De vină poate fi şi decorul: un frumos cufăr chinezesc, într-un colţ, tablouri moderne pe pereţi, iar în perspectivă, acoperişurile din centrul Bucureştiului. Acesta este locul unde se decide destinul proiectelor private din 10 ţări. Dar doamna Mihăescu nu se bucură prea des de el, împărţindu-şi timpul între ţările de care se ocupă.Ana Maria Mihăescu este din 1998 şef al misiunii Corporaţiei Financiare Internaţionale din România, o divizie a Băncii Mondiale şi cel mai mare finanţator al sectorului privat în ţările emergente. Doamna Mihăescu deţine cheile de la seiful Băncii Mondiale, seif care se deschide doar acelor afaceri cu un impact ridicat în societate (sectorul medical, de pildă) sau care sunt potenţiale motoare ale economiei. Din 2007, se ocupă şi de Moldova, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, iar de curând şi de ţările baltice.Discuţia începe cu noul an chinezesc şi discursul lui Dalai Lama cu acest prilej. „Esenţa discursului a fost că nu ne mai trebuie oameni de succes, avem deja prea mulţi, ne trebuie oameni cărora să le pese. Am fost foarte impresionată de vorbele lui”, spune Mihăescu. „Fie că eşti întreprinzător mic sau mare, să îţi pese de comunitate, să dai înapoi. Mi se pare că e exact lucrul care trebuie să fie un motto la final de criză”.Ana Maria Mihăescu a dezvoltat în anii ‘90 reţeaua de bănci corespondente a BRD, apoi departamentul de asigurări internaţionale al Eximbank, iar în 1994 a intrat la Banca Mondială ca specialist pe programul de modernizare a sectorului financiar român. După încă o trecere pe la Eximbank, în 1997 ajunge la biroul IFC de la Bucureşti, pe care îl conduce din 1998. „La nivelul corporaţiei am fost un fel de campion pentru gen şi diversitate şi m-am ocupat de diverse programe care încurajează creşterea numărului de femei în poziţii de conducere. Dacă la intrarea în grupul Băncii Mondiale reprezentarea de 50-50 este un fapt, discrepanţele devin foarte mari între intrarea în instituţie şi management. Pentru femei, probabil fiindcă încep să aibă viaţă de familie, priorităţile sunt mai diversificate. Timp de patru ani am realizat reţele regionale de femei prin care ne asigurăm că au acces la informaţii, au parte de mentori şi ştiu când pot să aplice pentru promovare.”
Mihăescu susţine fără echivoc: „între carieră şi familie, familia trebuie să prevaleze, pentru că în carieră o oportunitate poate să ţi se ofere în mod repetat, dacă eşti bun. Eu am fost dintre cei care am considerat întotdeauna familia o prioritate şi am mers în meserie pe un drum care îmi permitea să pun familia pe primul plan.” Succesul nu îl vede nici în constituirea unei bănci solide (Eximbank), nici în finanţarea unei societăţi private din Moldova, o piaţă dificilă, cu 70 de milioane de euro, ci în relaţia echilibrată pe care o are cu fiul său. „Eşti o femeie de succes şi influentă atunci când vii cu drag la serviciu şi ai parte de armonie şi în familie, dar, aşa cum spunea Dalai Lama, trebuie să îţi pese”.
IFC a finanţat în economia românească peste 2 miliarde de dolari în credite pe termen lung şi în participaţiuni. În continuare are în vedere domenii precum agricultura, infrastructura şi sectorul subnaţional (municipalităţi, consilii judeţene). „Eu sunt optimistă şi cred că România va ieşi din criză. Semnalele sunt bune , există mici entităţi care încep să lucreze în sectorul real şi în agricultură se vede o activitate intensă. Însă va mai dura până când rezultatele vor fi capturate în statistici.”
Doamna Mihăescu s-a ocupat în cadrul IFC de numeroase proiecte pentru femeile din întreaga lume şi a colaborat intens cu Salvaţi Copiii România timp de câţiva ani.
GALERIE FOTO: 50 cele mai influente femei
Citeşte şi: Puterea femeilor, noua normalitate. 50 cele mai influente