FacebookTwitterLinkedIn

Adriana Radu și-a propus să producă o schimbare și să contribuie la îmbunătățirea educației pentru sănătatea reproductivă pentru tinerii din România, prin canalul de YouTube pe care l-a fondat în 2013, denumit Sexul vs. Barza.

„La 23 de ani am fost inspirată să fac ceva în legătură cu educația sexuală în România. Am lucrat în Germania un an ca asistentă de limbă prin programul Comenius, după ce am terminat studiile în Franța. La Lyon, am făcut multe cursuri din diferite direcții – antropologie, drept, feminism în literatură – și asta mi-a deschis mintea spre a înțelege sistemele care susțin inegalitatea în societate”, rememorează Adriana.

Are două licențe de limbă și literatură la Université Lumière Lyon 2 și a absolvit un master în Sănătate Publică la Facultatea de Medicină din Berlin, cu sprijinul unei burse de studii din partea Serviciului German de Schimb Academic. În prezent, locuiește în Berlin, însă o dată la două luni, vine în România.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Cum este să vorbești despre educație sexuală în România? „Educația sexuală este un singur aspect al unui țel mai mare de sănătate publică: îmbunătățirea educației și serviciilor pentru sănătatea reproductivă a oamenilor din România. Încerc să păstrez acest țel în minte și mi-am creat o igienă de lucru bună: nu am smartphone și nu am internet acasă de un 1 an și jumătate. Din această distanțare față de internet s-au cristalizat două lucruri. Pe de o parte, piesa de teatru, iar pe de altă parte, un parteneriat cu Salvați Copiii România. Din aprilie 2020, un psihiatru lucrează cu jumătate de normă la Sexul vs Barza și răspunde la cererile de consiliere care vin de la adolescenți și tineri adulți”, adaugă Adriana.

În 2015, ea a fost bursieră a Parlamentului German și a lucrat timp de 6 luni în biroul unei parlamentare germane, iar din 2016 și până în prezent este bursieră a programului de tineri lideri a Women Deliver, și tot de atunci face parte din echipa de experți în promovarea sănătății ai organizației Medici fără Frontiere.

În 2017, Adriana a fost lector invitat la Școala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, unde a ținut un curs de Promovare a sănătății, și de-a lungul timpului a scris pentru diferite publicații străine.

De asemenea, în 2019 ea a fost bursieră a festivalului de teatru Heidelberger Stückemarkt și a făcut stagii de practică de regie de teatru la cele mai importante teatre din Germania.

Mai mult, și-a făcut debutul în regie de teatru cu piesa „Portret al artistei ca tânără influenceriță”, care a avut premiera pe 29 februarie 2020 la Centrul Național al Dansului București, finanțat de European Cultural Foundation.