FacebookTwitterLinkedIn

Echipa coordonată de profesorul Nathaniel Davis de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă a realizat o vopsea care are capacitatea extraordinară de a absorbi lumina și de a o transmite mai departe, prin intermediul unor molecule luminiscente. Procedeul este simplu: acoperișul este tratat cu substanța nou descoperită și se montează un sistem de panouri mult mai mici la nivelul jgheaburilor. Vopseaua absoarbe lumina și o redirecționează către sistemul de încărcare, transformând energia solară în energie electrică.
Avantajele sunt numeroase: nu mai este necesară montarea unor panouri de mari dimensiuni, iar costul sistemului implementat de cercetătorii neozeelandezi este mult mai mic – de circa 160 de ori mai ieftin decât metoda folosită în prezent; în plus, vopseaua nu are nevoie de întreținere și are o rezistență de ordinul zecilor de ani. Foarte important, vopseaua inventată de cercetătorii din Noua Zeelandă poate fi integrată și în sistemele actuale de energie solară.
„Pe lângă faptul că tehnologia aceasta are un impact deosebit asupra schimbărilor climatice prin folosirea unei energii nepoluante și regenerabile, sistemul nostru va oferi și o reducere substanțială a cheltuielilor dintr-o gospodărie, el fiind capabil să acopere întreg necesarul de curent al unei locuințe”, concluzionează profesorul Nathaniel Davis.
Ideea pusă în practică de neozeelandezi nu este nouă, oamenii de știință studiind fenomenul încă din anii ’70, însă, până în prezent, nu a putut fi transformată într-o tehnologie aplicabilă la scară largă.