FacebookTwitterLinkedIn

În București s-a înregistrat o ușoară scădere de doar 0,5% a prețului mediu de vânzare pe segmentul rezidențial. Însă, Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România consideră că cererea și, implicit nivelul prețurilor, vor evolua diferit pe fiecare segment în parte:

  1. Segmentul care se adresează cumpărătorilor cu venituri reduse și medii va fi cel mai afectat, datorită efectelor directe ale recesiunii economice (creșterea ratei șomajului, scăderea puterii de cumpărare). Tranzacțiile pe acest segment ar putea să înregistreze o scădere semnificativă, cel puțin pe termen mediu.
  2. Segmentul care se adresează cumpărătorilor cu venituri peste medie va fi afectat mai puțin. Cu toate acestea, investitorii care achiziționau locuințe în vederea închirierii pe termen scurt vor face un pas înapoi în urmatoarea perioadă.
  3. Segmentul care se adresează cumpărătorilor cu venituri mari va fi cel mai puțin afectat, fiind mai rezistent în perioade de criză. Apetitului potențialilor cumpărători pentru proprietățile rezidențiale de lux va rămâne ridicat, însă va crește și numărul cumpărătorilor oportuniști.

Pe de altă parte, Andreea Hamza susține că pandemia a schimbat totodată și preferințele cumpărătorilor de locuințe. “Posibilitatea de a munci de acasă și necesitatea izolării la domiciliu au dus la schimbări în preferințele cumpărătorilor, care sunt mult mai interesați acum de existența spațiilor exterioare (terase, grădini), compartimentări eficiente ce permit un spațiu dedicat biroului și existența unui mix variat de facilități în incinta ansamblului sau în imediata sa proximitate”, a declarat aceasta la cererea Forbes România.

În plus, ea este de părere că perioada actuală este una buna pentru investiții în imobiliare, atâta timp cât investiția se face în produsul corect, aliniat nevoilor pieței.