
BMW Vision Next 100
BMW Vision Next 100 este mai mult decât un vehicul autonom, este o mașină vie. Roțile sunt complet ascunse în caroserie, iar când vehiculul virează, aripile față se extind în lateral, păstrând roata acoperită. Conceptul se numește Alive Geometry și, la exterior, are rolul de a asigura manevrabilitatea vehiculului, dar și o rezistență scăzută la înaintare – coeficientul aerodinamic este de 0,18; la interior, „geometria vie” se manifestă prin nu mai puțin de 800 de triunghiuri mobile, a căror mișcare reptiliană, combinată cu head-up display-ul, transmite diverse mesaje de avertizare șoferului. Este o formă preconștientă de comunicare, spune BMW, în care un semnal intuitiv anunță iminența unui eveniment real. Cu 4,9 metri lungime și 1,37 m înălțime, Vision Next 100 este un coupe sportiv prin alură, dar care oferă confortul unui sedan. Vehiculul are patru portiere, iar geamurile laterale sunt vopsite în culoarea caroseriei, astfel încât din profil nu există o delimitare între portieră și suprafața vitrată – efectul este excepțional. Tehnologia se umanizează, mobilitatea devine versatilă și personalizată, iar conectivitatea ajunge să fie a doua natură; energia este obținută prin metode complet nepoluante și responsabilitatea socială se diversifică – așa se vede mobilitatea următorilor 100 de ani din însorita Bavarie. Pentru BMW, ca și pentru mulți dintre noi, automobilul înseamnă „plăcerea pură a condusului”. Dar dacă viitorul înseamnă autonomie, cum integrează BMW acest concept în viziunea sa? Simplu: BMW Vision Next 100 poate fi un vehicul autonom dacă pilotul îi dă voie: este suficient să apese pe emblema BMW de pe volan și acesta se retrage și se integrează în planșa de bord. Filosofia BMW conform căreia șoferul este în prim-plan, iar vehiculul este construit conform necesităților sale merge mai departe pentru că producătorul german a considerat mereu că mobilitatea înseamnă plăcere, nu deplasarea seacă, stearpă, searbădă, dintr-un punct într-altul.
Bentley EXP 100 GT
Conceptul lui Bentley surprinde de la prima vedere: în partea frontală, farurile rotunde au primit finalmente dezlegare la grilă și o sărută delicat în amintirea primilor 100 de ani de amor platonic. Plafonul se înclină spre spate pe o curbă a cărei frumusețe ar trebui să fie descrisă de un nou număr de aur. Profilul mașinii este atât de elegant încât sunt dispus să-i iert pe designeri dacă ar spune că forma pe care au găsit-o este dramatică. Dramatice sunt, e adevărat, cifrele care caracterizează conceptul: portierele au 2 metri lungime și se deschid în sus, deci puteți parca și în spații strâmte ca fustele pe care le purta JLo în anii de glorie. Interiorul, care a fost dintotdeauna o oază de confort la Bentley, devine un SPAțiu în care starea de bine este rezultanta tehnologiei și a materialelor folosite. Scaunele adaptabile biometric contribuie la echilibrul de la bord, la fel și sistemul de purificare a aerului. Inteligența artificială există, nu se mai poate fără ea, dar se manifestă cu discreție pentru a nu altera o experiență care se vrea profundă. De la decorul lucrat din lemn recuperat din râuri și până la bateriile cu greutate redusă, totul este gândit și realizat în spiritul diminuării impactului asupra mediului. Cu propulsie electrică, automobilul poate fi complet autonom sau poate fi condus de o persoană care nu vrea să uite că dinamismul și performanța au caracterizat Bentley în primii săi 100 de ani de viață.
Rolls-Royce 103EX
Într-un viitor în care transportul auto devine comun, adică banal, fiind impersonal și lipsit de frumusețe, Rolls-Royce își propune să fie o operă de artă, o sculptură-unicat prin dimensiuni, formă și materiale; un vehicul autonom, silențios, construit după chipul și asemănarea (a se citi după preferințele) clientului, un refugiu în fața aglomerației urbane, o oază de calm într-o societate guvernată de viteză și sufocată de nerăbdare. Accesul în mașină se face printr-o singură portieră, însă odată cu deschiderea acesteia se ridică în lateral și plafonul. Roțile sunt amplasate în exteriorul caroseriei, ca la automobilele din zorii civilizației auto, iar partea din spate este inspirată de un alt experiment Rolls-Royce, 10EX, construit în 1926 de carosierul britanic Barker. Uitați de motoarele în 12 cilindri pe care carosierii Casei s-au străduit să le facă cât mai puțin auzite, 103 EX e complet tăcut, fiind propulsat de două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Și nu numai atât, uitați de volan, schimbător de viteze, semnalizatoare, oglinzi reglabile și toate acele mărunțișuri care au dat farmec condusului timp de 100 de ani. În viitor nu mai există șoferi, suntem cu toții pasageri.
Mercedes-Benz Vision AVTR
În filmul Avatar, scris și regizat de James Cameron, planeta Pandora este populată de vietăți care par să fie rezultatul amestecului unor specii terestre: Hammerhead Titanothere este o încrucișare dintre rechinul-ciocan și rinocer, Hexapodele sunt un mix de păun și căprioară cu șase picioare, Prolemurisul se trage din lemur și șoarece zburător, iar Viperwolf este un lup cu bot de șarpe. Spre deosebire de vehiculele pe care oamenii le-au adus pe Pandora în speranța de a extrage unobtainium, conceptul Mercedes-Benz Vision AVTR, cu al său albastru Nav’i, se integrează de minune în peisaj. Vision AVTR este o capodoperă a eficienței și sustenabilității, fiind suma ideilor inginerilor, designerilor și ale cercetătorilor în domeniul mobilității viitoare. Energia necesară funcționării vehiculului este furnizată de cele 33 de flapsuri bionice, cu mobilitate multidirecțională, amplasate pe plafon. Fiecare roată este propulsată de propriul motor electric și poate vira individual. Mulțumită sistemului inteligent și complet variabil de distribuție a cuplului, puterea celor patru motoare este gestionată în cel mai eficient, dar și mai dinamic mod cu putință. Acest neobișnuit sistem all wheel drive este completat de posibilitatea de a vira cu ambele punți, astfel că uneori mașina poate ajunge să se deplaseze în lateral ca un crab. Materialele de la interior sunt sustenabile: pielea vegană Dinamica, deși obținută din pânză și peturi reciclate, este un material de înaltă calitate, versatil, performant și plăcut la atingere. Bordul este înlocuit de un display curbat care se întinde pe toată lățimea mașinii și pe care pasagerii pot vedea ce se întâmplă pe șosea. Șoferul se conectează biometric cu mașina, așa cum, în Avatar, Nav’i se conectau cu Ikranii. În ecosistemul viitorului, luxul suprem este contopirea omului cu natura prin mijlocirea tehnologiei. Mașina devine o extensie a corpului uman și un instrument de explorare a mediului, la fel cum în filmul lui James Cameron oamenii se foloseau de avataruri pentru a-și îmbunătăți abilitățile.