De la amânarea modificării redevențelor, la privatizări și până la modificarea tarifelor în energie, anul 2015 se anunță a fi fierbinte în zona energiei. Anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru acest domeniu, situație creată în special de scăderea prețurilor la energie, după cum spunea Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, una dintre cele mai influente 50 de femei din România conform ediției 2014 a topului editat de Forbes România.
Compania de stat Nuclearelectrica, condusă de Lulache, se numără printre puținele din domeniu care au reușit anul trecut să-și îndeplinească măcar unul dintre principalele obiective. După mulți ani de tergiversare a atras un partener în construcția Unităților 3 și 4 de la centrala de la Cernavodă. Compania chineză General Nuclear Power Corporation (CGN), singurul ofertant în cadrul licitației pentru acest proiect, se va alătura dezvoltării construcțiilor. Valoarea proiectului va ajunge la circa 6,5 miliarde de euro.
„Proiectul celor două unități CNE Cernavodă este unul strategic pentru Nuclearelectrica și sistemul energetic românesc. Am reușit într-o perioadă de timp scurtă să încheiem câțiva pași foarte importanți în continuarea proiectului, după o lungă pauză, pauză pe care eu o cuantific în costuri de finanțare crescute”, spunea Lulache, anul trecut, într-un interviu pentru Forbes România.
Acest proiect a fost iniţiat în 2007, iar lucrările trebuiau să înceapă în 2010, după ce cu trei ani înainte au fost selectate şase companii energetice pentru derularea lor. Acestea au renunțat la proiect în urmă cu doi ani, iar găsirea unui partener pentru statul român s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă.
O altă zonă importantă în care a fost implicat numele Nuclearelectrica este cea referitoare la vânzarea activelor Enel. Compania italiană care controlează peste o treime din piaţa locală de distribuție de electricitate a anunțat la mijlocul anului trecut intenția de a vinde operațiunile din România, o decizie influențată în special de datoriile pe care grupul le are la nivel internațional. Această problemă a rămas încă sub semnul întrebării, dar în orice caz Nuclearelectrica a anunțat că analizează posibilitatea achiziției unei părţi a operaţiunilor locale ale Enel.
O problemă majoră adusă în discuție în ultima perioadă atât de Nuclearelectrica, cât și de alți mari jucători din domeniul energiei este cea a prețurilor.
Printre subiectele din domeniu care trebuie urmărite îndeaproape în 2015 se numără și modificarea valorii redevenţelor pe care le vor plăti producătorii de hidrocarburi către stat sau cum își vor împărți benzinarii piața în acest an, după ce, în 2014, grupul italian Eni a ieșit de pe piață, iar MOL a cumpărat cele 42 de benzinării pe care acesta le deţinea aici. Mai mult, se anunță noi intrări în piață. Azerii de la Nobel Oil, o companie lansată în 2005 și care își împarte piața din Azerbaijan cu compania de stat Socar, deja prezentă în România, își vor face și ei intrarea aici, în acest an.
Alte subiecte importante se referă la ieșirea din insolvență a Hidroelectrica și îndeplinirea prevederilor memorandumului semnat de KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, și Guvern. Potrivit acestui memorandum, KazMunaiGaz va prelua 26,69% din capitalul social al Rompetrol Rafinărie Constanţa (pentru 200 de milioane de dolari) şi va înființa un fond de investiţii în sectorul energetic (cu o investiție de 150 milioane dolari). Apoi, Petrom și ExxonMobil urmează să anunțe dacă au descoperit noi zăcăminte de gaze în Marea Neagră. Nu în ultimul rând, trebuie urmărită cu atenție noua strategie energetică pe care Guvernul ar trebui să o pună la punct în acest an.