FacebookTwitterLinkedIn

Economia circulară implică un model de reducere a deșeurilor. În luna martie a anului trecut, Comisia Europeană a propus un nou Plan de acțiune care se axează pe prevenirea producerii de deșeuri și pe gestionarea lor. Cu toate acestea, România mai are încă multe etape de parcurs pentru a atinge obiectivele europene privind colectarea și reciclarea deșeurilor.

România se confruntă cu o presiune ridicată pentru a îndeplini obiectivele naționale de gestionare a deșeurilor stabilite prin Directiva Cadru a UE privind DEEE-urile (n.r. Deșeuri de echipamente electrice și electronice) și revizuirile acesteia, în contextul în care se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. În 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri, conform datelor Comisiei Europene”, a spus Marius Costache, director general Greenweee, pentru Forbes România.

România are cea mai mică taxă de depozitare, deci e necesară o serie măsuri legislative și norme de aplicare care să încurajeze separarea deșeurilor în vederea reciclării. La acest moment, unul dintre principalele motive pentru performanțele scăzute ale României este cel al lipsei infrastructurii de colectare. “În România lipsește infrastructura de colectare selectivă, deși există obligația legală de a colecta separat pe patru fracții în instituțiile publice din 2011 și pentru populație din 2019”, motivează Roxana Puia, Marketing Director la Asociația Environ, pentru Forbes România.

La acest moment, ținta de colectare a UE pentru 2021 este de 65% din media cantităţilor de produse electrice puse pe piaţă în ultimii trei ani. “Ținta este o provocare pentru România, având în vedere cantitățile care trebuie colectate pentru actorii implicați: organizații transfer responsabilitate, autorități publice, ONG-uri de mediu, producători și reciclatori. Dacă reglăm aceste pierderi de DEEE-uri, ținta ar putea fi atinsă cu o mai mare ușurință”, completează Marius Costache.

Cu toate acestea, potrivit raportului ,,Recomandări privind îmbunătățirea eficienței actualei scheme REP în domeniul DEEE în România” realizat de Jaspers în decembrie 2020, în România nu există suficiente deșeuri disponibile pentru a asigura îndeplinirea țintei naționale. “Conform estimărilor, în 2018 – 2020 s-au pus pe piață circa 230.000 tone, ceea ce înseamnă o țintă de circa 149.500 tone, iar în perioada 2008 – 2013 s-au pus pe piață 134.200 tone echipamente ceea ce înseamnă că nici în situația ideală de colectare 100% din cantitatea de DEEE generată, obiectivul de 65% din pus pe piață în ultimii trei ani nu poate fi atins pentru că există un deficit de deșeuri”, explică reprezentantul Environ.