FacebookTwitterLinkedIn

Andreea Constantin, Director General Clinica Zetta

Oportunitatea pentru România

Andreea Constantin: Este greu să îmi imaginez perioada post-pandemie în condițiile în care, la momentul de față, acest lucru pare din ce în ce mai departe. Însă, voi încerca să fac un exercițiu de imaginație. Pandemia nu doar că a arătat foarte clar cam toate slăbiciunile sistemului de sanătate din România, dar chiar a expus vulnerabilitățile tuturor sistemelor din țară noastră.

Deși traversăm o perioada grea, fără precedent, consider că acum este momentul să ne îndreptăm atenția spre redefinirea unui viitor economic solid, mai puternic, la baza căruia să se afle chiar abordarea vulnerabilităților care au fost identificate în toate aceste luni de pandemie. Iată câteva exemple, din punctul meu de vedere, pe care le-am putea urma:

  1. Susținerea sustenabilă a mediului de afaceri, cu precădere a sectoarelor economice direct impactate de pandemie, dar și a celorlalte sectoare afectate pe fondul efectului în lanț. Aici discuția este mult mai amplă fiindcă atunci când vorbim de mediul de afaceri, vorbim cu precădere despre IMM-uri. Mai precis, IMM-urile reprezintă 99,8% dintre toate firmele din UE din sectorul non-financiar. Acestea sunt responsabile pentru 54,5% din PIB-ul cumulat al statelor membre şi pentru 61,4% din totalul locurilor de muncă din UE. Pentru asta este nevoie de o susținere strategică oferită de autorități. Mediul de afaceri a făcut mari eforturi, în această perioadă, pentru a-și continua activitatea, a-și păstra angajații, să nu reducă din cheltuieli sau să majoreze prețurile.
  2. Investiții în inovare – asta pentru că în perioade de recesiune, inovarea se află la mare risc. De pildă, există studii care arată că în perioade de recesiune, statele dezvoltate, cele care vor să își păstreze rolul de lideri în inovare, cresc nivelul cheltuielilor din acest domeniu. Așadar, nu doar că nu le reduc, ci le cresc.
  3. Digitalizarea, aflată în stransă legătură cu sistemul de educație, dar și cu sistemul de sănătate, cu mediul de afaceri, dar și cu administrația publică locală și centrală. Dacă ne-a învățat ceva această perioadă, a fost să încercăm să ne trăim viețile cât mai normal, păstrând distanța. De exemplu, infrastructura digitală a devenit obligatorie pentru a face business pe timp de pandemie.

Domenii ce trebuie reformate

Andreea Constantin: Fără doar și poate domeniile care stau la baza societății ar trebui reformate sau restructurate, și aici mă refer la sistemul de educație și cel de sănătate. În această perioadă cred că au ieșit la iveală cam toate minusurile acestor sisteme, ni s-a arătat cât de învechite sunt și cât de greoi se mișcă.

Măsuri urgente pentru relansare

Andreea Constantin: În opinia mea, primul pas ar fi o planificare bugetară mai riguroasă și eficientă. Fără acest lucru, ne-ar fi greu să vorbim despre măsuri de susținere corecte și sustenabile. Pentru că a lua dintr-o parte și a da în altă parte nu ar trebui să se aplice decât în situații de urgență. Sunt economist și viziunea mea privind realizarea bugetului pleacă de la niște obiective clare. Așadar, după încheierea unei perioade cum este cea pe care o traversăm astăzi trebuie să analizăm foarte amănunțit situația pentru fiecare nivel si să stabilim, în funcție de asta, un plan de redresare, cu obiective clare. Probabil mulți se întreabă, dar de ce trebuie statul să ajute mediul privat? Ei bine, de aici vin problemele noastre, avem cheltuieli foarte mari cu aparatul de stat, iar motorul (mediul de afaceri care susține practic mare parte din chetuielile publice) este vechi, uzat, fără protecție și fără să aibă grijă să funcționeze la capacitate maximă. În concluzie, nu trebuie să vorbim de măsuri urgente, luate fără o bază și fără o planificare.

Revenirea domeniului

Andreea Constantin: Domeniul nostru de activitate, mai cu seamă domeniul medical privat, a fost afectat direct strict pe perioada stării de urgență, în care a trebuit să ne închidem porțile. Ulterior, pot spune că activitatea noastră a funcționat foarte aproape de normal, bineînțeles luând toate măsurile de prevenție și protecție, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul clinicii. Însă, este evident faptul că această pandemie a lovit cel mai mult în sistemul medical. Partea bună din toată această poveste este că se simte o creștere a gradului de încredere în personalul medical, lucru care în trecut aș putea spune că se pierduse. Noi ne bucurăm că putem fi o alternativă la sistemul public de sănătate, care în această perioadă a fost atât de greu încercat.

Speranța noastră este să ne desfășurăm în continuare activitatea în aceiași parametri că până acum, până la încheierea acestei perioade de pandemie. Apoi, depinde doar de noi să știm să ne atragem noi pacienți sau să ne păstrăm alături vechii pacienți. Bineînțeles, deja integrăm soluții inteligente, încercând o digitalizare cât mai profundă a proceselor, pe tot fluxul de management al pacientului (programare, completarea consimțămintelor, încasare sau primirea rapoartelor medicale).

Nu doar sistemul medical se va schimba, după pandemie, probabil și comportamentul pacienților va fi diferit. Fiind o clinică de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, cred că este posibil ca zona de chirurgie estetică să fie mai afectată în perioada următoare sau chiar după încheierea pandemiei. Doar dacă luăm în calcul o eventuală criză economică, care, evident, va face că fiecare persoană să își gestioneze mai atent propriile finanțe.