FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Sârbu, CEO SVN România, susține că pandemia a avut un efect destul de redus asupra prețurilor de tranzacționare ale locuințelor din Capitală.

“Indicele de specialitate al SVN România arată că doar într-o lună s-a înregistrat o scădere a prețurilor față de luna anterioară, în mai, de doar 0,1%, în timp ce în aprilie prețurile au rămas constante, în iunie au crescut cu 1,45% (pe fondul revenirii în piață a vânzătorilor, care, indiferent de context, au așteptări inițiale mai ridicate), iar în iulie au fost practic constante, cu +0,1%. Evoluția anuală a ajuns astfel la aproape +5% (comparativ cu perioada similară din 2019), un ritm de creștere mai accentuat comparativ cu cel din primăvară, când se redusese până la 3,5%, dar mai redus față de cel din toamna lui 2019, când depășea 6%. Alți indici imobiliari indică evoluții similare, de aprox. +5% / +6% față de perioada similară a anului anterior”, a declarat acesta la cererea Forbes România.

În opinia lui, piața rezidențială s-a dovedit a fi și mult mai rezistentă în această primă fază, fundamentele fiind total diferite față de cele existente în 2008, la momentul declanșării crizei financiare.

“Cea mai mare parte a cumpărătorilor sunt utilizatori finali (aprox. 10% din tranzacții sunt de investiții, în vederea obținerii unui randament din închiriere), piața nu mai este dependentă de Prima Casă, care deține sub 28% din totalul finanțărilor noi, ceea ce denotă soliditatea cererii, iar accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi este la cel mai bun nivel din istoria modernă”, mai punctează CEO-ul SVN România.

Cele mai afectate zone rămân cele periferice, unde cererea a scăzut pe fondul concedierilor și a creșterii numărului de angajați aflați în somaj tehnic. Astfel, zonele periferice au înregistrat evoluții mai puțin bune. 

“Segmentul middle market și cel premium au avut rezultate mai bune iar cererea de case și apartamente cu suprafețe mari amplasate în zone cu multă verdeață a crescut extrem de mult în ultima perioadă, existând mai mulți cumpărători care doresc suprafețe mai mari și case cu curți sau parcele de teren alăturate”, afirmă Andrei Sârbu.

În ceea ce privește numărul de tranzacții încheiate, lunile de izolare (aprilie, mai) au determinat anuale de peste 30%. În iunie, piața s-a mai redresat, astfel că s-a înregistrat o scădere de doar 0,2%, iar în iulie numărul de tranzacții încheiate în București și împrejurimi a scăzut cu 1,38%. “Scăderile sunt însă mai mari în ceea ce privește antecontractele însă piața nu s-a prabușit iar proiectele bine gândite au rezultate în continuare”, mai spune CEO-ul SVN. 

Pe segmentul de case și locuințe mai mari, segmentul premium al pieței, Andrei Sârbu a declarat: “Se înregistrează rezultate semnificativ mai bune comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cumpărătorii sunt mult mai conștienți de plus valoarea acestui tip de locuințe și apreciază suprafețe mai mari, într-un context de work-from-home, iar amplasamentul în apropierea unui parc este un plus incontestabil – spre exemplu, în zona Satul Francez sunt vânzări mai mari comparativ cu acum un an.”

Dar și într-un context pandemic, investițiile în imobiliare continuă să ofere randamente satisfăcătoare și să reprezinte o oportunitate pentru investitori.

“Piața de investiții pe sectorul rezidențial nu trebuie analizată din punct de vedere al valorii de revânzare ci din punct de vedere al randamentelor potențiale care pot fi obținute din închiriere. În acest moment se pot obține randamente anuale de aproximativ 6%-6,5% în euro, ultimii patru ani aducând câștiguri de aproximativ 25% din valoarea de achiziție doar din închiriere, fără a lua în calcul creșterea prețurilor.

Acest randament este mai mic comparativ cu cel potențial din investiții pe bursă sau aur însă volatilitatea evoluțiilor pe ultimele două segmente este mult mai mare, poți înregistra creșteri mari dar și pierderi la fel de semnificative, segmentul rezidențial fiind mult mai stabil din acest punct de vedere.

Segmentul rezidențial va continua și în viitor să ofere randamente satisfăcătoare, mai ales în vremuri tumultoase din punct de vedere macroeconomic și într-un potențial scenariu negativ de creștere a inflației. Nevoia de locuire va continua să existe și daca potențialii cumpărători vor decide să amâne achiziția, piața de chirii pe segmentul de investment va prospera”, a conchis CEO-ul SVN România.