FacebookTwitterLinkedIn

Imaginează-ţi o lume în care tehnologia ajută la rezolvarea celor mai grele probleme” este tema celui mai mare concurs – Imagine Cup – adresat studenţilor din întreaga lume, susţinut de Microsoft.
Cosmin Mihaiu (23 de ani) şi-a imaginat şi împreună cu alţi trei colegi de la Facultatea de Matematică din Cluj (Alina Călin, Andrei Cantea şi Liviu-Andrei Dascălu) a realizat un program de computer adresat persoanelor cu dizabilităţi temporare, care se află în perioada de recuperare.

„Povestind cum mi-am fracturat braţul la 7 ani şi cum am trecut printr-o perioadă de recuperare complicată, dureroasă şi plictisitoare, am început cu toţii să ne imaginăm cum am putea oferi un proces de recuperare mai simplu persoanelor cu dizabilităţi temporare. Ideea noastră a început să crească într-un prototip (MIRA) cu care am participat la concursul Imagine Cup ediţia 2011, am ajuns la finala mondială de la New York şi ne-am calificat în primele şase echipe din cele 70 de ţări participante”, a povestit Cosmin Mihaiu pentru Forbes România.

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30” 

Concret, pacientul trebuie să realizeze în faţa monitorului  anumite mişcări recomandate pentru recuperarea medicală, ce pot fi urmărite şi de către medic, pe computer  sau pe telefon. Iar pacientului îi este atrasă atenţia, dacă greşeşte, în primul rând de către program. „Excelent, sper să nu am nevoie de el, dar dacă o să am nevoie, voi apela la voi. Multumesc, este excelent, felicitări“, a apreciat în urmă cu un an şi jumătate directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer.

Iar tinerii au mers mai departe şi s-au lansat în lumea antreprenoriatului. Aveau o idee deja validată, dar care trebuia să şi genereze venituri. „Înainte de a participa la finala mondială Microsoft Imagine Cup 2011, ştiam că vom continua cu proiectul nostru indiferent de rezultatul concursului. Nu făcusem dezvoltare de business anterior, dar realizasem că trebuie să ne concentrăm şi pe aspectul de business al produsului nostru. Astfel am început să căutăm finanţare de la potenţiali investitori”, povesteşte Cosmin Mihaiu.

În august 2012 a aplicat la primul accelerator pentru start-up-uri medicale din Europa, Healthbox Europe, ce avea să înceapă la mijlocul lunii octombrie 2012, la Londra. După aproximativ o lună şi un interviu pe Skype, cei patru tineri au fost invitaţi să participe în accelerator, alături de alte şase companii. Nu au stat pe gânduri şi au onorat invitaţia. „Ne-am făcut bagajele şi am plecat spre Londra, unde am pus bazele companiei MIRA Rehab, formalizând astfel într-un business proiectul la care lucrăm de mai bine de un an şi jumătate. Prin intermediul Healthbox Europe am primit acces la îndrumare din partea multor persoane cu experienţă în, probabil, cea mai complicată industrie la nivel mondial – medicina”. Dincolo de acces, au primit o finanţare de 50.000 de lire sterline din partea Healthbox.

Produsul MIRA nu este deocamdată pe piaţă, aflându-se încă în faza de dezvoltare. Pentru a demonstra că este de folos persoanelor care au nevoie de kinetoterapie, tinerii vor demara în curând mai multe testări clinice, în România şi în Marea Britanie. „Compania se concentrează pe dezvoltarea programului MIRA, un produs software compus din mai multe jocuri care se adresează unor patologii diverse. Jocurile sunt dezvoltate în baza sfaturilor medicale primite de la doctori şi kinetoterapeuţi cu care colaborăm la dezvoltarea produsului”, spune Cosmin Mihaiu.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

MiraRehab numără în acest moment doar patru angajaţi, respectiv pe cei patru co-fondatori, colegi de facultate, care au demarat proiectul. Cosmin Mihaiu este CEO al companiei. În ianuarie 2013, MIRA Rehab a fost declarată de către un public format din peste 250 de lideri în domeniul medical şi investitori compania cu cea mai inovativă soluţie la o provocare a industriei medicale şi a primit un premiu de 10.000 de lire sterline. În februarie 2013, compania celor patru români s-a calificat la Kairos 50, intrând astfel în primele 50 cele mai inovative start-upuri din lume conduse de studenţi.

Cosmin Mihaiu a absolvit două facultăţi, ambele din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, secţia Afaceri Internaţionale (2011) şi Facultatea de Matematică-Informatică, Secţia Ingineria Informaţiei (2012).

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”