FacebookTwitterLinkedIn

Aproape o treime dintre japonezi au vârste de 65 de ani și peste, ceea ce face ca această țară să aibă cea mai îmbătrânită populație din lume. Japonia se confruntă de ani buni cu lipsa forței de muncă și, cum imigrația încă nu rezolvă problema, tot mai multe companii caută ajutor în soluțiile oferite de tehnologie. Roboții sunt una dintre aceste soluții, câteva exemplare putând fi văzute săptămâna trecută la lucru în două dintre rețelele japoneze de supermarketuri.

Roboți pilotați de oameni

Este vorba despre roboții fabricați de compania Telexistence și denumiți Model-T. Cu o „față” inspirată parcă de desenele manga și un nume ales special pentru a omagia primul automobil produs în serie pe o linie de asamblare – Ford Model-T –, roboții învață să așeze marfa pe rafturi în magazine. „Mâinile” cu trei „degete” le permit deocamdată să umble doar cu produsele ambalate. Și – tot deocamdată – nu fac acest lucru singuri, fiind ghidați de la distanță de un operator uman până când „vor învăța” pe de rost manevrele.

„Pilotul” poartă ochelari VR și o mănușă specială ai căror senzori îi permit să simtă ce ține robotul în mână. Practic, un astfel de robot poate fi controlat de oriunde din lume, iar operarea este intuitivă, deci nu este nevoie de personal calificat sau de obținerea unei certificări. Mai mult, aceeași persoană poate controla simultan mai mulți roboți, cel puțin pentru o operațiune simplă cum este aranjarea mărfii pe rafturi.

Roboții Model-T pot alege, apuca și așeza pe raft obiecte de diferite forme și mărimi, ceea ce îi face să fie superiori celor folosiți pentru operațiuni repetitive, cum ar fi scanarea rafturilor sau aranjarea produselor în depozite, muncă part-time de 3-5 ore zilnic, pentru care supermarketurile din Japonia nu găsesc personal.

Roboții vor înlocui, în Japonia, 16 milioane de oameni

În Japonia, atitudinea față de munca robotizată este cu totul alta decât în restul lumii. Fiindcă țara se confruntă cu o criză a forței de muncă, există mai puțină preocupare pentru faptul că folosirea roboților va avea drept consecință pierderea locurilor de muncă. Un raport al firmei de consultanță McKinsey arăta că, până în 2030, Japonia își va automatiza aproximativ 27% dintre operațiunile care se efectuează în prezent cu aport uman, ceea ce înseamnă că roboții vor înlocui 16 milioane de oameni; chiar și așa, Japonia va rămâne cu 1,5 milioane de locuri de muncă neocupate.

Model-T încă nu este la fel de eficient ca un om: are nevoie de opt secunde pentru a așeza un produs pe raft, în timp ce unui om îi trebuie mai puțin de cinci. Dar Model-T este un robot care învață și, spun reprezentanții Telexistence, va învăța până când va putea lucra singur, fără operator uman. Producătorul nu va vinde roboții, ci îi va închiria la un preț comparabil cu al mâinii de lucru umane folosite pentru operațiunile pe care le vor efectua aceștia.