Situațiile întâlnite în mediul bancar din Bulgaria și România sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare, de aceea și soluțiile uneia pot ajuta cealaltă țară, crede Levon Hampartzoumian, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al UniCredit Bulbank și Președintele Asociației Băncilor din Bulgaria. După un an plin de evenimente importante în sistemul bancar, publicul are deja o percepție diferită asupra băncilor care se văd nevoite acum să se adapteze mediului „post-criză”. Ar putea face asta mai ales prin recâștigarea încrederii și implementarea unui mod mult mai disciplinat al abordării businessurilor.
„Modelul bancar din această parte a lumii este cel universal, care nu prevede ca băncile să își asume riscuri, așa cum o fac corporațiile sau societățile cu capital de risc”. În schimb, Levon Hampartzoumian mizează pe predictibilitatea și stabilitatea economiei ca factori cruciali în creșterea economică.
În anii premergători crizei financiare, băncile au subevaluat riscurile, în special pe cele politice. Dar mediul antreprenorial, la a cărui construire băncile doar contribuie, dar pe care nu îl pot determina în totalitate, depinde de deciziile politicienilor – „care ar trebui să fie expresia opiniei publice, lucru mai ușor de afirmat decât de pus în practică”, după cum afirma CEO-ul UniCredit Bulbank. Prin urmare, preconcepția care vede banca drept sursa succesului antreprenorial va fi răsturnată: „băncile nu creează succesul, ci merg îndeaproape pe urmele acestuia ”.
O altă modificare cerută de adaptarea la noul context prevede, în opinia lui Levon Hampartzoumian, „un tratament echitabil aplicat investitorilor străini și celor locali”. Asta cu atât mai mult cu cât, acum, investițiile străine directe sunt un „mijloc prin care se transferă know-how, noi tehnologii și practici manageriale inovatoare”.
Tot acest efort nu ar mai fi imperios dacă fiecare țară ar concura numai cu propriul trecut. „Dar din păcate nu concurăm cu trecutul, ci cu restul lumii, iar aceasta se descurcă foarte bine”, crede Hampartzoumian.