FacebookTwitterLinkedIn

Tinmar-Ind, companie controlată și administrată de omul de afaceri Augustin Oancea, cu o avere estimată la 520 de milioane de lei, s-a situat pe locul cinci în ediția din 2015 a topului Forbes 500 al celor mai valoroase companii deținute de antreprenori români. Cifra de afaceri de 2,4 miliarde de lei înregistrată în 2014, în creștere față de cele 1,7 miliarde de lei din 2013, a fost unul dintre elementele care au determinat această poziționare. Iar pentru 2015, estimările companiei vizează venituri de 2,7 miliarde de lei.

Rămâne de văzut ce va fi în 2016, întrucât, recent, reprezentanții companiei au anunțat divizarea Tinmar-Ind în trei entități distincte: Tinmar-Ind (comercializarea combustibililor), Tinmar Energy (furnizarea energiei electrice) și Tinmar Gas (furnizarea gazelor naturale). Acționariatul celor trei noi companii va rămâne același, două dintre cele trei entități acționare fiind controlate de Augustin și Alexandru Oancea.  Cu alte cuvinte, nimic nu se pierde, totul se transformă. „Acțiunile nou-emise de către societățile beneficiare, Tinmar Energy S.A., respectiv Tinmar Gas S.A., au fost distribuite către acționarii Tinmar-Ind S.A. proporțional cu participația deținută de aceștia în Tinmar-Ind S.A., respectând prevederile Codului Fiscal cu privire la neutralitatea fiscală a operațiunii”, spun reprezentanții companiei.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Estimările companiei pentru anul ce tocmai s-a încheiat arată că în 2015 a fost livrată, către un număr de 200 de clienți, o cantitate de 2.100 GWh de gaze naturale (față de doar 77 GWh către 70 de clienți în 2014); 9.450 de GWh de energie electrică (4.500 consumatorilor finali și 4.950 tranzacționați pe platformele de trading), față de un total de 7.458 GWh în 2014 (3.677 către consumatori finali și 3.781 pe platformele de trading) și 160.000 de tone de produse petroliere, o creștere cu peste 21% față de anul 2014.

Până acum câțiva ani, aproape nimeni nu auzise de compania Tinmar Ind, cu activități în domeniul energetic, chiar dacă veniturile sale au crescut exponențial începând cu anul 2009, primul an de criză economică majoră. La acest aspect a contribuit cu siguranță și „discreția” lui Augustin Oancea. Cifrele de afaceri în continuă creștere (cu excepția anului 2012) au atras însă atenția. Primul miliard, ca venituri, a fost depășit în anul 2011 (cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei), în timp ce pragul de două miliarde de lei cifră de afaceri a fost trecut în 2014.

Creșterea companiei cu afaceri în comercializarea de energie electrică reiese și din numărul mai mare de societăți afiliate din piețele externe, comparativ cu anul 2014. Astfel, Tinmar Ind are filiale în România, Ungaria, Austria, Germania, Bulgaria, Grecia, Cehia, Slovacia, Serbia și Croația, în timp ce reprezentanții companiei indicau, într-o prezentare din vara lui 2015, că se vor extinde în Turcia, Polonia, Slovenia, Italia, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.

Topul clienților Tinmar Ind pe segmentul furnizării de energie arată astfel: COS Târgoviște, Automobile Dacia, Kronospan, Nepi Invest, Metro Cash&Carry, Doosan IMGB, Lidl, Petrosantander, Arctic și Lukoil.

Potrivit reprezentanților săi, compania Tinmar Ind deținea, pe piața concurențială de energie la sfârșitul anului 2014, o cotă de piață de 12,57%, fiind urmată de Electrica Furnizare (11,7%) și Alro (6,87%). Familia Oancea are afaceri și în domeniul energiei regenerabile, prin parcurile din județele Gorj, Giurgiu și Dolj