FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, după pandemia de COVID-19, în sfera spațiilor de birouri, două lucruri sunt clare: biroul va „trăi”, dar lucrurile nu vor reveni la situația de dinainte. Birourile și spațiile de lucru trebuie proiectate și amenajate pornind de la ideea de stare de bine a oamenilor care muncesc acolo. Este realitatea de astăzi, după anii în care pandemia a schimbat aproape total nevoile și așteptările angajaților.

Într-o lume în care se discută tot mai mult despre depresie și anxietate, situații tot mai des întâlnite în rândul angajaților, să pui accent pe modul în care omul din echipa ta se simte la lucru este cheia pentru o productivitate și retenție a personalului pe termen lung.

Birouri proiectate pentru starea de bine a angajaților

Cu toții am devenit mai atenți la nevoile și stările noastre după pandemia de COVID-19. Fie că lucrăm de la birou sau hibrid, căutăm acum spații în care să fim productivi, dar care să ne și ajute să ne păstrăm starea de bine.

Sunt câteva elemente care pot ajuta, cu siguranță: posibilitatea de a ne conecta cu elemente din natură (spații verzi, plante, apă, lucru în aer liber), acustica locului, confortul, accesul la spații de colaborare, de recreere si relaxare.

Proiectul YUNITY Park este unul de avangardă, în armonie cu toate aceste noi tendințe și nevoi, și va oferi spații optime de dezvoltare a afacerilor și care va avea în centru individul și nevoile sale.

Dacă, înainte de pandemie, se punea accent pe funcționalitatea spațiului, acum, un birou bine proiectat trebuie sa adauge două valențe, la fel de importante: flexibilitatea și interacțiunea socială. Locul de muncă face parte integrantă din sustenabilitatea și dezvoltarea unei afaceri. Acesta trebuie să susțină atât nevoile unice de afaceri ale organizației, dar și să ofere spații prietenoase pentru angajați, în funcție de tipologia acestora, care să faciliteze o colaborare puternică în cadrul echipei, dar și conexiunile sociale și culturale necesare.

Fiecare suntem unici și, pentru a avea randamentul optim la locul de muncă, ar trebui să putem alege, în diferite momente ale zilei, unde să lucrăm: de la spații „fierbinți”, active, unde putem interacționa și discuta idei cu restul echipei, până la spațiile clasice de birouri și la zone liniștite, pentru momentele în care avem nevoie să ne concentrăm. De asemenea, trebuie să existe și spații comune, necesare interacțiunii sociale și recreerii, pentru a sprijini angajații în perioadele dintre activități, oferindu-le posibilitatea să se „reîncarce”.

Într-un astfel de spațiu complet, gradul de mulțumire a angajatilor va fi unul ridicat și aceștia vor avea cele mai bune rezultate în activitatea desfășurată. Și, când angajații „produc” eficient, afacerea prosperă.

Ponderea fiecărui tip de spațiu variază, în funcție de specificul activității desfășurate. Fiecare organizație va trebui să identifice spațiile mai valoroase sau relevante, astfel încât să mențină productivitatea, dar și starea de bine a angajaților.

Astfel de spații ofertante au devenit tot mai populare și mai căutate în prezent, odată ce angajatorii au devenit mai atenți la cerințele variate pe care oamenii le-ar putea avea pe parcursul unei zile.

Este clar că spațiile pentru birouri nu vor dispărea, dar oamenii nu mai vor tipul stației de lucru din trecut, ci un birou simplificat la esența sa. Scopul principal al acestuia este de a oferi un loc confortabil de desfășurare a activității care, împreună cu un scaun ergonomic, să susțină munca pe termen lung. Menținerea simplă a configurației postului de lucru va genera o imagine „curată”, relaxantă, care va permite și o igienizare mai eficientă a spațiilor.

Designul biofilic, un trend de urmat

Un design biofilic se concentrează pe legătura umană dintre natură și mediu, ce încorporează plantele și natura în spațiul de lucru. Mai exact, acesta se bazează pe conceptul că oamenii au o nevoie înnăscută de a rămâne conectați la lumea naturală, indiferent că stau sau lucrează la interior. Aceasta este o tendință de design actuală și una dintre ancorele proiectului YUNITY Park, remarcabil prin amploarea spațiului alocat naturii.

Zonele cu multă lumina naturală, plante naturale de interior, pereți vii, sunt câteva dintre elementele care contribuie la starea de bine a angajaților dacă sunt încorporate în designul biroului.

Un design biofilic multisenzorial încorporează elemente ale mediului natural prin caracteristici precum iluminatul dinamic ce folosește tiparele noastre naturale de somn, mirosuri și sunete naturale, precum și finisaje, mobilier și spații interioare care imită peisajele naturale.

Cercetările științifice indică faptul că aceste amenajări pot avea beneficii reale pentru sănătatea și bunăstarea angajaților, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit, reducerea stresului și îmbunătățirea performanțelor cognitive – totul, pentru o mai bună productivitate.

De ce să iei în calcul elemente de wellness când cauți un spațiu de birou

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 15% dintre adulți se confruntă cu o afecțiune mentală la un moment dat în viață. OMS chiar a publicat o listă de ghidaj pentru angajatori privind sănătatea mintală la locul de muncă. Specialiștii OMS subliniază că elementele de stare de bine luate în calcul încă de la proiectarea și amenajarea unui spațiu de lucru – din nou, ca în cazul YUNITY Park – pot stimula productivitatea oamenilor care lucrează acolo, le îmbunătățește moralul și îi poate încuraja.

Ce poți face, în direcția asta? Spre exemplu, poți lua măsuri pentru a îmbunătăți calitatea luminii la interior, calitatea aerului din spațiul respectiv, acustica locului, folosirea unor finisaje și obiecte de mobilier sustenabile, cu o întreținere ușoară în timp, sau includerea în designul interior a plantelor naturale. Poți opta ca locul să fie proiectat astfel încât să încurajeze mișcarea pe parcursul zilei, conexiunea în cadrul echipei, să inspire.

Cel mai bun design este cel care recunoaște tipologia, punctele forte și abilitățile persoanelor care petrec timp în respectivul spațiu și le valorifică, oferă varietate și susține nevoile.

Idei de amenajare pentru ca spațiul să ajute la starea de bine a angajaților:

  • Spații speciale pentru relaxare. Poate fi și o cameră “zen”, în care cine vrea se poate retrage chiar să mediteze
  • Proiect biofilic pentru reconectarea angajaților cu natura. O idee constă în pereții cu plante naturale verzi
  • Un sistem bun de ventilație al încăperilor, astfel încât să existe confortul termic, indiferent de anotimp, cu purificarea aerului din interior și umiditatea potrivită, de preferat la standarde IMMUNE™, standardul dezvoltat de Genesis Property care evaluează şi certifică rezistenţa unei clădiri la riscuri pentru sănătate
  • Un mediu acustic bine proiectat, mai ales în spațiile comune
  • Spații concepute pentru concentrare, fără distrageri
  • Iluminat dinamic, în care temperatura culorii și intensitatea luminii se schimbă cu ajutorul unui sistem inteligent, în funcție de ritmul circadian
  • Mobilier de interior și elemente de decor care se aseamănă mult cu mediul natural
  • Amenajarea unor săli de jocuri și zone pentru interacțiune socială, discuții informale.

YUNITY Park, proiect în curs de dezvoltare de către Genesis Property, va fi un astfel de campus, care reunește cele mai importante elemente de design, pentru a contribui la starea de bine a oamenilor ce lucrează sau petrec timp în incinta sa.

Cu un accent deosebit pe zonele verzi, YUNITY Park va cuprinde și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, unde angajații să poată organiza întâlniri sau pur și simplu să ia pauze, să facă scurte plimbări și să se bucure de natură.

De asemenea, beneficiază și de un amfiteatru dedicat evenimentelor outdoor, o sală de conferințe, spații de co-working și co-living și multe alte destinații pentru viața culturală și socială.

Proiectul YUNITY Park este rezultatul unei viziuni aprofundate a noilor tendințe și nevoi din sfera spațiilor de birouri, conceput în colaborare cu specialiști din diferite domenii, dar și cu clienții noștri, în care spațiile „cool” le completează pe cele tradiționale de birouri, în spiritul valorilor comunităților noastre de muncă și a conexiunii umane.