
Un sfert (26%) dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani din Uniunea Europeană trăiesc în gospodării supraaglomerate, potrivit unei estimări realizate de Eurostat. Rata de supraaglomerare a tinerilor a fost, în 2021, cu 9 puncte procentuale mai mare decât rata de supraaglomerare a populației totale (17%).
În rândul statelor membre UE, există diferențe considerabile în privința ratelor de supraaglomerare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani. Astfel, România (60%), Bulgaria (57%), Letonia (54%), Grecia (48%) și Polonia (47%) au înregistrat cele mai mari rate de supraaglomerare pentru persoanele din categoria de vârstă menționată, în timp ce cele mai scăzute rate înregistrate au fost raportate de Cipru și Malta (ambele au înregistrat aproape 4%), Irlanda (5%), Țările de Jos și Belgia (ambele aproape de 8%).
Tineri față de populația totală: cele mai mari diferențe în Danemarca, Țările de Jos și Finlanda
Rata de supraaglomerare a tinerilor a fost de peste două ori mai mare decât procentul populației din Danemarca (21,6% pentru tineri față de 9,2% populația de toate vârstele), Țările de Jos (7,5% față de 3,4%) și Finlanda (15,6% față de 7,4%).
Cele mai mici diferențe între tineri și populația generală au fost înregistrate în Irlanda (1,1 puncte procentuale – pp), Cipru și Malta (ambele 1,3 pp), Belgia (2,3 pp) și Luxemburg (2,6 pp).
Chiar dacă România are cel mai mare număr de proprietari raportat la numărul de locuințe, 45,1% dintre proprietățile rezidențiale sunt supraaglomerate, cu aproape 30% peste media europeană, arată și un raport recent al Savills, citat de Crosspoint Real Estate.