FacebookTwitterLinkedIn

Petrece în medie cinci ore pe zi într-un bazin de înot, iar în timpul liber îi place să aibă preocupările unui adolescent de 17 ani.

La vârsta de cinci ani părinții l-au trimis la înot pentru că era foarte energic și „puțin grăsuț”, dar nu și-au imaginat vreodată că va ajunge la acest nivel de performanță, iar dacă nu ar fi fost acest sport în viața sa și-ar fi dorit să fie kinetoterapeut sau nutriționist.  

Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30

Vlad Stancu este un adolescent căruia îi place să asculte muzică electronică, despre care spune că îl motivează, iar artistul său preferat este ZHU. A început să facă performanță la o vârstă fragedă, când alți copii au alte preocupări și interese. „La Campionatele Naționale am strâns peste 200 de medalii și am reușit să câștig circa 50 de titluri de campion național. Primul meu record a fost la 14 ani, în proba de 800 de metri, iar de atunci am scăzut foarte mult în timpi și am evoluat enorm, bătând recorduri pe bandă rulantă. Cred că am aproximativ 30 de recorduri naționale”, afirmă Vlad Stancu.

În 2021, Stancu a participat la primul său Campionat European de juniori, unde a reușit să prindă trei finale (400 m, 800 m și 1.500 m), iar anul acesta, în iulie, a reușit să iasă de două ori campion european: la proba sa preferată, cea de 1.500 de metri, dar și la ștafetă, alături de David Popovici, Alexandru Constantinescu, Dinu Patrick și Ștefan Cosma. „A fost pentru prima oară în istoria României când s-a ținut un asemenea Campionat European pentru juniori. Biletele au fost sold out, iar atmosfera a fost incredibilă. De curând am terminat Campionatul Mondial pentru juniori, care s-a ținut în Lima, Peru, unde a fost o competiție excepțională. Am reușit să ies vicecampion mondial la o unghie de un brazilian, care m-a bătut la 11 sutimi. A fost o cursă memorabilă! Pe lângă asta, am obținut medalia de bronz la probele de 800 m și 1.500 m”, completează Vlad Stancu.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2023, Vlad Stancu va participa la calificările pentru Jocurile Olimpice, despre care spune că reprezintă un mare vis al său. „Anul viitor mai avem o premieră în România, Campionatul  European de seniori în bazin scurt, și cu siguranță mai am în plan să particip și la Campionatul Mondial de seniori în bazin lung de la Fukuoka, Japonia”, completează adolescentul.

Printre provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul carierei sale se numără și perioadele lungi și grele de antrenament înaintea competițiilor. „În 12 zile am avut doar o după-masă liberă și am înotat în total 280 de kilometri. În aceste momente este crucială sănătatea mintală”. 

Vlad Stancu este recunoscător Federației Române de Natație pentru tot suportul oferit, dar și antrenoarei sale, Iulia Becheru, despre care spune că este „o doamnă senzațională” alături de care va ajunge departe. Și-ar dori însă ca toate bazinele să fie la fel ca cel din Otopeni și spune că a primit deja oferte de la universitățile din SUA, dar „nu voi pleca, fiindcă aici îmi este foarte bine. Mă susține Federația, Comitetul Olimpic și Clubul Steaua Armatei. Acolo nu mă voi mai putea antrena cu doamna Becheru și cred că România este un loc foarte bun pentru antrenamentele mele. Vom lua în calcul plecarea mea din țară dacă va fi necesar”, conchide Stancu.