FacebookTwitterLinkedIn

Conceptul de „co-living” se bucură de o recurență bine conturată de-a lungul istoriei, și asta pentru că a reușit să răspundă neîndoielnic unei nevoi esențiale umanității, anume nevoia de conexiune și de apartenență în cadrul unei comunități construite pe baza unor valori comune. Acum, într-o perioadă în care flexibilitatea a devenit noua monedă de schimb în mediul profesional, spațiile de co-living se dovedesc a fi componente cheie în orice parc de birouri pregătit pentru viitor. Transformarea digitală continuă, accelerată de pandemie, a dus la schimbări seismice în ceea ce privește stilul de viață al oamenilor, făcând din spațiile de co-living o destinație pentru o categorie din ce în ce mai largă de profesioniști. 

Studiind tendințele de lucru, vedem un număr în creștere de angajați care deservesc mai multe unități de business, angajați care au nevoie să se mute temporar într-un alt oraș/țară pentru diverse proiecte, sau nomazi digitali care doresc să se bucure de avantajele unei comunități bine închegate. Pentru toți acești oameni, și pentru mulți alții, co-living-ul dă un nou sens conceptului de „acasă”, acum aflat în centrul unui hub multi-dimensional.

Pentru companii, conceptul de co-living reprezintă un beneficiu adaptat nevoilor de mobilitate ale echipelor și extinde accesul la oameni talentați. Localizarea acestei facilități, în același campus în care companiile își au sediul, contribuie la echilibrul rezidenților între viața personală și cea profesională. Totodată, prin creșterea numărului și calității interacțiunilor între specialiști și oameni talentați dintr-un anumit domeniu, aceste spații au un rol major în evoluția lor profesională și personală. Creșterea gradului de creativitate nu poate avea loc decât în cadrul unui proces de învățare și interacțiune constantă cu oameni talentați, iar spațiile de co-living creează un cadru extrem de propice acestei evoluții.

La Genesis Property am demarat un studiu în rândul angajaților care ne-a reconfirmat că un complex care cuprinde atât birouri, cât și locuințe, dotat cu multe facilități poate contribui la creșterea timpului alocat activităților de după birou, dar și la menținerea unui echilibru emoțional și, nu în ultimul rând, la construirea unei relații mai apropiate cu colegii de muncă. Respondenții sondajului au declarat că un complex care să îmbine spații de locuit cu cele de lucru ar crește implicarea oamenilor în inițiative cu impact social, legate de mediu (52,7%), evenimente culturale (45,3%), evenimente sportive (40,51%) sau acțiuni cu impact umanitar (38,6%).

În Europa, printre orașele favorite ale nomazilor digitali, sunt cele din Portugalia și Spania, dar considerăm că Bucureștiul va reprezenta o opțiune extrem de serioasă în acest sens, mai ales începând din primul trimestru al anului viitor. Atunci va fi finalizat proiectul YUNITY Park, un proiect de transformare al Novo Park demarat de Genesis Property în aprilie. Acesta reprezintă un concept nou de real estate, care va redefini multe dintre tendințele de lucru și de viață ale viitorului. Un element esențial al acestui proiect îl reprezintă spațiile de co-living, create tocmai pentru a aduce o serie largă de avantaje, indiferent că vorbim de angajați, top manageri sau freelanceri. YUNITY Park este despre viața la birou, dar și dincolo de birou, despre formarea unei comunități cu valori asemănătoare plecând de la spațiile de lucru.