FacebookTwitterLinkedIn

La finalul anului trecut, grupul Tinmar, fondat în 2001 de omul de afaceri Augustin Oancea și unul dintre cei mai importanți furnizori de energie de pe piața concurențială, și-a prezentat oferta cu care dorește să-i cucerească pe consumatorii casnici, ca urmare a liberalizării pieței – de la 1 ianuarie 2018 piața de energie și de la 1 ianuarie 2020 cea de gaze (în practică se va realiza în acest an; evoluția pieței a devansat calendarul oficialităților).

Mizează pe oferirea de energie 100% verde, la un preț cu 20-30% mai redus, față de cel de pe piața reglementată, pe încheierea rapidă a contractelor – într-o singură zi, iar procedura se poate derula doar telefonic și online. În plus, Oancea susținea, într-un interviu pentru Forbes România, că factura va reflecta costurile mai transparent decât în prezent: „Mergem spre zona de telefonie, cu factura și cu toate serviciile pe care le oferim”.

Însă, diferența speră să o facă prin serviciile suplimentare oferite. Dacă pachetul de bază le va oferi clienților doar acces la o aplicație pentru telefonul mobil, prin care să citească și să achite factura, un pachet mai scump le va da acces la intervenții de urgență în caz de avarii la instalația electrică, de gaze naturale, de încălzire, sanitară și de canalizare din locuință, precum și în cazul blocării ușilor din locuință. De asemenea, clienții vor primi despăgubiri de cel mult 5.000 de lei, în situația în care fluctuațiile de tensiune din rețea le defectează aparatele electrocasnice. În plus, Tinmar a stabilit un parteneriat cu Groupama, prin care clienții sunt scutiți de la plata facturii de energie, în limita a 100 de lei sau a 150 de lei, timp de trei luni, în cazul unui concediu medical mai lung de 15 zile, sau timp de șase luni, în caz de șomaj involuntar.

În plus, contracost, clienții își vor putea face lucrări de reparație și de renovare în locuințe la un preț cu 20-30% mai mic față de cel afișat de firmele specializate cu care Tinmar a semnat parteneriate. Grupul mai pune la dispoziție servicii de reparare a electrocasnicelor (combină frigorifică și mașină automată de spălat rufe) afectate de fluctuațiile de tensiune, sau de înlocuire, chiar dacă sunt ieșite din perioada de garanție, contra unei plăți pe intervenție de 100 de lei sau a unui abonament lunar de 10 lei/lună, în limita a 1.200 de lei. De asemenea, Tinmar va putea implementa servicii de case inteligente, prin care dispozitivele electrice și electrocasnicele dintr-o locuință vor fi controlate printr-o tabletă multifuncțională, în baza unui abonament lunar, cu o valoare de minimum 15 euro.

Totodată, cei care își fac un abonament pentru gaze vor primi un număr nelimitat de intervenții pentru repararea defecțiunilor, dacă fiecare nu depășește 50 de euro, dar nu mai mult de 150-350 de euro, anual.

Pe lângă oferte, Tinmar a pus la punct și infrastructura (platforma de software și call-center-ul) noului serviciu, în ultimul an. Toate aceste pregătiri au atras investiții de un milion de euro, care vor crește, pentru că vor să angajeze 200 de persoane pentru propriile puncte de vânzare, amplasate în toate județele țării.

Pregătirile Tinmar de a intra pe această piață au început din 2015, când Tinmar IND s-a divizat în trei firme – Tinmar Energy, Tinmar Oil și Tinmar Gas. Pe de o parte, reprezentanțiii companiei susțin că au făcut această mișcare pentru o mai bună orientare către client și pentru optimizarea costurilor. Pe de altă parte, toți furnizorii din energie s-au rebranduit anul trecut, pentru că legislația îi obligă să-și țină contabilitatea separat pentru fiecare activitate și să aibă identități vizuale diferite pentru a nu crea confuzie. În plus, și-a făcut un rebranding anul trecut.

Cu asemenea propunere și pregătiri, grupul Tinmar țintește să intre în categoria marilor jucători din energie. Până la finele acestui an vrea să ajungă la un milion de consumatori casnici dintre cele 8,6 de milioane de puncte de consum, reprezentând 20% din consumul național. Liderul actual este Electrica, cu puțin peste 3 milioane de clienți, urmată de Enel, cu 2,8 milioane de clienți. Dacă îi reușește mișcarea din acest an, în următorii cinci ani, Tinmar dorește să ajungă  la 3 milioane dintre clienții casnici.

În paralel, grupul Tinmar își continuă activitatea pe piața B2B. Pe energie, portofoliul grupului cuprinde peste 1.500 de clienți business, dintre care aproximativ 900 de clienți industriali, care au 7.000 de puncte de livrare. Printre cei mai importanți clienți se numără Daimler, NEPI, Metro, Tuborg, Doosan IMGB, Arctic, Vodafone și Carrefour. Datele Autorității Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pe primele nouă luni ale anului trecut arată că Tinmar Energy avea o cotă de 9,14% din piața concurențială, fiind depășit doar de Electrica Furnizare, care are o cotă de 15,89%, și urmat de E.ON Energie România, cu 6,8%.

În plus, își extinde, cu pași mici, prezența pe piața europeană. În prezent, grupul este activ în 21 de țări, acoperind 85% din continent, iar, pentru a-l acoperi, se află în licențiere în Croația, Polonia și Slovenia. De altfel, grupul are active șapte subsidiare, dintre care patru (Bulgaria, Ungaria, Serbia și Turcia) – furnizează energie către consumatorul industrial, iar celelalte trei, Cehia, Slovacia și Croația, sunt în lucru.

Orientarea spre consumatorii casnici vine la momentul oportun. Oancea estima că afacerile grupului Tinmar s-au redus anul trecut, față de anul anterior, de la 733 de milioane de euro la 700 de milioane de euro, din cauză că prețul petrolului a tot scăzut în ultimii trei ani. În schimb, profitul net al grupului în primele nouă luni din 2016 a fost pe creștere, ajungând la aproximativ 50 de milioane de lei, iar pentru întreg anul estimarea era de 70 de milioane de lei. Însă cât business va aduce mișcarea din acest an este greu de spus. Provocarea pe piața de energie din România este dată de scăderea prețului, cu aproximativ 15%, pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, care în noiembrie era de de 30,7 euro pe MWh, față de 35,5 euro pe MWh în anul anterior, acestea fiind prețurile fără niciun fel de taxe.

În acest an, la afacerile grupului s-ar  putea să contribuie semnificativ Tinmar Oil, după ce prețul petrolului a început să crească, urmare a deciziei luate, la sfârșitul anului trecut, de țările din OPEC de a reduce din producție. La începutul acestui an, barilul Brent s-a tranzacționat cu 54-55 dolari, dublu, față de ianuarie 2016.

Astfel, dacă va câștiga bătălia pentru o felie din piața consumatorilor casnici de energie, discretul om de afaceri Augustin Oancea poate urca printre miliardarii României. Anul trecut, acesta a ocupat în topul Forbes 500 locul 18.

Asta doar în acest an, pentru că planurile Tinmar pentru România mai prevăd, pentru următorii ani, realizarea unei rețele de stații electrice și investiții în proiecte de energie regenerabilă (după investițiile de 75 de milioane de euro și cele șase parcuri solare cu o putere instalată de 50 de MWh, de la Târgu Jiu, Craiova și Giurgiu). În plus, „pe piața de energie, vrem să ne poziționăm ca furnizor regional de energie, nu doar în România. Dacă modelul de pe piața consumatorilor casnici implementat în România va avea succes, îl vom implementa și regional, în țările unde deja suntem activi pe B2B”, a detaliat Oancea, în interviul pentru Forbes România.