să călătorească și să înțeleagă culturi, mentalități și caractere cât mai diverse.”§