Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a fost una dintre primele companii care a descoperit potențialul IT-iștilor români. Educația în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, în condițiile în care numărul de studenți în acest domeniu, raportat la numărul total de studenți, este peste media europeană, a contribuit, în timp, la dezvoltarea industriei IT din România, este de părere Kostas Loukas (foto), general manager Microsoft România.
Talentul tehnic este „un factor semnificativ pentru investițiile noastre planificate aici”, explică reprezentantul Microsoft.
„Mai mult, în industria software românească se remarcă multe inițiative ce au ca scop crearea de proprietate intelectuală românească, ceea ce va contribui la competitivitatea industriei și la creșterea pieței interne. În același timp, suntem încurajați de semnalele că antreprenoriatul și inovația vor juca un rol important în dezvoltarea economiei românești în orizontul 2014-2020. Un mediu ce apreciază inovația, și, implicit, tehnologiile digitale, pentru impactul social și economic este un argument puternic pentru a atrage investiții suplimentare în industria IT”, spune Kostas Loukas.
Cât despre provocările pe care le-a întâmpinat compania de-a lungul vremii aici, oficialul Microsoft spune că majoritatea se referă la aspectele administrative, care țin în general de performanța instituțiilor publice, accesul la finanțare, productivitatea muncii și gradul de inovare în economie, dar și unele probleme ce țin de infrastructură.
„Infrastructura de bandă largă de Internet a României este un avantaj care ar putea fi valorificat mai bine”, susţine Loukas. Aceste puncte slabe ar putea fi exploatate și, transformate de companiile IT în oportunități de dezvoltare. „Considerăm că toate aceste aspecte sunt oportunități pentru România și, nu întâmplător, principalele puncte în care ne-am propus să demonstrăm relevanța locală a Microsoft sunt reforma instituțională, competitivitatea IMM-urilor și educația – domenii în care accesul la tehnologie și soluțiile IT joacă un rol important”, a mai declarat Kostas Loukas.
Microsoft, companie înființată în 1975 de Bill Gates și Paul Allen, a deschis subsidiara din România în 1996.
Citește continuarea articolului în ediţia specială a revistei Forbes România, apărută pe 15 iulie.