FacebookTwitterLinkedIn

Fost olimpic la Chimie, tânărul de 30 de ani originar din Aiud (județul Alba) a intrat direct la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj, medicina fiind un vis de-al lui din copilărie. Şi-a finalizat studiile în ţară în 2007 după care a aplicat şi a fost acceptat cercetător postdoctoral la unul dintre laboratoarele universităţii americane Stanford (a obținut bursa IBRO cu distincția Outstanding – oferită prin competiție internațională unui singur candidat – pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford – iar ulterior bursa Morgridge), unde lucrează de patru ani, alături de soţia sa, medic rezident la Pediatrie.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienții cu autism și am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare”, spunea Sergiu Pașca în prezentarea sa. Astfel, şi-a dedicat ultimii zece ani cercetării autismului, pentru a înţelege mai bine cauzele acestui complex de boli şi a ajuta la identificarea unui tratament. Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate într-o serie de reviste internaţionale, iar un studiu a fost clasificat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului şi publicat de prestigioasa revistă „Nature Medicine“.

„În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obținerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienți cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule și am identificat o substanță capabilă să le inverseze”, mai spune el.

Tânărul român a obţinut Premiul pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1.400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru cel mai bun articol în neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”