FacebookTwitterLinkedIn

“Ce a devenit poate mai complex a fost discuția legată de evaluare pentru că am trecut printr-o etapă, mai ales în prima parte a anului 2020, când nu știam deloc unde va merge pandemia. Într-un fel cifrele din 2019 erau irelevante. Cifrele din 2020 ar fi putut penaliza ca să zic așa la evaluare un fondator. Ceea ce nu e un spirit bun de parteneriat pentru începutul unei noi generații”, explică Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital.

Tot o schimbare în contextul pandemiei observată de acesta a fost și în ceea ce privește interesul accentuat al antreprenorilor către acele fonduri de investiții care pot să adauge valoare în mod tangibil pe fiecare “skill area”. “Și aici noi întotdeauna punem o grămadă de focus pe a încerca să aducem la masă aceste skill-uri tangibile care vin din background-ul nostru”, continuă el.

În plus, pe zona de capital de creștere, Andrei Gemeneanu susține că lucrurile au fost oarecum constante. “Am văzut în continuare antreprenori vizionari, am văzut în continuare antreprenori cu picioarele pe pământ și cu un punct de vedere argumentat rațional vizavi de traiectoria pe care compania lor o poate avea în viitor”, mărturisește acesta. Din punctul lui de vedere companiile caută, în primul rând un partener care poate în mod credibil să adauge valoare, și poate în al doilea rând capital.

Iar în ceea ce privește volumul companiilor care au apelat la Morphosis pentru finanțare, antreprenorul susține că nu a resimțit nicio schimbare. “Și acum cred că lucrurile arată un pic mai bine pentru mediul de business și pentru zona asta de IMM”, mai spune Andrei Gemeneanu, care este de părere că inamicul cel mai mare în lumea tranzacțiilor este timpul. “Tot timpul ne luptăm cu timpul și din perspectiva randamentului la capital și din punct de vedere al nevoilor companiilor și din punct de vedere al impacienței noastre ca antreprenori. Încercăm tot timpul să facem tranzacțiile mai repede”.

Pentru 2021, Morphosis Capital are în plan cel puțin două tranzacții, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro. Iar din a doua parte a anului viitor, Andrei Gemeneanu vrea să înființeze și cel de-al doilea fond Morphosis Capital, care va avea o strategie similară cu actualul.