
La fel ca mulţi alţi tineri născuţi în anii 80, Szabó Levente (29 de ani) a intrat devreme în contact cu un computer. A fost atât de fascinat de modul cum funcţionează acestă maşinărie, încât a ales un liceu unde a studiat informatică şi technologie, iar în 2002 a ajuns la facultatea de Matematică şi Informatică, secţia de Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. „În timpul facultăţii, am pus accent doar pe subiectele care mă fascinau”, spune Levente şi aduce vorba despre un proiect de inteligenţă artificială prezentat la Conferinţa Ştiinţifică Studeţească din Transilvania, secţiunea Informatică, unde a şi câştigat un premiu. A primit apoi un alt premiu la Budapesta, într-o altă fază a competiţiei.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Deşi susţine că a fost o experienţă interesantă, mediul academic s-a dovedit a fi prea abstract pentru tânărul ardelean, iar în cele din urmă şi-a dat seama că nu era ceea ce ar fi vrut să facă. Gândul îi zbura tot mai mult către un business propriu. Şi-a adus aminte că un prieten de-al său, fost coleg la Liceul Mircea Eliade din Sighişoara, Székely Szabolcs (27 de ani), era pe punctul de a alege Clujul pentru studii. Pasionat de informatică, acesta a scris prima aplicaţie software în clasa a 7-a şi era, se pare, persoana pe care Levente o aştepta pentru a începe o afacere. „Ne-am întâlnit la Sighişoara, iar în mica mea cameră din casa părintească am avut prima discuţie despre înfiinţarea unei firme de software”.
Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”
La început, cei doi amici erau decişi să înfiinţeze o firmă de web design, ceea ce mai toată lumea încerca să facă în momentul respectiv. După doar câteva luni, în 2004, au descoperit lumea aplicaţiilor mobile, care atunci era încă într-o fază incipientă, dacă ar fi să comparăm cu situaţia din prezent când gigantul Apple anunţă că AppStore, care dispune de peste 775.000 de aplicaţii pentru iPhone, iPad şi iPad touch şi are utilizatori în 155 de ţări din lume, a atins pragul de 40 de miliarde de descărcări ale aplicaţiilor disponibile.
Cu toate acestea, tinerii antreprenori au fost încântaţi de posibilitatea de a scrie aplicaţii pentru telefoane mobile. Prima idee, susţine Szabó Levente, era de fapt un fel de animăluţ digital creat pentru sistemul de operare Symbian, iar testarea o făceau pe un telefon Nokia 3650. Deşi lipsa de experienţă a făcut ca proiectul respectiv să fie închis, după scurt timp au început să lucreze pentru clienţi din SUA, pe diferite proiecte pentru telefoane mobile, pe „platformele dinozaur„ de atunci: J2ME sau Blackberry.
Soarta celor doi tineri a fost schimbată fundamental, la fel ca a multor alţi programatori, după 2007, prin lansarea iPhone şi a magazinului de aplicaţii AppStore în 2008. „A pornit revoluţia smartphone-ului modern, o oportunitate foarte mare pentru noi, de care am profitat”, spun, la unison, cei doi. Cu timpul, au primit tot mai multe proiecte şi s-au văzut obligaţi să angajeze dezvoltatori de software. Astfel a început dezvoltarea companiei Halcyon Mobile, care a ajuns azi la 20 angajaţi. Numele firmei l-au ales după „Halcyon”, o specie de pasăre din legende, despre care se presupune că ar fi avut puterea de a potoli vântul şi valurile. Cum intemperiile nu le-au pus piedici mari, azi, majoritatea clienţilor provin din SUA, dar şi din Europa de Vest. Szabolcs şi Levente au lucrat, însă, şi pentru firme din România, dar acest lucru s-a întâmplat destul de rar. „Clienţii noştri sunt de obicei startup-uri, agenţii din domeniul creativ şi branduri din diferite sectoare. Sunt convins de faptul că şi în Europa de Est se pot creea produse inovative. Avem talentul şi contextul necesar să facem lucruri mari, care pot concura cu proiectele din Statele Unite” , adaugă Levente. Iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu 60% anul trecut: de la un milion de lei în 2011 la 1,6 milioane de lei în 2012. Profitul Halcyon Mobile a sărit şi el de 310.000 de lei în anul recent încheiat, faţă de 190.000 de lei în 2011. Cei doi tineri mai spun că în momentul de faţă lucrează pe proiecte la comandă, însă au şi proiecte proprii, de tip ’startup’. Un astfel de proiect, din care nu vor să dezvăluie prea multe pentru moment, urmează să fie lansat în următoarele luni, iar sighişorenii speră să facă mare vâlvă cu el.
Sunt convinşi că, deocamdată, România este doar o forţă de muncă ieftină folosită pentru muncă de rutină, dar cred că următorul pas în IT se va face în creativitate şi inovaţie. Iar aceasta este direcţia în care doresc să meargă cu Halcyon Mobile.
Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”