FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile apartamentelor pe perioada pandemiei s-au menținut constante, înregistrând doar mici fluctuații în funcție de vechimea imobilului sau amplasarea acestuia. Pentru zona de lux a Capitalei, prețurile apartamentelor nu au suferit nici ele schimbări notabile. Așadar, în continuare, zona Herăstrău se menține la un preț mediu de 2.750 Eur/mp, zona Kiseleff-Aviatorilor la aproximativ 2.700 Eur/mp, cu mențiunea că în imobilele noi din această zonă exclusivistă, prețurile pe mp depășesc 3.000 Eur. Zonele Dorobanți, Floreasca, Aviației se mențin la o medie între 2.000 – 2.500 Eur/mp, în funcție de vechimea imobilului, priveliște, dar și de facilitățile oferite.

“Estimez că acest trend se va menține, nu avem semnale de o scădere a interesului cumpărătorilor, chiar dimpotrivă. Într-adevăr, am asistat la o stagnare a vânzărilor în timpul perioadei stării de urgență, dar începând cu lunile iunie și iulie, interesul cumpărătorilor a revenit la nivelul normal. De exemplu, în proiectele pe care le reprezentăm pe zona de lux, cu precădere în 102 The Address, luna iulie a fost una dintre cele mai bune luni în vânzări de la începutul anului”, a declarat Andreea Comșa, Managing Director Premier Estate, la cererea Forbes România.

La nivel național, cererea a rămas constantă, iar după ridicarea restricțiilor, lucrurile și-au revenit treptat la “normal”. Însă, în Cluj s-a înregistrat o scădere considerabilă a cererii în cel de-al doilea trimestru al anului, de aproximativ 40% față de primul trimestru, având și o revenire mai lentă față de restul orașelor importante.

Deși, numărul de clienți este similar cu perioada de dinaintea începerii stării de urgență, contextul actual a determinat schimbări în preferințele acestora.

“În primul rând, s-a văzut rapid atât în București, cât și în cele mai importante orașe din țară, o creștere a interesului pentru case, clienții preferând spațiul mărit și existența unei grădini, în detrimentul locuirii într-o zonă mai centrală, la bloc vechi, într-un apartament cu spațiu restrâns. Excepție fac apartamentele amplasate la parterul blocurilor din proiecte rezidențiale, care au gradină. Totodată, pentru cei care caută apartamente, se pune tot mai mult accent pe o cameră suplimentară, chiar și mai mică, dar care poate avea destinația de birou. În plus, apartamentele cu terase mari au devenit mai căutate”, mai punctează Andreea Comșa. Ea consideră că prețurile nu vor avea o creștere notabilă, ci vor fi mici ajustări de la un trimestru la altul.

A scăzut prețul acelor proprietăți de o calitate mai slabă, amplasate în zone defavorizate, fără facilități sau în blocuri vechi, și s-a majorat pentru anumite proprietăți, precum casele cu gradină.

“Piața de lux va rămâne constantă și își va găsi cumpărători, cum s-a întâmplat întotdeauna. În schimb, apartamentele din blocuri vechi vor suferi scăderi mai mari decât până acum, vor începe să își piardă din atractivitate”, continuă aceasta.

Pe de altă parte, creșterea pragului de aplicare a TVA-ului de 5% la un plafon mai mare de 450.000 de lei joacă un rol important în dezvoltarea pieței rezidențiale.

“Dacă eforturile celor implicați în creșterea pragului de aplicare a TVA-ului de 5% la un plafon mai mare de 450.000 LEI, vor avea succes și vor ajunge la echivalentul a 140.000 EURO cât este și plafonul Programului Noua Casă 2020, piața se va dezvolta și mai mult, reușind să acopere cererea. Dacă cineva care își caută o casă sau un apartament spațios, va putea plati TVA de 5% la 140.000 EUR, se vor vinde mult mai multe locuințe care vor aduce sume mai mari la bugetul de stat, decât mai puține care s-ar vinde prin aplicarea TVA-ului de 19% la sume peste 450.000 LEI”, afirmă Andreea Comșa.

În opinia ei, acum mai mult ca niciodată, se va pune accent pe calitatea locuirii și pe facilități, iar proprietățile care vor putea satisface aceste nevoi, vor rămâne populare și vor vinde constant.

“Dezvoltatorii responsabili care nu fac compromisuri la calitatea construcției, la finisaje și la suprafețe, vor fi cei care vor avea succesul asigurat și în următorii ani”, a conchis Andreea Comșa.