
Cred în statornicia esenței noastre, însă nu am considerat niciodată credibile delimitările de-a dreptul cinematografice între bine și rău, între personaje negative și pozitive, balauri și prinți, vrăjitoare și zâne. Și, poate deloc întâmplător, descopăr pe zi ce trece tot mai multe argumente în favoarea naturii noastre absolut… polivalente.
Confirmarea finală mi-a dat-o cartea lui Adam Adler, ,,Drunk Tank Pink”, care pornește de la premisa că acțiunile și gândurile noastre într-un anumit moment sunt influențate în mod direct de contextul în care ne aflăm. Mai concret, conform unor studii făcute de oamenii de știință americani, care au plasat un eșantion de subiecți – fără știrea lor – în mai multe situații regizate, concluziile au fost dintre cele mai revelatoare: oamenii sunt mai înclinați să arunce gunoaie pe jos acolo unde există deja mizerie, dar devin extrem de civilizați în locuri în care curățenia este vizibilă cu ochiul liber; răspund mai pesimist la întrebări într-o cameră cu vedere la un zid și radical mai optimist când se află pe o terasă cu vedere la pădure; se simt mai siguri pe ei când sunt îmbrăcați în culoarea roșie și se pierd cu totul când li se atrage atenția asupra unui defect… inventat.
Chiar mai mult, după interacțiunea cu aceeași persoană, două grupuri de subiecți au dat răspunsuri radical diferite, primul grup considerând persoana foarte prietenoasă, iar cel de-al doilea mai degrabă neprietenoasă. Singura diferență reală? Înainte de întâlnire, cei din primul grup fuseseră rugați să țină în mână, fiecare, câte o cană cu cafea caldă, în timp ce al doilea grup primise pahare cu ceai rece. Iată cât de incredibil de influențabili suntem de către propriile simțuri!
În fiecare zi, un element aparent neglijabil din mediul înconjurător activează în mintea noastră gânduri, sentimente și comportamente neașteptate. E știință, nu filozofie, așa că ar trebui să avem mai multă grijă nu doar către ce privim și ce lăsăm să ne atragă atenția, ci și căror lucruri și oameni le permitem să ne stea aproape. Putem alege în mod conștient să ne apropiem de tot ce e frumos, bun și luminos pentru că, e dovedit, ne face și pe noi să fim un pic mai buni și mai siguri pe noi. Și, dincolo de liste și de decizii radicale, cel mai măreț lucru la care putem aspira anul acesta este să ajungem la cea mai bună versiune a ceea ce suntem cu adevărat.