FacebookTwitterLinkedIn

Când spui Cluj-Napoca, te gândești la IT, parcuri industriale care atrag investitori de renume și clădiri de birouri. Când te uiți, însă, la top 10 cele mai valoroase companii din județ, altele par a fi domeniile economice din care acestea provin, în mare parte. Astfel, primul loc și al treilea sunt ocupate de două companii de utilități (distribuția de curent electric și captarea, tratarea și distribuția apei), în timp ce al doilea loc este ocupat de o companie din domeniul fabricării preparatelor farmaceutice. Compania locală de transport public ocupă locul al patrulea, fiind urmată de Sortilemn, producător de mobilă înființat în 1961. Numele cunoscute ale mediului de afaceri clujean apar pe locurile 6-10. Este vorba, în ordine, de Energobit, Farmec, Transferoviar Grup, Sanex și EBS România. Aceste companii au activități în domeniile energiei, produselor cosmetice, transporturilor de marfă pe calea ferată, producției dalelor din ceramică și producției de software.

VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT CLUJ-NAPOCA ÎN 2015

Așadar, IT-ul este reprezentat în top 10 cele mai valoroase companii din Cluj prin EBS România, fapt ce confirmă ascensiunea fulminantă din ultima perioadă a domeniului în zonă. De notat este că EBS România a fost fondată, în anul 2000, de către Daniel Metz, un om de afaceri român. În 2013, Daniel Metz a vândut compania către concernul japonez NTT Data, care o deține în prezent prin intermediul unor entități comerciale înregistrate în Marea Britanie și Germania. În 2014, EBS România a înregistrat o cifră de afaceri de 97,7 milioane de lei, în creștere semnificativă față de cele 79,4 milioane de lei din 2013 și un profit net de 13,16 milioane de lei față de 8,64 milioane de lei în 2013. După vânzarea EBS România, Daniel Metz a așteptat o perioadă, apoi, anul trecut, a anunțat că va investi cinci milioane de euro în dezvoltarea proiectului rezidențial Contemporano, situat în zona centrală a Clujului. Proiectul, care va fi dezvoltat în parteneriat cu Coratim Grup, una dintre cele mai mari companii de construcții de pe plan local, va fi finalizat în august 2016. Contemporano va fi format din 73 de apartamente cu una, două și trei camere, amplasate în două imobile cu cinci și respectiv șase etaje.

Și pentru că a venit vorba despre imobiliar, să notăm și că acest domeniu a fost cel din care a provenit unul dintre primele semne că Bucureștiul va fi depășit de Cluj-Napoca în topul celor mai bune orașe pentru afaceri: în 2015, Cluj-Napoca a devenit orașul cu cele mai mari prețuri solicitate pe metru pătrat de apartament. În orașul de pe Someș, la finalul anului trecut, un metru pătrat util de apartament costa, în medie, 1.111 euro, în timp ce în București prețul era de 1.094 euro pe metru pătrat util, potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro.

Revenind la IT, acest segment are toate șansele să rămână cel mai dinamic și în 2016. „Mă refer la rolul pe care îl va juca în economia locală reflectat în piața muncii sau antreprenoriat. Pentru companii, principala provocare o va reprezenta atragerea celor mai buni candidați ”, spune Cătălin Ștef, CEO al 3Pillar Global, companie americană de servicii IT care are 100 de angajați la Timișoara și 200 la Cluj-Napoca.

VEZI ȘI: FINANȚARE DE 40 MIL.EURO PENTRU PLATINIA CLUJ

Nu totul este roz în domeniul IT clujean, în care există, în prezent, un deficit de forță de muncă. „Există în continuare cerere în piață din partea companiilor străine, dar și mediul antreprenorial se bucură de o creștere. Clujul a dovedit că poate deveni unul din principalele centre IT din România, iar noi credem că își va consolida această poziție. Companiile vor aloca bugete pentru a investi în creșterea și dezvoltarea studenților pentru a asigura formarea generațiilor viitoare de programatori. Având în vedere investițiile din piață din acest moment, cererea de programatori nu este satisfăcută în prezent”, spune Cătălin Ștef.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

O altă îngrijorare exprimată de mediul de business din IT este posibilitatea ca marile companii să plece din oraș, la un moment dat, în situația ipotetică în care ar găsi forță de muncă mai ieftină în alte țări. Cătălin Ștef nu este îngrijorat de această perspectivă: „Trecerea de la cantitate la calitate este un proces care în bună măsură a început deja. Pe componenta cantitate nu putem concura cu alte țări, calitatea este zona în care putem fi competitivi. Piața este destul de stratificată. Există companii care oferă valoare adăugată ridicată clienților, companii ai căror specialiști IT au un important rol consultativ în dezvoltarea de produse inovatoare. Multe firme caută în special seniori care sunt la zi cu cele mai avansate tehnologii. Avem o serie de investiții în cursuri și workshop-uri care creează contextul de a aduce la Cluj specialiști de nivel mondial. În acest ritm, Clujul poate deveni în câțiva ani un centru IT recunoscut în Europa .”

VEZI ȘI TOPUL ORAȘELOR CU CELE MAI MARI PREȚURI LA APARTAMENTE

Deocamdată, tehnologia stimulează și investiții în alte domenii, cum ar fi segmentul clădirilor de birouri. Este cazul ansamblului Liberty Technology Park, dezvoltat de omul de afaceri Ion Sturza prin Fribourg Development, care are atât chiriași de anvergură, precum Siemens, KPMG sau Recall Information Services, cât și companii aflate la început de drum. „Am avut foarte multe solicitări de new entry în ultimul an, toate mici, de la 15 la 30 de oameni și atunci am decis că un etaj din clădirea E, chiar dacă era inițial destinat clădirilor medii și mari, să fie pentru start-up-uri, cu spații de la 50 la 150 metri pătrați. Avem acolo cinci start-up-uri deja și toate sunt new entry în Cluj, nu în București, adică nu au sedii în Capitală”, spunea, într-o discuție cu „Forbes România”, Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park.

Dintre cele cinci start-up-uri prezente, la acel moment, în parcul tehnologic de afaceri, unul singur era local, restul provenind din Germania, Italia şi Austria. „Activează pe partea de software development și servicii suport la software, cumva combină cele două elemente, dar toată lumea încearcă să nu aibă doar backoffice și BPO (Business Process Outsourcing – n.red.). Este un lucru bun, pentru că BPO-urile vin și pleacă foarte repede. N-o să le împiedice niciun contract de închiriere și niciun altfel de contract, după cum se știe”, explică Nina Moldovan.

Nu în ultimul rând, poziția Clujului din ediția din acest an în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri este determinată și de implicarea autorităților în susținerea investitorilor străini, după cum aveam să ne convingem anul trecut, în timpul unei vizite în Capitala economică a Transilvaniei.

VEZI ȘI CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Încă din primele momente ale conversaţiei cu Emilia Botezan, şefa biroului de Relaţii externe şi investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, eşti uimit de limbajul său corporatist, neobişnuit pentru o persoană „bugetară”. Pe măsură ce discuţia avansează, îţi dai seama şi de ce are acest limbaj: Emilia Botezan ţine permanent legătura cu investitorii prezenţi în Cluj sau cu cei care vor să vină în oraş, pentru a afla care sunt nevoile lor şi pentru a discuta despre oportunităţile pe care le are de oferit oraşul de pe Someş.

Biroul de Relaţii externe şi investitori este doar vârful de lance al strategiei prin care autorităţile locale vor să atragă cât mai multe firme la Cluj. „Lucrurile sunt foarte simple. La fel cum, în economia generală, înainte de a consuma ceva, trebuie să produci, tot aşa şi în cazul unui oraş, pentru a avea bani pentru proiectele sociale şi culturale, ai nevoie în primul rând de producerea resurselor financiare”, spunea, cu aceeași ocazie, pentru „Forbes România”, Emil Boc, primarul Clujului. „Cerinţele investitorilor sunt normale şi de bun simţ. Cu cât mai multe ştampile, cu atât mai multe surse de corupţie; cu cât mai puţine ştampile, cu atât mai multă eficienţă şi mai puţină corupţie într-o administraţie, fie că e locală, fie că e naţională.”

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

ELECTRICA DISTRIBUȚIE TRANSILVANIA NORD

2

TERAPIA

3

COMPANIA
DE APĂ SOMEȘ

4

CTP CLUJ-NAPOCA

5

SORTILEMN

6

ENERGOBIT

7

FARMEC

8

TRANSFEROVIAR
GRUP

9

NEX

10