Cautare
, Contributor

Ecologie |
|

De ce mor copacii din pădurea amazoniană

Un studiu publicat recent a încercat să afle de ce mor copacii din Bazinul Amazonului și de ce rata mortalității acestora este în creștere în ultimii ani.  
28161775_1822266904512317_8695260270314667981_o

Pe măsură ce tot mai mulți copaci mor în Bazinul Amazonului, capacitatea pădurii de a absorbi dioxidul de carbon scade. Dar, pentru a înțelege de ce arborii mor mai repede, savanții trebuie să afle mai întâi de ce mor copacii, fenomen neaprofundat până în prezent.

Publicat în revista Nature Communications și desfășurat pe operioadă de peste 30 de ani, studiul a constatat că 51% dintre copaci au murit din cauza deteriorărilor structurale provocate cel mai adesea de vânt și furtuni. Alte cauze sunt rata medie de creștere a copacilor și seceta.

Potrivit cercetării, principalul factor de risc este rata medie de creștere a diverselor specii de copaci: speciile care cresc repede tind să aibă o durată de viață mai mică și deci vor înregistra mai multe decese într-un anumit interval de timp. Aceste specii vor absorbi mai puțin dioxid de carbon decât cele care cresc mai greu și trăiesc mai mult. Acest fapt poate impacta capacitatea de absorbție a dioxidului de carbon din Bazinul Amazonian, estimată la 12%.

„Capacitatea Amazonului de a absorbi dioxidul de carbon se diminuează în timp și principala cauză este creșterea ratei mortalității copacilor  – acesta este fenomenul pe care încercăm noi să-l înțelegem”, spune Adriane Esquivel-Muelbert, șefa echipei de cercetători de la Birmingham Institute of Forest Research din Marea Britanie. „Aflând ce anume provoacă moartea copacilor putem să ne pregătim mai bine pentru viitor, dar efortul este uriaș întrucât în Bazinul Amazonului există 15.000 de specii diferite de arbori”, explică d-na Esquivel-Muelbert.

Pentru că arborii trăiesc mult, studierea lor presupune acumularea de informații pe parcursul unor perioade îndelungate. În cazul studiului de față, nu mai puțin de 124.500 de copaci și 23.600 de arbori morți au fost monitorizați și analizați pe parcursul a 30 de ani. Datele provin de la RAINFOR, organism alcătuit din peste 100 de savanți implicați în monitorizarea pe termen lung a Bazinului Amazonian. Aceștia au analizat peste 189 de loturi cu suprafața de un hectar, măsurând la fiecare trei ani toți copacii cu un diametru mai mare de 10 centimetri și făcând observații despre starea de sănătate și aspectul fiecăruia. „Zona de sud a Bazinului Amazonian este supusă unui potențial risc”, este concluzia la care a ajuns d-na Esquivel-Muelbert, „dar restul pare să nu fie încă afectat. Acolo nu am detectat încă semne de secetă.”

„Având o imagine clară asupra a ceea ce se întâmplă la nivelul întregii păduri amazoniene, putem elabora un plan de acțiune”, spune Beatriz Marimon, de la Mato Grosso State University, care a coordonat câteva acțiuni de cercetare în zona centrală a Braziliei. „Seceta este o altă sursă de mortalitate în rândul copacilor, dar deocamdată se manifestă doar în sudul Bazinului. Însă ceea ce se întâmplă acolo poate fi considerat un sistem de avertizare timpurie cu privire la soarta copacilor nu doar din Bazinul Amazonian, ci din pădurile din întreaga lume.”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii