
#wellbeingatwork a fost tematica unei noi ediții a emisiunii „reINVENTAREA României“, transmisă live pe Facebook. Simona Nicolaescu, Wellbeing expert&Psihoterapeut a discutat despre procedurile care sunt necesare pentru a facilita tuturor un loc de muncă sănătos.
„În primele două luni am crezut că o iau razna pentru că m-am trezit lucrând doar online, iar eu fiind obișnuită să lucrez față în față și în traininguri, și în psihoterapie. M-am trezit cu copilul meu acasă pentru că și el începuse școala online, iar amândoi încercam să ne facem treaba. Norocul meu a fost că îmi dezvoltasem înainte niște programe audio și programe online, așa că am putut să externalizez o parte din activitatea mea“, ne-a mărturisit Simona Nicolaescu, Wellbeing expert&Psihoterapeut.
Aceasta și-a readaptat întreaga activitate, iar acum lucrează după un model hibrid: jumătate online, jumătate în cabinet. „Mi se pare un mod optim de lucru. Eu ani la rând am promovat lucrul de acasă, iar acum companiile au găsit resursele pentru a implementa asta, chiar dacă au fost forțați să o facă. Mi se pare util că poți pleca cu copilul la munte și după ce ai petrecut câteva ore muncind, poți ieși și cu copilul la plimbare“, a mai explicat ea.
Însă, un lucru pe care l-a remarcat psihoterapeutul în această perioadă este faptul că mulți angajați lucrează foarte multe ore, 10-12 ore pe zi.
„Practic, au devenit parteneri cu propriul scaun și propria masă de lucru“, a spus ea scurt.
Referitor la măsurile pe care managerii le-ar putea lua pentru a ajuta la starea de bine a angajaților, aceasta a menționat importanța unei analize preliminare a modului în care aceștia lucrează. Astfel, prin intermediul unor sondaje, managerii ar trebui să afle mai întâi care sunt problemele cu care se confruntă cei din echipa lor, în ce mediu lucrează, câte ore alocă activității.
„Analiza e esențială, după aceea putem vorbi despre strategii. E important să oferi angajaților servicii medicale și să-i încurajezi să apeleze la ele dacă au nevoie. Oamenii evită să meargă la un consult, dar îi poți încujara dacă le oferi acces la servicii de consiliere psihilogice, chiar dacă încă avem o stigmă în domeniu. Nu știu cum se poate face #wellbeingatwork dacă nu au pe cineva cu care să discute.
Testarea gratuită ar trebui să fie de bază în această perioadă și având în vedere că mulți angajați lucrează de acasă este bine să li se ofere niște stimulente, mai ales celor care au și copii, să-și poată angaja o bonă ca să poată lucra așa cum trebuie. Inevitabil acasă copilul te va întrerupe și îți va da peste cap toată atenția. Dacă înainte responsabilitatea era a companiei de a crea un spațiu de lucru optim, acum revine angajatului“, a argumentat ea.
Cât despre burnout, Simona Nicolaescu a subliniat importanța depistării lui, fiind o problemă cât se poate de reală și care poate fi investigată în urma unei atente introspecții.
„Trebuie să văd dacă îmi scade productivitatea, dacă încep să nu mai am chef să muncesc, dacă simt că mă acaparează gândurile negative și nu mai găsesc soluții ca înainte. Un alt semnal este faptul că am insomnii, nu mă odihnesc suficient. De asemenea, apar și stări de depresie, atacuri de panică“, a detaliat ea. De aceea, specialistul în wellbeing a recomandat angajaților care lucrează de acasă să-și facă timp de pauze, să practice exerciții de respirație și mindfulness la două ore și mai ales să se deconecteze de la știrile apocaliptice.