FacebookTwitterLinkedIn

La 19 ani, Cornel Amariei (19 ani) realizează un proiect pentru compania aeronautică Airbus. Ideea lui constă într-o soluție care, dacă va fi pusă în practică va îmbunătăți eficiența avioanelor cu 1-2%.

Despre Cornel se poate spune la prima vedere că este un copil supradotat, care a transformat pasiunile sale timpurii în adevărate afaceri, generatoare de venituri. La 3 ani deja citea și doi ani mai târziu devora enciclopedii. Referirile la clasa 1 nu au legătură cu învățătoarea ori cu dificultățile de acomodare cu școala, ci mai degrabă cu o primă mare pasiune de-a sa: IT-ul. Despre primul an de școală își aduce aminte doar că a creat primul site. Era ceva despre mașini, dar nu mai există. Cum nu mai există nici primul robot pe care l-a creat. Undeva prin clasa a VII-a. Avea 13 ani când a văzut pentru prima dată un robot, iar curiozitatea i-a fost stârnită suficient cât să-și dorească să facă și el unul. Și a reușit. „A fost un robot care  urmărea lumina. Practic, eram cu o lanternă în fața lui și tot ce făcea era să urmărească lumina. Era pur și simplu o jucărie”, spune Cornel Amariei.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A urmat un an mai târziu un sistem de securitate video – invenție care i-a adus și prima distincție, respectiv medalia de bronz la un concurs internațional de informatică din România. Prima cea mai importantă apreciere a sosit însă în clasa a IX-a, când un robot creat de el a primit medalia de aur la Olimpiada Internațională de Proiecte Informatice din Turkmenistan. „Era complet wireless și putea fi trimis în dărâmăturile unui cutremur să investigheze zona. De acolo trimitea imagini video și informații referitoare la situația gazelor”. Și astfel de îndeletniciri a avut mai tot liceul. A absolvit Liceul Internațional de Informatică – unitate de învățământ privată din România unde sunt atrași – cu bursă – majoritatea olimpicilor români.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”

Cea mai mare parte din liceu a petrecut-o în Politehnică, unde existau mai multe cluburi de robotică. Pe unele le-a condus chiar el, iar proiecte pe care le-a coordonat au primit diverse distincții la concursuri de profil. Pe scurt, în ultimii patru ani, Cornel Amariei a participat la mai mult de 70 de concursuri internaționale și a construit peste 100 de roboți. În acest context nici nu este de mirare că primul job oficial, cu carte de muncă, l-a avut la 17 ani, la o companie românească din domeniul cercetării – MB Telecom, condusă de antreprenorul Mircea Tudor. Despre bani nu prea îi place să vorbească, însă spune că doar din premii a obținut aproximativ 20.000 de euro.

„Pasiunea mea este să construiesc lucruri“, spune el, dorind astfel să minimalizeze importanța banilor. Vorbește însă extrem de entuziast despre proiectele în care este implicat acum. Încă din clasa a XII-a, românul este un dezvoltator de software pentru compania americană Apple. Concret, românul realizează aplicații pentru iPhone si iPad. Prima aplicație a constat într-un  tabel periodic de chimie, transpus pe iPhone, fiind practic și momentul în care a debutat în antreprenoriat, cu start-up-ul ChemCraft. „A fost produsul care m-a dus în faza finală a concursului «Company of the year 2012»”, spune tânărul.

În prezent, românul este student cu bursă (taxa anuală de școlarizare de peste 30.000 de euro este acoperită 90% de Bursă) în anul I, la două facultăți din cadrul Jacbos University Bremen, Germania. A fost convins cu greu să urmeze o facultate – nefiind foarte convins de utilitatea ei nici în ziua de astăzi. Dar a ales-o pe cea din Europa, deși fusese admis și la celebra universitate americană MIT (Massachusetts Institute of Technology). Nu regretă decizia luată. În acest moment este implicat în „poate cel mai important proiect”, în cadrul unui concurs, pentru compania aeronautică Airbus. Ideea lui constă într-o soluție ce generează energia electrică dintr-un avion din diferența dintre temperatura internă a motorului și cea din exterior. „Asta ar îmbunătăți eficiența cu 1-2%”, sumarizează Cornel Amariei. Implicarea în acest proiect i-a asigurat deja puștiului de numai 19 ani un job la Airbus. A fost o ofertă tentantă, spune el, doar că n-o va accepta momentan. Căci are de gând să se întoarcă în România.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”