FacebookTwitterLinkedIn

Cu umor și relaxat, profesorul Dan – Cristian Vodnar, Prorectorul responsabil cu activitatea de cercetare, în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), din Cluj-Napoca, a susținut, totuși, ferm, în cadrul celei de-a patra ediții a Forbes Heroes 2017, un mini curs despre muncă, responsabilitate, perseverență și multă pasiune.

Specializat în biotehnologie alimentară și gastronomie moleculară, el este cel mai tânăr prorector din țara noastră și autorul a cinci brevete de invenție, pentru care a obținut zece medalii la saloanele internaționale de inventică, dintre care Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică (Geneva, 2017). La acestea se adaugă alte 32 de premii naționale și internaționale, dintre care cel mai prestigios este „Young Scientist Award“ (Viena, 2014). A coordonat opt proiecte de cercetare națională, două granturi academice și trei granturi europene.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

Provenit dintr-o modestă familie (mama a fost frizeriță, iar tatăl electrician, în mină), din Băile Borșa (județul Maramureș), a învățat că, pentru a avea succes, trebuie să ai încredere, în clasa a X-a. Atunci o agenție de modeling din Cluj-Napoca l-a selectat dintre 250 de participanți printre cei 11 băieți viitori manechini. Acest succes l-a transformat dintr-un „motănel“ într-un „leu“: „Acea atitudine o păstrez și în acest moment. Trebuie să ai încredere. Atitudinea face diferența dintre noi și ceilalți.“ De-atunci, timp de aproximativ cinci ani, a avut o carieră în modeling, în paralel cu studiile (liceu, facultate).

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Și-a descoperit pasiunea, Facultatea de Șiință și Tehnologia Alimentelor, de la USAMV, la un an de la terminarea liceului, după ce a încercat să urmeze cursurile Facultății de Chimie. După primul an la Șiința și Tehnologia Alimentelor, încheiat cu media 8, dezamăgit de prietenii de-atunci, din 1 octombrie 2002, a tăiat legătura cu viața anterioară – a renunțat la fumat și și- a schimbat numărul de telefon. A terminat cu nota 10 următorii patru ani de facultate. „O spun fără niciun fel de modestie. A fost ambiție, dar a fost și multă pasiune.“

În timpul facultății a realizat că nu este benefic modelul școlii românești, care te învață să nu greșești. Datorită rezultatelor, a primit o bursă de studii în Germania, unde, în prima săptămână, nu a vorbit cu nimeni, pentru că știa doar engleza, nu și germana și nu dorea să se exprime greșit. „Dar cel mai bine am învățat din greșelile personale”, a recunoscut Vodnar. Dintr-o altă greșeală personală, îmbrăcămintea neadecvată la prima abordare a profesoarei care i-a coordonat doctoratul, a învățat să renunțe la prejudecăți – profesoara nu i-a reproșat „look-ul“, fiind mai interesată de pregătirea lui profesională.

După doctorat, a primit o nouă bursă în Germania, care i-a permis să editeze primele trei publicații internaționale, dar, ulterior, și-a construit cariera și cu pasiune. Pasiune dusă la extrem: dormea în laborator. Acum lucrează doar între orele 8 și oelea 19:30, pentru că își dedică mai mult timp familiei și copilului.

De anul trecut, este cel mai tânăr prorector dintr-o universitate de stat din România, fiind conducător de doctorat și având o echipă de cercetători cu o medie de vârstă de sub 29 de ani. „I-am adunat pe cei mai pasionați studenți, nu pe cei mai buni, cărora le-am oferit burse din salariul meu, astfel încât să simtă motivația faptului că vin și lucrează în laborator. Toate proiectele dezvoltate împreună cu echipa de cercetare au avut drept scop îmbunătățirea calității viețeii“, a precizat Vodnar.

Au inventat eticheta cu activitate microbiană, care este aplicată pe suprafața fructelor cu coajă, iar prin dezintegrare spală fructul respectiv de microorganisme. Altă invenție este Projelly, un jeleu cu bacterii microbiotice încapsulate, respectiv bacteriile necesare oamenilor care prin încapsulare nu sunt distruse în mediul acid din stomac. Pelicula microbiană este o altă invenție pentru care a obținut medalia la Geneva, fiind un patent livrabil deja.

„Poate și dumneavoastră ați căzut de șapte ori, poate ați avut idei pe care nu le-ați finalizat, dar nu trebuie să vă lăsați niciodată. Trebuie să lupți pentru visul tău, să mergi de fiecare dată mai departe. Nu că nu are importanță ce cred ceilalți, dar părerea ta despre visul tău este cea mai impotantă. Perseverența bate inteligența. Pasiunea înseamnă succes. Valoarea oamenilor este mai mare decât prejudecata celorlalți.“